İlişkiler cebe taşındı meseleler daha da karıştı

Sanal dünyada tanışma uygulamaları altın çağını yaşıyor. Amaç kadınlar için de erkekler için de benzer gibi görünse de, derinlerde sorun gerçek dünyayla aynı: İlişki isteyenlerle istemeyenlerin savaşı.

Yayınlanma: 20.07.2015 - 15:05
Abone Ol google-news

Sinema üzerine yemekli randevular, arkadaşın arkadaşıyla tanışmalar çoktan bitti. İlişkinin adını koymak da onlarla birlikte… Artık geçer akçe “takılmak”. ABD’de bu kavram hook-up kültürü adıyla dillere yerleşti bile. Özellikle 1982-1994 arası doğan kuşak, odaklarını evlilik ve aileden kariyere çevirmişken, tek gecelik veya bağlanma koşulu olmayan açık ilişkiler yaşıyor. Bunun en göz önündeki kanıtı, akıllı telefonlardaki tanışma uygulamaları. Bunlardan en eskisi OKCupid, en yaygını ise Tinder. Happn ise bu aralar Türkiye’de popüler uygulamalardan. 

Bunları kullananların çoğu, birden fazlası uygulama indirmiş durumda. Her birinde amaç belli: Bir bara, partiye gitmeden, oturduğunuz yerden insanların fotoğraflarına bakarak seçmek ve tanışmak. Devamı, karşılıklı taleplere göre değişiyor. Genelde olay tek gecelik ilişkilere yönelse de, sonu evlilikle bitenler de yok değil. 

Size bir sır... “Nasıl tanıştınız?” sorusuna karşılık laf geveleniyorsa aslında cevap belli: Tanışma uygulaması.

Online tanışma uygulamaları dünyasında işler karmakarışık. Kadınlar seks için orada gibi davranıyorlar fakat amaçları ilişki. Erkekler ise ilişki arıyor gibi davransa da amaçları seks. Ortada buluşup yatak arkadaşlığı kuran, ilişki yaşayanlar da var ama bunu sürdürmek zor. Görüştüğümüz kadınlardan Ceyda (33) “Biz OkCupid’den tanıştığımız için sürekli güvensizlik hissediyordum, bu da ilişkiyi bitiren etken oldu” diyor. 

Bir de “Sevgilini Tinder’da görmüşler” durumu var. Yaygın anekdotlardan biri, evli veya ilişki yaşamakta olup uygulamalarda yakalananlar ve aynı anda iki yakın arkadaşa “yazanlar”. 30 yaşındaki Ece çıkardığı sonucu şöyle özetliyor: “Genel bir tutum farkı var erkeklerle kadınlar arasında. Çoğu erkeğin amacı takılmaktan ibaretken kadınlar biraz daha 'Doğru erkeği bulabilir miyim?' hevesinde. Mesela bana direkt seks odaklı yaklaşanlara 'ne münasebet' tepkisi verince 'Sen Tinder’ın amacını bilmiyorsun herhalde' diye azarlayan oldu.” 

Okan da (29) Ece'yi doğruluyor: “Yalnız yaşayanların farklı insanlarla tanışabilmesi için çok kolay platformlar. Ama kimse birbirini kandırmasın, işin sonundaki seks her zaman önemli amaçlardan biri elbette.”

 

EVLENECEĞİMİZİ BİLEMEZDİM! 

Tuğba (29) Londra’da iki yıl önce kullanmaya başladığı OKCupid’e Türkiye’de devam ediyor ancak burada bakış açılarının farklı olduğu düşüncesinde. “Türkiye’de gözüme çarpan en önemli şey, buluştuğun erkeklerin neredeyse hepsinin merhaba demeden sevişmek istemesi” diyen Tuğba, OKCupid’den bulduğu tek ilişkisinin de kısa sürdüğünü anlatıyor. Gözlemlerine göre de kimseninki pek uzun sürmüyor. 

Tinder’dan tanıştığı kız arkadaşıyla yakında evlenmek üzere olan Fatih ayrı fikirde: “Mine’den önce sadece seks amaçlı kullanıyordum, ki aslında Mine’yle de evleneceğimizi bilemezdim! Bir gecelik olarak başlayan ilişkimiz zamanla gelişti, Mine’yle sevgili olduktan sonra profilimi kapattım. Çok yakın arkadaşlarımız dışında kimse Tinder’dan tanıştığımızı bilmiyor.” 

32 yaşındaki Selin evlenmeyi düşünmese de ilişki odaklı olduğunu ve bu tür uygulamaları bu yüzden kullandığını gizlemiyor: “Günümüzde insanlarla tanışmak zor, özellikle belli bir yaştan sonra iş hayatıyla birlikte yeni ortamlara girip insan tanımaya vakit olmuyor. Ben de yeni insanlarla bu tür uygulamalar yoluyla tanışıyorum.” 28 yaşındaki Ceren artık gerçek dünyada kimsenin kimseyle tanışmadığını söylüyor: “Dışarıda tanışmaktan çok daha kolay. Sosyal bir insanım ama buna rağmen gerçek dünyada tanışıp da sevgili olduğum ilk ve son kişi üniversitedeki sevgilimdi. Şu an hâlâ Tinder'dan tanıştığım erkek arkadaşımla beraberim.” 

 

POPÜLER UYGULAMALAR 

OKCupid: Karşılıklı beğenmek şart değil. Profil oluşturuyor, karşınızdakine mesaj atabiliyor, profilini gezebiliyorsunuz. Bir günde 300 mesaj alan bile var. 

Skout: Yakınınızdaki insanları görebildiğiniz ve profillerini inceleyebildiğiniz bir uygulama. 

Tinder: Üç kilometre yakınındaki insanların fotoğraflarına bakarak, ekranı sağa sola kaydırarak incelemeye yarıyor. Karşılıklı beğeni olmadan iletişime geçilemiyor. Bir kere beğenmediğinizde geri dönmek imkansız. Tinder’ın paralı versiyonu bu özellik için var. Dünyada saniyede 16 bin kez ekranda kaydırma yapılıyor.  

Down: Tamamen seks odaklı. Facebook hesabından bağlanıyor, aşağı kaydırarak takılmaya davet ediyor, yukarı kaydırarak beğenmediğinizi ifade ediyorsunuz. 

Happn: Lokasyon bazlı bir tanışma uygulaması. Aralarında en yenisi. Sizin günlük hayatınızda geçtiğiniz yerlerin bir algoritmasını çıkararak, yolunuzun kesiştiği insanları karşınıza çıkartıyor. 

Hornet: Happn’ın gey versiyonu. Atası Grindr uygulaması Türkiye’de yasaklandığı için Hornet mecburi popüler. Tinder gibi karşılıklı beğenmek gerekmiyor. Yakınınızdakilerin fotoğraflarını, profillerini görebilmek mümkün.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler