Sporun başkenti Hatay

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, hem halka spor yaptırıyor hem takımlara destek oluyor.

Yayınlanma: 12.02.2019 - 07:00
Sporun başkenti Hatay
Abone Ol google-news

Türk spor yönetimi son otuz yılda sürekli oradan oraya kayıp duruyor.
Beden Terbiyesi modelinden Gençlik Spor Müdürlüğü sistemine, Devlet Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanı’na direkt bağlı Spor Bakanlığı modeline dek hiç biri tutmadı.
Son dönemde hükümetin sporda da birçok yükümlülüğü Büyükşehirlere devretmesi ise çözüm gibi dursa da birçok belediye sporun farkında bile değil.


Sporu hiçe sayanların yanında bir de de örnek alınacak ‘spor aşığı bir belediye’ ve onun sporcu dostu başkanı; Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş var. Lütfü Savaş, geride kalan çalışma döneminde gerçekten Hatay’a müthiş spor hizmetleri sunmuş. Üstelik ‘derman belediyecilik’ yaklaşımı ile.


Mahalle aralarında kaybolan arsadaki oyun kültürünü, çocuk oyun alanlarını bakımlı parklara çevirmişler. Yeterli mi? Elbette değil çünkü Hatay çok ciddi göç alan bir il. Ancak bu çalışma Hatay’a çocuk sporcu alt yapısı oluşturmuş. Çok kısa sürede de bunun semeresini almaya başlamışlar. Sporcuları kendileri yetiştirmeye başlamışlar. Arkasından da doğal olarak yarışma başarıları gelmeye başlamış. Daha açık bir deyimle belediyelerin spordaki yönetim ve yönteminin modelini oluşturmuşlar. Şimdi diyeceksiniz ki o da ne? Biliyorsunuz illerdeki tüm spor tesislerinin sahibi Gençlik ve Spor Bakanlığı. İstediğini tesislere sokar istemediğini sokmaz. Hatay Belediyesi bu durumdan ne kadar memnundur bilinmez ama kendi spor komplekslerini yapmış ve halkın spor gereksinimini de taleplere göre organize etmiş. Bu sayede de toplumu hem spor alanlarına yarışmacı olarak çekerken hem de spor izletiyorlar. Böylece insanları yeniden statlara, salonlara kazandırmışlar.

Sporu Yaşam Biçimine Dönüştürmüş

Hatayspor, kupada Galatasaray ile çekişirken, ligde de Denizlispor, Osmanlıspor ve Gençlerbirliği ile zirve mücadelesi veriyor. Hem de dostluğun en güzel izleri var stadyumda. Örneğin önceki haftalarda Hatay’a misafir gelen Denizlisporlular hem şehirde hem de stadyumda çok rahattılar, Hataylılar ile birlikte maçı seyrettiler. Puanlarını aldılar, kente indiler, künefelerini yediler ve memleketlerine döndüler.


Ne tesadüf ki Hatayspor 1-0 öndeyken kapalı tribüne Ak Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı geldi ve o anda Hatayspor gol yedi. Arkadan bir seyirci bağırdı: “Bre! Uğursuzlar...” Maç son dakikada yenilen bir gol ile 1-1 bitince bütün seyirciler bu tepkiye bir ağızdan güldüler.
Maç sonrası halk başkan Lütfü Savaş’a öylesine içten, öylesine candan sevgi gösterisinde bulundu ki görmeye değer manzaralar ortaya çıktı. İşte bu teşkilatlanma bu başarı bir modele dönüşmüş durumda. Bu modeli daha geliştirerek, daha etkin kullanarak Türk sporunun aradığı spor yönetimini ortaya çıkartabiliriz. Bu yöntem Hatay’da pekâlâ tutmuş hem de doğal bir yöntemle. Buna bir de yasal destek ve teknik destek verip kendi modelimizi üretebiliriz.

Hatay Belediyesi’nin Spordaki Başarıları
- Spor tesisi olarak belediye spor komplekslerini yapmış, tesislerin kapılarını halka ardına kadar açmış.
- Kendi geleneksel branşları Aba güreşini uluslararası hale getirdiler. Uluslararası Aba Güreşi Federasyonu’nu kuran ve judonun da atası sayılan bu sporu yaşatmaya kararlı olan Hatay, Almanya’dan Tacikistan’a, İran’dan Litvanya’ya kadar bu branşı tüm dünyaya tanıtmış.
- Hatay Büyükşehir Belediyespor, voleybol, satranç, sutopu ve işitme engelliler futbol takımları ile Türkiye’nin en üst liglerinde mücadele ediyor.
- Hatay Kadın Basketbol Takımı 2016 ve 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı 2 kez kazandı.
- Bu sezon Avrupa basketbolunun 1 numaralı kupası olan Euroleague’de mücadele ediyorlar
- Hatay Büyükşehir Engelliler Futbol Takımı, 2014-2015 sezonundan itibaren süper ligde mücadele veriyor.
- Satranç takımı Süper Lig’de mücadele ediyor. Son 4 yılda 2 kez Süper Lig şampiyonu oldu.
- Süper Lig’de mücadele eden Sutopu Takımı, milli takıma sporcu veriyor.

Hatay’ı sporda da dünya kenti yapacağız
Belediye Başkanı Lütfü Savaş için spor önemli. Sporu sadece futbol olarak görmüyor ama kupada ve ligde iyi işlere imza atan Hatayspor’a ‘sosyal belediyecilik anlamında’ en üst desteği veren Savaş, Hatay’ı sadece kültür, sağlık ve eğitimde değil sporda da dünya kenti yapmak niyetinde.
Başkan Savaş spora verdiğ iönemi şöyle özetliyor: “Biz Hatay’ı Süper Lig’de oynatacak bir pozisyona getirdik. O ortamı hazırladık. Her şey ekonomide bitmiyor. Buna yürek ve birlik, beraberlik gerekir. Biz bunu sağladık. İnşallah Hatay’ı Süper Lig’de görürüz. Hatay da spordan beklediği lezzeti umarım alır. Yeni dönemde eğitim, ticaret, kültür ve spor alanında daha fazla çalışacağız. Hatay’ın geleceği için büyük bir projelerimiz var. Bu şehri sadece turizm, tarih kenti değil, ticaret ve spor kenti de yapmalıyız. Biz enlerimizi ortaya çıkardığımız zaman Hatay iyi yere gelecek. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası’nı yapıyoruz. En son yaptığımız şampiyonaya 39 ülke geldi. İran, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi bütün komşularımız katılıyor. Bugüne kadar yüz yıllık dünya federasyonları 15-20 ülke ile organizasyon yaparken biz sadece 9 yılda 39 ülkeyi getirdik. Ata sporumuzu dünyaya duyurduk. Dünya federasyonumuzu kurduk ve 25-30 civarında bize bağlı federasyon var. Bunu başarmaya devam edeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler