Almanya'dan Türkiye için kritik ihracat hamlesi

Alman bir devlet yetkilisi, Almanya’nın Türkiye'ye acil maddi yardımda bulunmadan ekonomik felaketten kaçınmasına yardım edecek olası yollarını incelediğini söyledi. Görüşmeler gizli yürütldüğü için içerik açıklanmadı ancak, Merkel, bakanlardan Alman şirketlerine ihracat finansmanı garantilerini de içeren öneriler getirmesini istedi.

Yayınlanma: 29.08.2018 - 10:18
Abone Ol google-news

Bloomberg'de yer alan habere göre, Alman bir devlet yetkilisi, Almanya’nın Türkiye'ye acil maddi yardımda bulunmadan ekonomik felaketten kaçınmasına yardım edecek olası yollarını incelediğini söyledi.

İhracat yapacak şirketlere finans garantisi

Tartışmalar özel olduğu ve daha hiçbir sonuç alınmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen Devlet yetkilisi "Şansölye Angela Merkel, Türkiye’nin geleceği hakkındaki Alman endişesinin en son işaretinde, hükümet bakanlarının Alman şirketlerine ihracat finansmanı garantilerini de içeren öneriler getirmesini istedi.

<haber-yatay:1066885,1066792,1064643,1062561,1067106>

"Türkiye IMF'ye dönsün"

Başka iki hükümet yetkilisi, Almanya'nın Türkiye'nin herhangi bir mali kurtarma için Uluslararası Para Fonu 'na dönmesini istediğini söyledi. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın IMF'ye veya ABD'’ye herhangi bir yardım için yaklaşıp yaklaşmayacağı bilinmediği için, Avrupa hükümetleri koşullara bağlı olarak adım atmayı düşünmek zorunda kalabileceklerini söylediler.

 Berlin’deki Maliye Bakanlığı yorum yapmayı reddetti. Merkel’in Başbakanlığı, yorum isteğine yanıt vermedi.

Türkiye'nin pazar kargaşası ve Trump yönetimi ile yaptığı diplomatik çatışmalar, kafaları Türkiye’nin en büyük ekonomik ortağı olan ve Türkiye'de kökleri olan birkaç milyona yakın insana ev sahipliği yapan Almanya’ya çevirdi. Merkel, Almanya’nın “ekonomik istikrarı bozmaktan” kaçınmak istediğini söylerken, ekonomi bakanı Peter Altmaier Pazar günü yaptığı açıklamada, mali bir geri dönüşe acil ihtiyaç olmadığını söyledi.

 Merkel’in tercihi, Almanya’nın Türkiye’nin ekonomik büyümesini desteklemeye yardımcı olmak için mevcut iş ilişkileri üzerine inşa edebileceği yollar. Almanya kendi başına, devlet destekli kalkınma bankası tarafından ihracat finansmanı konusunda potansiyel bir destek sunabilir.

Alman-Türk Müzakereleri

Başka bir yetkili ise , bu gündem, önümüzdeki ay Alman ve Türk finans ve ekonomi bakanlarının görüşmesinde tartışılacak. Demokratik değerler üzerine bir kelime savaşı, bir yıl önce iki ülke arasındaki ilişkileri düşük bir noktaya gönderdikten sonra, Almanya şimdi 28 Eylül'de Erdoğan'a ev sahipliği yapmayı planlıyor.

Merkel için, NATO müttefikinin içindeki ekonomik kriz, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmasında ve Avrupa’ya geçmelerini engellemesine sorunlar çıkması ile risk oluşturabilir. Türkiye ayrıca, Almanya’nın ihracat pazarları arasında, Japonya'nın ve birçok küçük Avrupa Birliği ülkesinin önünde 16. sırada yer alıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler