Kılıçdaroğlu'nun seçilmesinde üç büyükşehir belirleyici oldu... Hangi sandıktan kime oy çıktı?

CHP’de Kılıçdaroğlu’nun 5’inci kez genel başkan seçildiği oylamada sandıktan ilginç sonuçlar çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçilmesinde 3 büyük şehir belirleyici oldu...Kılıçdaroğlu’nun oy sayısı, imzacı sayısının 291 altında kaldı. İnce ise imzacı sayısından 282 fazla oy aldı. Mevcut MYK ve PM’nin sandığından da İnce’ye 8 oy çıktı

Yayınlanma: 05.02.2018 - 07:36
Abone Ol google-news

CHP’nin 36’ncı Olağan Kurultayı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, bin 81 imzaya rağmen sandıktan 790 oy çıkarken; 165 imzayla seçime giren Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise 447 oy almayı başardı. Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin bulunduğu bir numaralı sandıktan Muharrem İnce’ye 8 oy çıkması dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde 9 kişi PM'ye giremedi... İşte listeyi delen isimler

CHP'de PM ve yedek üyeleri belirlendi

CHP'nin 36'ıncı Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelikleri için oy verme işlemi tamamlandı. Oy kullanma işlemi sona erdikten sonra ilçe seçim kurulu sayıma geçmek istedi ancak bazı partililer sandıkların çevresindeki barikatların kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine partililer arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Daha sonra kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, bariyerlerin kaldırılacağını söyledi. Ardından sandıklar açılarak oyların sayımına başlandı. Yaklaşık 5 saat süren sayım sonrasında PM ve YDK üyeleri açıklandı.

PM ÜYELERİ

PM üyeliğine Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerdiği 12 isim arasından seçilen 8 üye şöyle:

Prof. Dr. Lale Karabıyık, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Doç. Sibel Özdemir, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ayşe Eser Danışoğlu ve Doç. Dr. Yunus Emre. 

488 kişinin aday olduğu PM üyeliğine seçilen 52 kişinin ismi ise şöyle:

Gamze İlgezdi, Sera Kadıgil, Yavuz Karan, Yıldırım Kaya, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Hakkı Süha Okay, Faik Öztrak, Ali Öztunç, Gamze Pamuk Ateşli, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Gamze Taşcıer, Ayça Taşkent, Bülent Ecevit Tatlıdil, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Seyit Torun, Pınar Uzun, Öztürk Yılmaz, Gökan Zeybek, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Ünal Çeviköz, M.Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Emine Gülizar Emecan, Sevda Erdan Kılıç, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi, Turan Hançerli, Müslüm Sarı, Haluk Pekşen, Gökhan Günaydın, Tuncay Özkan, Necati Yılmaz, Gaye Usluer, Ali Şeker, Erdal Aksünger,Eren Erdem, Gülçin Timur ve İlhan Cihaner.

 YDK ÜYELERİ

108 kişinin aday olduğu YDK üyeliğine seçilen 15 kişinin ismi de şu şekilde:

Tuba Torun, Erdoğan Kılıç, Uğur Bayraktutan, Gülsüm Filorinalı, Sezgin Kaya, Öncü Özbay, Selahattin Emre, Ahmet Ersen Özsoy, Mahir Polat, Mustafa Serdar Soydan, Emrah Arslan, Cem Artantaş, Turan Aydoğan, Süleyman Bülbül ve Banu Gençkan.

 İşte CHP'nin 36'cı olağan kurultayındaki oylamalardan detaylar;

Kurultayda genel başkanlık yarışında büyük sürprizler yaşandı. Kılıçdaroğlu’na adaylık için imza veren 291 delege sandıkta oy vermedi. “Mükerrer oy” tartışması yüzünden Kılıçdaroğlu’nun verdiği dilekçe ile 165 delegenin imzasıyla aday olabilen Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise adaylık için kendisine imza vermeyen 282 delegenin oyunu almayı başardı.

Gazete Habertürk'ten Düzgün Karadaş'ın haberine göre CHP’de 176 delegeyle en fazla delegeye sahip İstanbul’dan İnce’ye 23 oy çıkarken, 64 delegeye sahip Ankara’dan 20, 52 delegeye sahip İzmir’den 8 oy çıktı. Özellikle İstanbul’un blok olarak oy kullandığı 14 nolu sandıktan Kılıçdaroğlu’na 43 oy çıkarken, İnce’ye 8; 15 nolu sandıkta ise Kılıçdaroğlu’na 42, İnce’ye 7 oy çıkması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, özellikle en fazla delegeye sahip İstanbul’dan aldığı oylarla İnce’ye fark atarak rahat bir nefes aldı. İnce ise, seçimlerde İç Anadolu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesi’ndeki illerin bulunduğu sandıklarda oy patlaması yaptı.

 343 OY FARKLA GENEL BAŞKAN

 Kayıtlı delege: 1266

Oy kullanan: 1253

Geçerli oy: 1237

Geçersiz oy: 16

Kılıçdaroğlu: 790

İnce: 447

LİSTEYİ DELEN İSİMLER

İki gün olarak planlanan kurultay, Parti Meclisi'nin belirlendiği 3. günün sabahında sonuçlandı.PM seçimleri sonucunda, Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi delindi. Parti içi muhalefet 7 ismi meclise soktu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini delerek, yüksek oy alan isimler şöyle:

 Necati Yılmaz (428 oy)

Gökhan Günaydın (422 oy)

Tuncay Özkan (413 oy)

Haluk Pekşen (390 oy)

Ali Şeker (375 oy)

Erdal Aksünger (373 oy)

Gaye Usluer (371 oy) 

Kılıçdaroğlu'nun listesini delen, Eren Erdem (359 oy), Müslim Sarı (350 oy) ve İlhan Cihaner'in (344 oy) kadın ve gençlik kotasına takılabileceği değerlendiriliyor.

LİSTE DIŞI KALANLAR

Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı 52 kişilik anahtar listede Ekrem Kerem Oktay, Umut Tekin, Ali Rıza Yılmaz, Ali Hikmet Akıllı, Mehmet Bekaroğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik liste dışı kaldı.

LİDER ADAYLARI NEREDEN NE KADAR OY ALDI

Genel başkanlık seçiminde yarışan Kemal Kılıçdaroğlu (KK) ve Muharrem İnce’ye (Mİ) sandıklardan çıkan oylar, illerin eğilimleri konusunda da fikir verdi:

 - 1 Nolu Sandık (Merkez Yürütme Kurulu (MYK)-Parti Meclisi (PM)): KK: 39, Mİ: 8

 - 2 Nolu Sandık (Yüksek Denetleme Kurulu (YDK)-PM-Milletvekili (MV)): KK: 35, Mİ: 10

 - 3 Nolu Sandık (MV): KK: 35, Mİ: 15

 - 4 Nolu Sandık (MV-Adana): KK: 29, Mİ: 21

 - 5 Nolu Sandık (Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara): KK: 31, Mİ: 21

 - 6 Nolu Sandık (Ankara, Antalya): KK: 35, Mİ: 15

 - 7 Nolu Sandık (Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir): KK: 31, Mİ:1 9

- 8 Nolu Sandık (Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu) KK: 26, Mİ: 24

 - 9 Nolu Sandık (Burdur, Bursa, Çanakkale) KK: 37, Mİ: 13

 - 10 Nolu Sandık (Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce) KK: 28, Mİ: 17

 - 11 Nolu Sandık (Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep): KK: 38 Mİ: 12

 - 12 Nolu Sandık (Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay) KK: 31, Mİ: 20

 - 13 Nolu Sandık (Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul) KK: 32, Mİ: 18

 - 14 Nolu Sandık (İstanbul) KK: 43, Mİ: 8

 - 15 Nolu Sandık (İstanbul) KK: 42, Mİ: 7

 - 16 Nolu Sandık (İstanbul, İzmir) KK: 39, Mİ: 8

 - 17 Nolu Sandık (İzmir, Kahramanmaraş) KK: 34, Mİ: 13

 - 18 Nolu Sandık (Maraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Çanakkale) KK: 31, Mİ:19

 - 19 Nolu Sandık (Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kilis, Konya) KK: 22, Mİ: 29

 - 20 Nolu Sandık (Konya, Kütahya, Malatya, Manisa) KK: 27, Mİ: 23

 - 21 Nolu Sandık (Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş) KK: 31, Mİ:19

 - 22 Nolu Sandık (Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya) KK: 19, Mİ: 30

 - 23 Nolu Sandık (Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa) KK: 22, Mİ: 29

 - 24 Nolu Sandık (Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon) KK: 28, Mİ: 24

 - 25 Nolu Sandık (Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak) KK: 26, Mi: 25

 60 KİŞİLİK PARTİ MECLİSİ İÇİN 488 ADAY YARIŞTI

 CHP 36. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde, parti meclisi (PM) ve yüksek disiplin kurulu (YDK) üyelikleri için seçim yapıldı. 52’si seçimle belirlenen 60 kişilik PM üyeliği için 488 aday çıkarken; 15 üyeli YDK içinse 108 başvuru yapıldı. Aday enflasyonu yüzünden salonda “anahtar liste” savaşı yaşandı. PM için 52 kişilik “anahtar liste” çıkaran Kılıçdaroğlu, merkez yönetim kurulundan (MYK) 4 ismi listesine almazken; emekli büyükelçilerden Ünal Çeviköz’e listesinde yer vermesi dikkat çekti.

 O İSİMLERİ SİLDİ

Kılıçdaroğlu; MYK üyeleri, Genel Sekreter Kamil Oktay Sındır, Genel Başkan Yardımcıları Erdal Aksünger, Yasemin Öney Cankurtaran ve Zeynep Altıok’u 52 kişilik anahtar listesine almadı. Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Bülent Tezcan, Öztürk Yılmaz, Aykut Erdoğdu, Haluk Koç, Seyit Torun, Çetin Osman Budak ve Tekin Bingöl ise Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer aldı.

 AĞABEYLER VE GENÇLER

Kılıçdaroğlu’nun CHP Meclis Başkanvekilliği yarışını kaybeden, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, partinin genç yüzlerinden İstanbul Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı ve Onursal Adıgüzel ime Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’e yer vermesi dikkat çekti.

 BÖKE ANAHTARDA

Kılıçdaroğlu, parti sözcülüğü ve MYK üyeliğinden istifa eden ve kurultaydan önce İlhan Cihaner ile birlikte bildirili çıkış yapan İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’ye, İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi’ye, partinin ağır toplarından Hakkı Süha Okay’a, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’a yine anahtar listesinde yer verdi.

 ÇEVİKÖZ SÜRPRİZİ

Kılıçdaroğlu’nun PM için hazırladığı 52 kişilik anahtar listede, eski büyükelçilerden Ünal Çeviköz sürpriz isim olarak yer aldı.

 AVUKATI ANAHTARDA

CHP Lideri’nin, bir süre önce gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan avukatı Celal Çelik’e de anahtar listesinde yer vermesi dikkat çekti.

 CİHANER VE BÖKE’DEN 5 KİŞİLİK LİSTE

 CHP Kurultayı’nda yaşanan anahtar liste savaşında, bir süre önce bildiri yayınlayarak tüzük değişikliği talebinde bulunan CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner, 5 kişilik liste yaptı. 2 isim dışında, “Gelecek İçin” poralasıyla hazırladıkları anahtar listede milletvekilleri Niyazi Nefi Kara, Orhan Sarıbal ve Ali Şeker yer aldı.

  “CHP’de Tabanın Sesi” ismiyle çıkarılan anahtar listede ise Ensar Ögüt, Necdet Saraç, Atilla Sarp, Dönüş Gürbüz isimlerinin aralarında yer aldığı 52 kişi bulunuyor.

  “Önce Örgüt” ismiyle çıkarılan anahtar listede de Haluk Pekşen, Çetin Soysal, Tuba Ütebay, Nevaf Bilek, Aziz Aydınlık ve Hüseyin Yıldız gibi isimler yer aldı.

  “Sol Cesaret” ismiyle çıkarılan anahtar listede ise Nihat Matkap, Halit Toraman, Tur Biçer Karaca, Emre Çam, Candan Yüceer, Gaye Usluer’in aralarında bulunduğu 52 isim bulunuyor.

MUHARREM İNCE AYRI LİSTE ÇIKARDI

 Genel başkanlık yarışını kaybeden Muharrem İnce, “Umudun PM Listesi” ismiyle ayrı bir anahtar liste çıkardı. Kılıçdaroğlu’nun da anahtar listesinde yer alan Gamze İlgezdi, Yaşar Seyman, Emre Çam, Ünal Çeviköz, Emine Gülizar Emecan’ın İnce’nin anahtar listesinde de yer almaları dikkat çekti. İnce’nin listesinde ayrıca CHP Milletvekilleri Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Rıza Yalçınkaya, Devrim Kök, Mazlum Nurlu, Tanju Özcan, Akın Üstündağ, Özkan Yalım, Dursun Çiçek ve Namık Havutça yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler