CHP'de Parti Meclisi'ne giren ilk isimler belli oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyeliğine 488, Yüksek Disiplin Kurulu üyeliğine ise 108 partili aday oldu. CHP'de Parti Meclisi'ne ilk giren isimler Lale Karabıyık, Burhan Şenatalar, Zeki Kılıçaslan, Sibel Özdemir, Fethi Açıkel, Eser Danışoğlu, Yunus Emre ve Yüksel Taşkın oldu.

Yayınlanma: 04.02.2018 - 11:37
Abone Ol google-news

<video:919495>

CHP Kurultayı'nın ikinci günü olan bugün, CHP'nin en yetkili organı olan ve cumhurbaşkanı adayından, milletvekili ve belediye başkanı adaylarına kadar 2019'da yapılacak 3 seçim için tüm adayları belirleme yetkisine sahip Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapıldı. 

Tüzük gereği 60 üyeli PM'nin 8 üyesi, genel başkanın belirlediği Bilim Yönetim Kültür Platformu kontenjanından belirlendiği için aslında 52 isim için seçim gerçekleştirildi.

CHP’nin 36. Olağan Büyük Kurultayı’nda 52 kişilik Parti Meclisi (PM), 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve 8 kişilik Bilim Yüksek Kültür Platformu (BYKP) için seçime gidildi. 686 Sayılı KHK’yle ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nde yer aldığı için görevden uzaklaştırılan Marmara Üniversitesi Siyaset Tarihi Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Yüksel Taşkın’a BYKP listesinde yer verildi. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde sürpriz, emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz oldu.
 
Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği adaylar arasından Prof. Dr. Lale Karabıyık, İstanbul Milletvekili Doç. Sibel Özdemir, Prof. Dr Ayşe Eser Danışoğlu, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, 686 Sayılı KHK’yle ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nde yer aldığı için görevden uzaklaştırılan Marmara Üniversitesi Siyaset Tarihi Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Doç. Dr. Yunus Emre, Prof. Dr. Fethi Açıkel BKYP’ye girerken sanatçı Onur Akın, Ankara Milletvekili Murat Emir, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Niğde Milletvili Ömer Fethi Gürer liste dışı kaldı. En fazla oyu Karabıyık aldı.

Kayıtlı bin 226 kurultay delegesi bulunan CHP'de, PM için 488, YDK için de 108 kişi başvuruda bulunmuştu.

Delegeler 4 saat süren oy verme işlemi sırasında PM için aday listesinden en az 47 en fazla 52 adayın ismini, YDK için en az 14 en fazla 15, BYKP'de ise 12 adaydan 8'i için işaretleme yaptı.

Sayımda kriz

CHP Olağan Kurultayı’nda oylama işleminin bitmesinin ardından, sayımda kriz yaşandı. Oyların sayımına geçilirken, sandıklarla izlemek isteyen partililer arasında bariyer çekilmesi tartışmalara neden oldu. Muharrem İnce taraftarları ve bazı partililer sayımın şeffaf olması gerektiğini ifade ederken tartışma büyüdü. Tarafların bariyer konusunda uzlaşamaması üzerine Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanı çağrıldı. Bariyerlerin kaldırılmasına karar verilmesinin ardından oylar sayılmaya başlandı.

KILIÇDAROĞLU'NUN LİSTESİ 

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi belli oldu. Öztürk Yılmaz ile emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz de listede yer aldı. Listenin en dikkat çeken ismi Selin Sayek Böke. Kurultaydan önce İlhan Cihaner ile bir manifesto yayınlayan Böke, 'Sınıf temelli sol siyaset' çağrısı yapmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullandı.

MUHARREM İNCE'NİN LİSTESİ BELLİ OLDU

İnce'nin Twiter hesabı üzerinden paylaştığı liste şöyle:

CHP'li Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner'den kurultay çağrısı: Sınıf temelli, emekten yana sol siyaset

Listelerin rekabeti

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda ‘asıl yarış’ beklendiği gibi Parti Meclisi listesinde oldu. Geçmiş yıllarda hem PM, hem de milletvekilliği adaylıklarından merkez sağdan isimlere yer vermesi nedeniyle ‘parti sağa kayıyor’ eleştirileri ile karşılaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ağırlıklı olarak parti içi kanatlar dengesinin korunduğu, sol gelenekten gelen isimler ile Selin Sayek Böke gibi kendisine karşı liste çıkaran isimlerin de yer aldığı listeyle delege karşısına çıktı. Kılıçdaroğlu’nun 2019 seçimlerine gideceği kurmaylarının bulunduğu anahtar listesinde, ‘transfer yönetici’ tepkileri ile karşılanan Mehmet Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiası ile yargılanan Sera Kadıgil, Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, görevinden alınan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne adaylığını açıklayan Akif Hamzaçebi’nin yer alması dikkat çekti. Bu listenin seçilmesi durumunda PM’nin yarıya yakını yenilenmiş olacak. Kurultayda PM oylamasına geç saatlerde geçildi. Oy sayımı ise sabah saatlerine dek sürdü. PM kadrosu bugün netleşecek.

CHP’nin “Adalet ve Cesaret” temalı 36. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi (PM) seçimi yapıldı. Toplam 596 kişinin aday olduğu PM’de 108 kişi Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için, 488 kişi de PM için aday oldu. Özellikle Muharrem İnce’nin kaybetmesinin ardından, ekibinde yer alan bazı milletvekillerinin aynı ilden aday olan diğer arkadaşlarını desteklemek için çekildiği öğrenilirken, bazıları da başvurunun çokluğu nedeniyle yarıştan çekildi.

Kılıçdaroğlu, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) için kurultaya 12 kişilik liste sundu. Listede milletvekilleri Murat Emir, Ömer Fethi Gürer, Lale Karabıyık, Sibel Özdemir, eski milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu bulunuyor. Son genel seçimlerde milletvekili adayı gösterilmediği için MYK’den istifa eden Prof. Dr. Burhan Şenatalar da Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer aldı. Tarihçi Prof. Yüksel Taşkın, Doç. Dr. Yunus Emre, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan ve sanatçı Onur Akın da listedeki diğer isimlerdi. Daha önce BYKP listesinden PM’ye giren, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından FETÖ bağlantılı oldukları gerekçesiyle kamudan ihraç edilen Caner Yenidünya ve Alper Keten bu kez listeye giremedi.

Kılıçdaroğlu’nun anahtarı

Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerine gideceği kurmaylarını da anahtar listesinde belirledi. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer alan isimlerin daha önceki PM ve MYK’de yer alan isimler olması dikkat çekti. ‘Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi’ başlıklı listede Gamze İlgezdi, Sera Kadıgil, Yıldırım Kaya, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Hakkı Süha Okay, Ekrem Kerem Oktay, Faik Öztrak, Ali Öztunç, Gamze Pamuk Ateşli, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşçıer, Ayça Taşkent, Bülent Ecevit Tatlıdil, Umut Tekin, Bülent Tezcan, Gülçin Timur, Erdoğan Toprak, Seyit Torun, Pınar Uzun, Öztürk Yılmaz, Ali Rıza Yılmaz, Gökhan Zeybek, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Ali Hikmet Akıllı, Erbil Aydınlık, Mehmet Bekaroğlu, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Celal Çelik, Ünal Çeviköz, Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Emine Gülizar Emecan, Sevda Erden Kılıç, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi ve Turan Hançerli yer aldı.

MYK’den 9 isim

Kılıçdaroğlu listesine 12 kişilik MYK’sinden dokuz ismi taşıdı. Lale Karabıyık’ı BYKP’den aday gösteren Kılıçdaroğlu; Haluk Koç, Bülent Tezcan, Seyit Torun, Öztürk Yılmaz, Veli Ağbaba, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak ve Aykut Erdoğdu’yu da anahtar listesine yazdı. Eski MYK’sinden Faik Öztrak, Hakkı Süha Okay, Mehmet Bekaroğlu, Erdoğan Toprak’ı da listesine alan Kılıçdaroğlu’nun mevcut MYK’sinden Yasemin Öney Cankurtaran ve Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır aday olmadı. Kılıçdaroğlu, Erdal Aksünger ve Zeynep Altıok’u listesine almadı.

Listede dikkat çeken isimler

Mevcut MYK’den Karabıyık dışında hiçbir kadın listede yer almadı. Tabandan, ‘transfer yönetici’ tepkilerine karşın Mehmet Bekaroğlu’nu koruyan Kılıçdaroğlu ayrıca sosyal medya üzerinden ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla yargılanan Sera Kadıgil’i de listesine taşıdı. Kılıçdaroğlu’nun listesinde dikkat çeken isimler arasında avukatı Celal Çelik, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıklayan Akif Hamzaçebi de listede yer aldı.

‘Disiplin’de 7 yeni isim

Kılıçdaroğlu Yüksek Disiplin Kurulu için ise Sezgin Kaya, Erdoğan Kılıç, Öncü Özbay, Ahmet Ersen Özsoy, Mahir Polat, Mustafa Serdar Soydan, Tuba Torun, Emrah Arslan, Cem Artantaş, Turan Aydoğan, Uğur Bayraktutan, Süleyman Bülbül, Selahattin Emre, Gülsüm Filorinalı ve Banu Gençkan’ı listesine aldı. Kılıçdaroğlu mevcut YDK üyelerinin yarısını korurken 7 yeni isme yer vermiş oldu. Kurultay salonuna oy pusulaları gelmeden muhaliflerin listeleri delegelere dağıtılmaya başladı. Salonda ayrıca “Adalet ve Cesaret”, “Tabanın Sesi”, “Önce Örgüt”, “1923 Ruhu” isimli listeler de dağıtıldı.

‘Sol Gövde’ listesi

Kurultay öncesinde parti politikalarını eleştirerek kendilerini ‘Sol Gövde’ olarak tanımlayan bir bildiri yayımlayan Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Selin Sayek Böke ile daha önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesini delerek parti yönetimine gelen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de ‘Sol Cesaret’ listesinde yer aldı. Listede mevcut MYK üyesi Zeynep Altıok, eski MYK üyesi Gülseren Onanç, milletvekilleri Ali Özcan, Şenal Sarıhan, Muharrem Erkek, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Orhan Sarıbal, Ali Şeker, Niyazi Nefi, eski milletvekili Ali Özgündüz de yer aldı.

İnce ‘umut’ dağıttı

Genel Başkan adayı CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin yanında yer alan isimlerin de bulunduğu “Umudun Listesi” de delegelere dağıtıldı. Muharrem İnce’nin listesinde mevcut milletvekilleri Gamze İlgezdi, Devrim Kök, Tanju Özcan, Namık Havutca, Tuncay Özkan ve Emre Köprülü de yer aldı. Parti Meclisi adayları arasında eski MYK üyeleri Hurşit Güneş ile Gökhan Günaydın, eski Genel Başkan adayı Mustafa Balbay da yer aldı.

Imza yok ama oy var!

CHP’nin “Adalet ve Cesaret” temalı 36. Olağan Kurultayı’nın ilk günü gerçekşen genel başkanlık seçimine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce arasında yaşanan “mükerrer imza” krizi damga vurdu. Kılıçdaroğlu’nun mükerrer olarak tespit edilen 48 oyun İnce’ye sayılması için divana dilekçe vermesi İnce ve ekibi tarafından “lütuf” olarak görülürken, İnce’nin aldığı 447 oy, İnce’ye imza vermeyen delegenin oy verdiğini ortaya koyarken Kılıçdaroğlu’nun imzasını alan 292 delegenin oyunu almadığını gösterdi.

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın genel başkanlık seçiminde 48 delege ikili oynadı.

Tüzüğe göre; açık kullanılan imzalarda İnce, adaylık için gereken 127 imzayı tutturamazken, Kılıçdaroğlu 1130 imzaya ulaştı. Ancak gizli oylama sonuçları imzalardan çok daha farklı oldu. 1130 imzayla aday olan Kılıçdaroğlu 790 oy alarak, kendisi için verilen imzalarından 292 fire verdi. Adaylık için yeterli imza toplayamayan İnce ise 447 oy aldı. Divanın açıkladığı rakamlara göre; Kılıçdaroğlu, geçerli sayılan oyların yüzde 63.8’ini aldı ve beşinci kez başkan seçildi.

İnce’den mesaj

İnce kurultayın ikinci gününün sabah saatlerinde sosyal medyadan şu mesajı paylaştı: “Sözde mükerrer 49 imzayı lütuf göstererek bağışlayanlar imzasını aldığı 291 delegenin oyunu alamadı. Kendi partinizin delegesinden imza alıp oy alamıyorsanız, milletten nasıl oy alacaksınız? 127 imza bulamadı, aday olması için 49 imza bağışlıyorum dediğiniz kişi, 447 oy aldı. Partide kurduğunuz bu korku düzeniyle mi, Türkiye’ye özgürlük getireceksiniz. Sokakta varız, örgüt tabanında varız, gönüllerde varız. Onun için bu haklı mücadelemize devam edeceğiz.”

Delege çekiniyor

İmza ve alınan oyun tutmamasının gerekçelerinin başında, “delegelerin açık verilen imzalar nedeniyle çekinmesi”nin geldiği belirtiliyor. İnce’nin Kılıçdaroğlu’nun karşısına ilk kez çıktığı 2014’teki Olağanüstü Kurultay’da yine delege ve imza farkı yaşanmıştı. 944 imzayla aday olan Kılıçdaroğlu, 740 oy alırken, 177 imza ile aday gösterilen İnce 415 oy almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler