Kılıçdaroğlu listesini korudu

2016’da PM için hazırladığı anahtar listeden 23 fire veren CHPl iderinin listesini bu kez sadece 7 isim deldi. Örgüt Bekaroğlu ve Tanrıkulu’nu PM’ye sokmadı.

Yayınlanma: 05.02.2018 - 22:14
Abone Ol google-news

“Adalet ve Cesaret’’ temasıyla gerçekleşen 36. CHP Kurultayı’nda Parti Meclisi seçimi pazartesi gününün sabah saatlerinde netleşti. Cumartesi yapılan genel başkanlık seçiminden geçen kurultaya göre oyunu artırarak çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anahtar listesindeki isimleri de büyük ölçüde korudu. 2016 kurultayında anahtar listesinden 23 fire veren Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini bu kez sadece 7 isim deldi. Bunda Kılıçdaroğlu’nun, rakip listelerdeki isimleri de anahtar listesine koyması, hem de tek anahtar liste çıkarması etkili oldu.

Örgüt Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alan ancak ‘transfer yönetici’ diye eleştirilen Mehmet Bekaroğlu’nun üzerini çizerken, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da çizik yiyen isimler arasında yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer vermediği mevcut Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ile eski Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da listeyi delerek PM’ye giren isimler arasında yer aldı. CHP’nin hafta sonu Ankara Spor Salonu’nda gerçekleşen 36. Olağan Kurultayı’nın sonuçları pazartesi sabah saat 6.00 civarında netleşti.

Kurultayda 1266 kayıtlı delegenin 1230’u oy kullandı. Bunlardan 1070’i geçerli olurken, 160 oy geçersiz sayıldı. CHP PM için 488, YDK için ise 108 kişi başvurdu. Kılıçdaroğlu, Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) için ise 12 kişilik liste sundu. Günün ilk saatlerinde BYKP sonuçları ardından da YDK sonuçları belli oldu. Buna göre Prof. Dr. Lale Karabıyık 931, Burhan Şenatalar 897, Yunus Emre 881 ve Sibel Özdemir 880, Ayşe Eser Danışoğlu 831, Yüksel Taşkın 743, Prof. Dr. Fethi Açıkel 733, Zeki Kılıçaslan 724, Murat Emir 705, Onur Akın 682, Ali Rıza Erbay 635, Ömer Fethi Gürer 558 oy aldı. Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık 931 ile en yüksek oyu aldı. Son seçimlerde milletvekili adayı gösterilmediği için MYK’deki görevinden istifa eden Şenatalar’a ise örgüt 897 oyla sahip çıktı ve Şenatalar en yüksek oyu alan ikinci kişi oldu. Daha önce İstanbul İl Başkanlığı için adı geçen akademisyen Yunus Emre 881 oy aldı ve listedeki adını korudu. CHP İstanbul Milletvekili Özdemir 880 oy alırken eski milletvekili Danışoğlu 831 oy aldı. KHK ile kapatılan Taraf gazetesinin yazarlarından Taşkın 743 oy alırken, Has Parti’den geçen ve “İyi ki AKP var’’ diyen Kılıçaslan ise 724 oy aldı. Ankara Milletvekili Emir 705, sanatçı Akın 682, Erbay 635, Niğde Milletvekili Gürer ise 558 oyla BYKP’ye giremedi.

Kadın kotası zorladı

CHP lideri Kılıçdaroğlu YDK listesinde mevcut YDK’nin yarısını korurken, 7 yeni isme yer verdi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun 15 kişilik listesi kadın kotasına takıldı. Listeden 420 oyla Süleyman Bülbül düşerken, Gonca Yelda Orman 265 oyla kadın kotasından YDK’ye girdi. Böylece Kılıçdaroğlu’nun listesi kota nedeniyle bir fire vermiş oldu. Kurultayın en son açıklanan listesi ise 488 kişinin başvurduğu PM oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerine gideceği kurmaylarını da anahtar listeyle belirledi. Anahtar listesinde yer alan isimlerin daha önceki PM ve MYK’de yer alan isimler olması dikkat çekerken, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi” başlıklı listede şu isimler yer aldı: Gamze İlgezdi, Sera Kadıgil, Yıldırım Kaya, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Hakkı Süha Okay, Ekrem Kerem Oktay, Faik Öztrak, Ali Öztunç, Gamze Pamuk Ateşli, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşçıer, Ayça Taşkent, Bülent Ecevit Tatlıdil, Umut Tekin, Bülent Tezcan, Gülçin Timur, Erdoğan Toprak, Seyit Torun, Pınar Uzun, Öztürk Yılmaz, Ali Rıza Yılmaz, Gökan Zeybek, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Ali Hikmet Akıllı, Erbil Aydınlık, Mehmet Bekaroğlu, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Celal Çelik, Ünal Çeviköz, Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Emine Gülizar Emecan, Sevda Erden Kılıç, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi, Turan Hançerli. 52 kişilik PM sabah saat 07.00 civarında netleşti. Kılıçdaroğlu, son kurultaya göre anahtar listesini büyük oranda korudu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç 692 oyla en çok oy alan isim olmanın yanı sıra bir sayman olarak da en çok oy alan ilk sayman oldu. Behzat Öntaş ise sıfır oyla en az oyu olan kişi oldu.

Böke PM’de

Kurultay öncesinde parti politikalarına yönelik en sert tepkisini 16 Nisan Referandumu’nun ardından Parti Sözcülüğü görevinden istifa ederek gösteren İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner ile birlikte başını çektiği ‘Sol Gövde’ ekibinden anahtar listede yer bulmuş isimler arasındaydı. Kurultaya kısa süre kala partinin evrensel sol değerlere dönmesi adına Cihaner’le birlikte bir bildiri yayımlayan Böke, 687 oy alarak en yüksek oyu alan ikinci kişi oldu.

Yeniden PM’ye dönenler

CHP’nin 2016’daki 35. Kurultayı’nda, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olan, delegeden çizik yiyen bazı önemli isimler de yeniden PM’ye döndü. Bu kapsamda Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer alan, partinin eski MYK üyeleri Erdoğan Toprak, Faik Öztrak yeniden PM’ye seçildiler. Böke ve Cihaner ile birlikte ‘Sol Gövde’de yer alan ve Kılıçdaroğlu’nun listesinde de olan Orhan Sarıbal PM’ye girerken, İstanbul Milletvekili Ali Şeker listeyi delerek PM’ye girdi. ‘Sol Gövde’deki bir diğer isim Niyazi Nefi Kara ise 290 oyla liste dışı kaldı. ‘Sol Cesaret’ listesinden aday olan Cihaner, 344 oyla seçilmesine karşın, kadın kotası nedeniyle PM’ye giremedi. Kadın kotasına takılan bir diğer isim ise Müslim Sarı oldu. Kılıçdaroğlu’nun listesine aldığı Ekrem Kerem Oktay 339, Sezgin Tanrıkulu 310, Umut Tekin 319, Ali Rıza Yılmaz 314, Ali Hikmet Akıllı 324, Mehmet Bekaroğlu 160, Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik de 316 oy alarak, listedeki yerlerini koruyamadı.

Aksünger listeyi deldi

Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer almamasına karşın 373 oyla listeyi delerek PM’ye girmeyi başardı. Eski Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın 422 oyla, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan 413 oyla, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen 390, İstanbul Milletvekili Ali Şeker 375, Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer 371 ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz 428 oyla listeyi deldi.

Son isim kuraya kaldı

Resmi olmayan sonuçlara göre; Kılıçdaroğlu’nun kurultaya sunduğu 52 kişilik listesinde 7 kişi listeyi deldi. Ancak 359’ar oy alan İstanbul Milletvekili Eren Erdem ve diplomat Ünal Çeviköz arasında kura çekilecek. Kuradan Çeviköz’ün çıkması durumunda Kılıçdaroğlu’nun listesinde bulunduğu için bu sayı altıya düşecek.

Listedeki kadınlar PM’de

Yüzde 33 kadın ve yüzde 10 gençlik kotası nedeniyle Kılıçadoğlu’nun anahtar listesinde yer alan Gökçe Gökçen 340, Fatma Güner 295 ve Erbil Aydınlık 328 oyla PM’ye girdi. Kotaya uygun şekilde hazırlanan anahtar listeyle, Kılıçdaroğlu listeye yazdığı her kadını korudu. Muharrem İnce’nin listesinde olup Kılıçdaroğlu’nun listesinde olmayan Tuncay Özkan, Necati Yılmaz ve Gökhan Günaydın da listeyi delerek PM’ye girmeyi başardı. Her iki listede olup PM’ye giren isimler ise Gamze İlgezdi, Yaşar Seyman, Bülent Ecevit Tatlıdil, Emine Gülizar Emecan. İnce’nin listesinde de yer alan Çeviköz’ün durumu ise kura sonucunda belli olacak.

Oy sayımında barikat krizi

Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra delegelerin oy kullandığı kabinlerin etrafında barikat kuruldu. Oyların sayımını yakından izlemek isteyen adaylar ve destekçileri barikat kurulmasına tepki gösterdi. Milletvekilleri Divan’a önerge vererek, “Bize barikatlar yakışmaz. Partili arkadaşlar tribüne geçsin biz sayımı takip edelim” önerisini getirdiler. Ancak bu teklif de destekçilerin tansiyonunu düşürmedi. Bu nedenle yaşanan tartışmalar sonucunda oy sayımına geç başlandı. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, “Biz barikat kurulmasını istemedik. Bu işlerin idaresinde bir yetkimiz yok, ilçe seçim kurulunda. Hâkim geldi, kaldırılacak. Hepimiz sandığa hangi oy girdiyse onun çıkmasını istiyoruz. Barikat kaldırılacak ve sayımı herkes rahatça izleyecek” dedi. Yaşanan ufak çaplı krizin ardından yerleştirilen barikatlar kaldırıldı ve sandıkların önlerinde yığılan adaylarla delegeler oy sayımını takip etti. Kalabalık nedeniyle sayımı göremeyenler takiplerini, getirdikleri sandalyelerin üzerine çıkarak yaptı. ,

 Yeni PM’DEKİ isimler 

Resmi olmayan sonuçlara göre yeni PM’de şu isimler yer alıyor: Gamze İlgezdi, Sera Kadıgil, Yavuz Karan, Yıldırım Kaya, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Hakkı Süha Okay, Faik Öztrak, Ali Öztunç, Gamze Pamuk Ateşli, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Gamze Taşcıer, Ayça Taşkent, Bülent Ecevit Tatlıdil, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Seyit Torun, Pınar Uzun, Öztürk Yılmaz, Gökan Zeybek, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Ünal Çeviköz (ya da Eren Erdem) M.Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Emine Gülizar Emecan, Sevda Erdan Kılıç, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi, Turan Hançerli, Haluk Pekşen, Gökhan Günaydın, Tuncay Özkan, Necati Yılmaz, Gaye Usluer, Ali Şeker, Erdal Aksünger, Gülçin Timur, Erbil Aydınlık, Gökçe Gökçen ve Fatma Güner.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler