Yurdakul’un ölümüne ilişkin 8 kişiye dava

26 kişi hakkındaki takipsizlik sürüyor.

Yayınlanma: 25.07.2018 - 20:42
Abone Ol google-news

Balıkesir L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda adli hükümlü olarak kalırken diğer mahkumlar tarafından işkence edilerek öldürülen Ulaş Yurdakul’un ölümüne ilişkin 8 görevliye ‘Görevi kötüye kullanmak’ suçundan dava açılırken 26 görevli hakkında takipsizlik kararı sürüyor. Soruşturmada hakkında takipsizlik kararı verilen 26 kişi hakkında hazırlanan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Başkontrolörlüğü raporunun iddianamede delil olarak gösterilmesi dikkat çekti.
Yurdakul ailesi 26 görevli hakkında da dava açılması için itiraz etti.

‘Görmezden gelindi’

Kepsut Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianemede Ulaş Yurdakul’un ölümüne ilişkin Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda çalışan B.Ö., E.U., M.O., M.K., N.B.K, N.A., Ö.Ö. ve S.Ş.’ye ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan dolayı dava açıldığı belirtilerek Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Başkontrolörlüğü tarafından yapılan özel denetim raporu, kamera görüntüleri, şüpheli ve tanık ifadeleri delil olarak gösterildi. İddianamede sabah sayımı sırasında Yurdakul’un infaz ve koruma memurları önünde yere düşecek pozisyonda olmasına rağmen görmezden gelinerek koğuştan çıkıldığı belirtilerek sabah sayıma katılan memurların görevlerinin gereğini yerine getirmediğine değinildi. Kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte yeterli şüphenin olduğu ifade edilerek şüphelilerin suçlamaları kabul etmediğine yer verildi.

‘Koğuş kamerası izlenmemiş’

Yurdakul’un 1 Ocak 2017 tarihinde gündüz saatlerinde öldürülmesinden önce gece saatlerinde hükümlüler tarafından darp edildiğine değinildiği iddianamede, “Şüphelilerin izlemekle yükümlü oldukları koğuş içerisini gösterir kameraları izlemeyerek ve C-3 koğuşun da yaşanan darp olayını duymayacak şekilde görevini aksatarak görevlerinde ihmalkar davranmak sureti ile TCK 257/2. maddesinde yer alan görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri hususunda yeterli şüphenin bulunduğu anlaşılmaktadır” dendi.

26 kişi için itiraz edildi

Yurdakul ailesi dilekçe vererek hakkında takipsizlik kararı verilen 26 görevlinin yargılanması için itiraz etti. Dilekçede savcılığın Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Başkontrolörlüğü tarafından yapılan özel denetim raporunun bütün halinde gözetilmediği belirtilerek suçun hukuki vasfının yanlış değerlendirilerek takipsizlik verildiğine değinildi. Dilekçede, “Ancak suçun, bazı şüpheliler açısından olası kastla öldürme, bazı şüpheliler bakımından ihmalli davranışla öldürme, diğer görevliler bakımından da görevi kötüye kullanma olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Soyut gerekçeler ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırılık teşkil etmektedir. Bu sebeple Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararının kaldırılması için makamınıza müracaat etmek gerekmiştir...İtirazımızın kabulüyle ek kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının kaldırılması ve şüpheliler hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesi saygıyla arz ve talep olunur” dendi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon