HDP’li Bilgen: Şirket evliliği gibi

HDP, AKP ve MHP’nin ortaklaşa verdiği seçim ittifakını düzenleyen yasa önerisine ‘HDP’yi sandıkta bitiremeyenler, seçim kanunuyla bitirmeye çalışıyor’ diye tepki verdi.

Yayınlanma: 22.02.2018 - 22:27
Abone Ol google-news

AKP ve MHP ittifakına yönelik iki partinin ortaklaşa TBMM Başkanlığı’na sunduğu tasarıda seçim yasası ve seçim güvenliğine ilişkin yapılması öngörülen düzenlemelere HDP tepki gösterdi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “HDP’liler, CHP’liler seçimde birlikte hareket edecekler. Resmen ittifak yaparlar mı, yaparlarsa dürüstlük olur, ahlaki olur” açıklaması ve ittifak yasasına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

Bizim adımıza planlama yapmasınlar: (Bozdağ’ın açıklamaları üzerine) Bugünden Cumhurbaşkanlığı seçiminin fay hattını, yol haritasını belirlemek son derece operasyonel bir siyaset tarzıdır. Sosyolojik gerçeklikten ve Türkiye’nin içinden geçtiği olağanüstü koşullardan yalıtılmış bir tutumdur. Toplum mühendisliğidir. Her parti kiminle ittifak yapacağına kendisi karar verir. Bize bu sistemi pazarlarken koalisyon devri bitecek diyerek ve istikrarın ancak tek partiyle olacağını söyleyerek sundular. Oysa şimdi bunun telaşına düşmüş durumdalar. Kendileri bunun kararını verebilirler. AKP ile MHP zaten son derece benzer bir pozisyona geldi. Dolayısıyla şirket evliliği gibi formülleri de konuşabilirler. Bizim adımıza, bizim duracağımız yeri belirleyecek talimatlar, planlamalar içerisine girmesinler. Biz kiminle, hangi eksende buluşacağımızı biliriz. HDP içinde biricil referans demokrasi ve barıştır. Dolayısıyla demokratikleşme sürecini sağlayabilecek, toplumsal barışı inşa edebilecek her türlü ilişkiye gireriz. Birilerinin talimat ya da provokatif cümleleriyle rota çizmeyiz. Herkes kendi tercihini kendisi yapar. Türkiye’yi iki kutuplu bir ortama sürüklemek istiyorlar. Toplumu kutuplaştırarak iki partili sistemi kurmaya çalışıyorlar. Bunun farkındayız.

Sandıkta bitiremeyenler, yasayla bitirmeye çalışıyor: HDP’yi sandıkta, sokakta bitiremeyenler; yargı operasyonlarıyla ve seçim kanunu düzenlemeleriyle bitirmeye çalışıyorlar. Ancak bu oyunun ters tepme ihtimali son derece yüksek.... Bizim üzerimizden karşı bloğu da dizayn etmeye çalışıyorlar. CHP’yi korkutuyor. Burada Kürt seçmeni kazanmaya çalışan bir tercih yok. Kürt seçmeni kazanamayacağı için ‘Bana yaramayan, öbür blokta bana zarar vermesin’ stratejisidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler