Ağaçlar altında dijital detoks

İnternet, bilgisayar, tablet, telefon... Çağın bağımlılığı sanal dünyadan kaçanlar festivalde buluştu, teknolojiyi uykuya yatırdı

Yayınlanma: 28.07.2018 - 22:08
Abone Ol google-news

Dijital kaostan bunalanlar, İzmir Buca’da sanal dünyayı dışarıda bırakan festivalde buluştu. Cep telefonu, tablet gibi hiçbir teknolojik cihazın alana alınmadığı “dijital detoks” programında, kura ile belirlenen katılımcılar sanal dünyalarını dışarıda bırakarak ağaçların altına çadırlarını kurdu. Akıllı telefon kullanımında, Avrupa’nın en bağımlısı Türkiye. İstatistiklere göre; günde 78 kez yani her 13 dakikada telefona bakan Türkiye, sosyal medyayı yatarken de aklından çıkaramadı. Her dört gençten birinin internet bağımlısı olmasına İzmir’den ses geldi.

‘Teknolojik Uyku Festivali’

Buca Belediyesi, “Teknolojik Uyku Festivali”ni geleneksel hale getirdi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival, Buca Kaynaklar’da, ağaçlar altına kurulan kamp alanında yapıldı. Festivalde, cep telefonu, tablet gibi dijital dünyaya açılan hiçbir teknolojik cihaz alınmadı. 27 Temmuz’da başlayan festivalin bugün son günü. Bu yılki festivalde, kura ile belirlenen 200 kişi ve yanlarında gelen misafirlerle 350 kişi, çadırlarını teknolojiden uzağa kurdu. Yüz yüze iletişimi hedefleyen festivalde, katılımcılara ücretsiz olarak verilen yiyecekler, belediye tarafından köylülerden satın alındı. Dijital bilgi bombardımanından bunalanlar, sosyal medyaya veda ederek kaostan uzaklaştı. Festivale gelenler, sanal dünyadan uzaklaştıkları için yüz yüze iletişime geri döndüklerini belirtti.

Festivale 10 bin kişi başvurdu

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 10 bini bulan başvuru aldıklarını aktararak “Alandaki insanların ne kadar teknolojiye bağımlılıkları olsa da onun getirdiği yorgunluktan da kopmak istiyorlar. Birbirleriyle konuşmak istiyorlar” diye konuştu. Yaşama kalite katabilecek projeler üretmeye çalıştıklarını söyleyen Piriştina, teknolojik hastalıktan kurtulmak ve Buca’nın güzelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla festivali yaptıklarını ifade etti. Piriştina, “Her festival bereket getiriyor. Her festival orada yaşayan insanlara umut getiriyor. Sadece para değil dostluk kazanıyorlar. Burada tanışıp evlenenler oluyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler