Yıldırım’ın istifa günü: Yerine kim geçecek?

İstanbul’a aday olduktan sonra anayasaya göre istifası beklenen ama tartışmalara rağmen koltuğunu bırakmayan TBMM Başkanı Yıldırım’ın bugün istifa etmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 17.02.2019 - 21:36
Abone Ol google-news

AKP’nin İstanbul Belediye (İBB) başkan adayı Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifası ve siyasi partilerin belediye başkanı ve belediye meclis üyeliklerini belirlemesi için son haftaya girildi. Yıldırım’ın bugün istifa etmesi beklenirken, siyasi partilerin de adaylarını en geç yarın 17.00’ye kadar il ve ilçe seçim kurullarına bildirmesi gerekiyor.

Uzun süre TBMM Başkanlığı’ndan istifa edip etmeyeceği tartışılan Yıldırım’ın bugün istifasını vermesi bekleniyor. Yıldırım ile istifasının ardından seçime kadar Geçici TBMM Başkanlığı’nı yürütecek olan MHP’li TBMM Başkanvekili Celal Adan arasında görev teslim töreni yapılacak. Yıldırım akşam da eski TBMM başkanları ve milletvekillerine veda yemeği verecek. Yıldırım’ın istifası, yarın TBMM Genel Kurulu’nda okunacak. Bu işlemin ardından da yeni TBMM Başkanlığı için 5 günlük başvuru süresi başlayacak. Başvurular, 23 Şubat saat 17.00’de sona erecek. Anayasaya göre TBMM Başkanı seçimleri 4 turda yapılıyor. İlk iki turda üçte iki çoğunluk (400), 3. turda ise salt çoğunluk (301) gerekiyor. MHP’nin de desteğiyle AKP’li adayın 3. turda seçilmesi bekleniyor. AKP, 24 Şubat Pazar günü tüm turları yaparak seçimi tamamlamak istiyor. AKP’nin geçen hafta verdiği 2 torba yasa önerisinin bu hafta genel kuruldan geçmesi durumunda da 24 Şubat günü TBMM’nin çalışmalarına 1 Nisan’a kadar ara vermesi bekleniyor.

Yıldırım’ın yerine seçilecek TBMM Başkanı için AKP içinde Grup Başkanı Naci Bostancı, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop ve Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ’ın adı yoğun biçimde konuşuluyor. Bir sürpriz olmazsa bu 3 isimden birinin TBMM Başkanlığı’na aday gösterileceği konuşuluyor. Parti kulislerinde Bostancı’nın adının öne çıktığı kaydediliyor.

Son gün yarın
Siyasi partilerin, belediye başkan adayları ile belediye meclisi üye aday listelerini yarın saat 17.00’ye kadar il ve ilçe seçim kurullarına bildirmesi gerekiyor. İtirazların ardından il ve ilçe seçim kurulları 3 Mart’ta adaylıkları kesinleştirecek. Bu tarihten sonra adaylar istifa edemeyecek, etseler bile seçim sonuna kadar dikkate alınmayacak.

Haydarpaşa yorumu

TBMM Başkanı ve AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkan adayı Binali Yıldırım, TRT’de yayımlanan Vapur Çay Simit Sohbet programına katılarak İstanbul için açıklamalarda bulundu. Kadıköy İskelesi’nden bindiği vapurda Haydarpaşa Garı ile ilgili görüşlerini anlatan Yıldırım, “Haydarpaşa deyince İstanbul-Bağdat demiryolu akla gelir. Şark demiryollarının başlangıcı buradan geçiyor. Bu bölgenin planları yapıldı. Öyle alışveriş merkezi, binalar falan yok. Burası yaşam merkezi olarak düzenlenecek” dedi. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler