Sanatçılardan tepki büyüyor: Anneleri şiddetle durduramazsınız

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü eylemine polis müdahalesine tepki gösteren sanatçılar, “Annelerin mücadelesini şiddetle durduramazsınız. Mücadele bitmeyecek” dedi.

Yayınlanma: 26.08.2018 - 18:19
Abone Ol google-news
Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü eylemine polis sert müdahale etti, birçok kişi gözaltına alındı. Bu duruma tepki gösteren sanatçılar, “Annelerin mücadelesini şiddetle durduramazsınız. Mücadele bitmeyecek” dedi. 
 
'Kınamak yetmez'
 
Eyleme yapılan polis müdahalesini kınayan oyuncu Deniz Türkali, “O insanların bu tür şiddetle karşılaşması vicdana sığmayan bir şey. Çok alçakça görünüyor bu bana. Kınamak yetmiyor. Öfke duyuyorum. Çok üzülüyorum. Böyle bir hayatı yaşattırılan insanlar için, böyle bir ortamda yetiştirilen çocuklar için üzülüyorum. Cumartesi Anneleri’ne uygulanan, bir devlet politikasıdır. Her şeye rağmen Cumartesi Anneleri’nin 700 haftadır sürdürdüğü bu mücadele devam edecek. Bunu kimse durduramaz. Hele şiddetle asla durduramayacaklar. Olması gereken zaten var olan faillerin cezalandırılması, kayıpların bulunmasıdır” dedi. 
 
'İyilik kazanacak'
 
Şair Edip Cansever’in “Mendilimde Kan Sesleri” şiirindeki, “Gülmek, bir halk gülüyorsa gülmektir, ne kadar benziyoruz Türkiye’ye Ahmet abi” sözlerini hatırlatan oyuncu Levent Üzümcü “Ben de bunu sormak istiyorum dün Galatasaray Meydanı’nda şiddet uygulayanlara. Ne kadar benziyorsunuz Türkiye’ye? İyiliğin, doğruluğun, dürüstlüğün mücadelesi bitmez. Bugünlere kadar bu insanları mücadele getirdi. Bu iyi insanların az olması; ama sayılarının var olması getirdi bugüne kadar. Savaşları bitiren de kötülüğe karşı dik duranlar hep iyi insanlar oldu. Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi devam edecek.” 
 
Anneler vazgeçmeyecek'
 
Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftası için Ahmet Kaya'nın 23 yıl önce Cumartesi Anneleri için besteleyip seslendirdiği "Beni Bul Anne" şarkısını kayıp yakınları ile birlikte yorumlayan sanatçı Ceylan Ertem de polisin orantısız şiddet kullandığını belirterek, “Çok üzücü bir durum. Umarım iyi insanlar hak ettiklerini yaşarlar bu ülkede. Çocuklarını kaybetmiş insanlar yedikleri biber gazından dolayı mücadelelerinden elbette vazgeçmeyecek” şeklinde konuştu. 
 
'Bugün pazar fakat içim hala cumartesi'
 
Sanatçı Songül Öden de İnstagram hesabından paylaştığı bir fotoğrafın altına şu notu düştü: “Bugün pazar fakat içim hala cumartesi... Hangi fotoğrafı koymalıyım diye düşündüm… kimseyi incitmemek için kamplaşmış olan dünyamızda yeni bir ayrışmaya sebebiyet vermemek için.. İster içimizi yakan şehit annesi ol ister cumartesi annesi ister memleketinden kaçarken yolda evlatını kaybetmiş mülteci anne ol ister bu fotoğraftaki allahın yarattığı yeryüzü annesi ol ister geçen hafta harika bir bebek dünyaya getiren arkadaşım ol..sebebi ne olursa olsun acının öznesi evlat..anaları üzmeyin efendiler”
 
Ülkenin ruhunu kurak ettiler'
 
Yazar Ece Temelkuran, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eyleminin yasaklanmasını ve katılanlara yönelik polis müdahalesini eleştirdi.  Kişisel Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Temelkuran, “Sessizce oturup çocuklarının kemiklerini isteyen annelere saldırdılar. Hırsla, iştahla hırpaladılar ihtiyar kadınları. Ülkenin ruhunu kurak ettiler, iyiyi yıprattılar, acıyı bile kirlettiler. Güzel olan bütün duygu ve düşüncelere düşmanlar” ifadelerini kullandı. Galatasaray Meydanı'nda yasağa rağmen gerçekleştirilen eyleme dair bir haberi de paylaşan Temelkuran, İngilizce olarak “Annelerin sessiz direnişi dün İstanbul’un kalbinde, gün ortasında saldırıya uğradı. Bu gaddar saldırı, siyasi otoritelerin ne zaman meydan okumayla karşılaşsa sergilemekten gurur duyduğu acımasızlığın bir başka örneği oldu” diye ekledi.
 
 
 
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon