HDP'den Tunceli Valiliği'ne: Türkiye tarihinin en büyük yangınlarından biri olduğunu kabul etsin

Tunceli'deki orman yangınıyla ilgili inceleme yapmak isteyen 11 HDP milletvekiline Tunceli Valiliği tarafından yapılan açıklamayla izin verilmeyeceği belirtildi. HDP'li heyet Valiliğin açıklaması sonrasında tepki gösterdi. Bilgen, Tunceli Valiliği'nin yaptığı açıklamaya tepki göstererek Tunceli'deki orman yangınına ilişkin "Türkiye tarihinin en büyük yangınlarından biri olduğunu kabul etsin" dedi.

Yayınlanma: 28.08.2018 - 14:21
Abone Ol google-news

<video:1066775>


11 milletvekilinden oluşan bir heyetle Tunceli'de inceleme yapmak isteyen HDP’nin yangın bölgesine gitmesi engellendi. HDP Grup Başkanvekili Bilgen, Valiliğe sert sözlerle tepki gösterdi.

Tunceli’nin askeri operasyon sonucu çıkan yangınları incelemek için kente giden Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ve Meral Danış Beştaş’ın da aralarında bulunduğu HDP heyeti yangın bölgesine gitmesine operasyon ve güvenlik gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Valilik gelen heyeti isim vermeden ‘huzur bozmak’la suçladı. Valiye tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, halkın vekili olduklarını ve sorumluluklarını yaptıklarını söyleyerek, “Ormanları savunmak üzere geldik” dedi.
 
"BU SUÇTUR, O YANGINI SÖNDÜRECEĞİZ"
 
Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ve Meral Danış Beştaş’ın da aralarında bulunduğu 11 HDP milletvekili, yangın bölgesine gitmek için geldiği Tunceli’de kurum ve kuruluşların temsilcileriyle görüştü. Heyet, kurumlarla HDP Tunceli il binasında bir araya gelerek, yangınlar hakkında bilgi aldı. Toplantıda konuşan HDP Tunceli İl Eşbaşkanı Songül Erden Şahin, operasyonlar bahanesi ile ormanların yakıldığını belirterek, orman yangınlarının Tunceli’de gelenekselleştirildiğini vurguladı. Şahin, orman yangınlarının olduğu bölgede dün sabah operasyonların başlatılmasının bilinçli olduğu ve amacın gelen heyeti engellemeye yönelik olduğunu ifade etti. Heyetin kent merkezinde temasları sürerken Tunceli Valisi Tuncay Sonel, valiliğin internet sitesinde yazılı bir açıklama yaptı. “Tunceli’nin huzurunu bozmak isteyenlere müsaade edilmeyecektir” başlıklı açıklamada kentte onlarca hektarlık ormanlık alanın yanmasını ‘örtü altı yangın’ olarak belirtilmesi dikkat çekti. Öte yandan, Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Vali Sonel’in açıklamasına yanıt verdi. Bilgen,“Bu şehirde yangın olduğunu valilik daha sitesine koyamıyor. Bize ders vermeden önce, bizim burada şehrin huzurunu kaçırmamıza dair ahkam kesmeden önce sitesinde Türkiye tarihinin en büyük yangınlarından birini kabul etsin” dedi. HDP heyeti, esnaf ziyaretinin ardından yangın bölgesine doğru hareket etti. Polisler tarafından Valilik açıklaması gerekçe gösterilerek Tunceli-Ovacık yolunda önü kesilen heyetin yangın bölgesine gitmesine izin verilmedi. Hozat’a gidemeyen HDP heyeti adına açıklama yapan Meral Danış Beştaş “Valinin elimize ulaşan hiçbir resmi tebligatı yoktur. Bu engellemenin anayasal hiçbir bir dayanağı yoktur. Kamu gücünü kullanarak halkın vekillerinin önünü kesiyorsunuz. Bu suçtur. O yangını söndüreceğiz.” dedi. Buna rağmen yola çıkan heyet Tunceli-Elazığ yolunda oturma eylemi düzenledi.

VALİLİK AÇIKLAMASI

"Tunceli, tarihinin en huzurlu günlerini yaşamakta olup istihdam başta olmak üzere şehrimize yapılan yatırımlarla devletimiz ve vatandaşlarımız arasında sıcak bir diyalog ve iletişim ortamı sağlanmıştır" ifadelerine yer verilen Valilik açıklaması şu şekilde:

"MÜSADE EDİLMEYECEK"

"Bu durumdan rahatsız olan bazı art niyetli çevrelerce örtü altı yangınlar bahane edilerek esasen terörle mücadelemiz sekteye uğratılmak istenmekte gerçek olmayan paylaşım ve haberlerle vatandaşlarımızın çevre duyarlılığı istismar edilmektedir. Örtü altı yangınlarına yangın söndürme uçakları da dahil olmak üzere her türlü imkanlarımız seferber edilmiştir. Şehrimizin sahip olduğu bu huzurlu ortamı şu an kontrol altına aldığımız örtü altı yangınlarını bahane ederek bozmak, vatandaşlarımızın duyarlılıklarını istismar etmek ve terörle mücadelemizi sekteye uğratmak isteyen hiçbir kişiye, gruba ve oluşuma müsaade edilmeyecek ve gerekli her türlü kanuni işlem yapılacaktır. "

"VALİNİN YAPTIĞI AÇIKLAMA BİZİM CAN GÜVENLİĞİMİZİ TEHLİKEYE ATMIŞTIR"

 Heyette yer alan Tunceli Milletvekili Alican Önlü, polise “Sizin göreviniz bizim güvenliğimizi sağlamak, ne olduğu belli olmayan sözlü tebligat olamaz. Valinin bizimle muhatap olma zorunluluğu yok mu, en azından adabı yok mu? Haddiniz aşmış, önümüze polis dikmiş. İki gün önce AKP’li vekilleri turist gibi dolaştırdınız. Vali'nin yaptığı açıklama bizim can güvenliğimizi tehlikeye atmıştır. Valilik sıfatını kaybetmiştir, AKP İl Başkanı olarak bizi tehdit etmiştir, hedef göstermiştir, siz valiye müdahale etmelisiniz, “sen vatandaşı tehdit edemezsin, hele bir vekili hiç edemezsin” diye” şeklinde tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Hozat ilçesindeki Aliboğazı’nın Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde çıkan orman yangını sanatçı Ferhat Tunç’un da aralarında bulundu çok sayıda vatandaşın yaklaşık 10 gün süren çalışmaları sonucu söndürülmüştü. Pazar günü ise Tunceli merkez kırsalında ormanlık alanda yangın çıkmış, vatandaşlar dışında bir müdahalenin yapılmadığı ileri sürülmüştü. 

<haber-yatay:1062258,1059340>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler