Zaferin 96. yılına Atatürk sevgisi damga vurdu

30 Ağustos Zafer Bayramı 96. yılında coşkuyla kutlandı.

Yayınlanma: 30.08.2018 - 23:12
Abone Ol google-news

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96. yıldönümü dolayısıyla Başkent Ankara’daki ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte TBMM Başkanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri ve kuvvet komutanları katıldı. Erdoğan ve beraberindeki heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek, Atatürk’ün mozolesine geldi. Erdoğan, mozoleye çelenk bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Erdoğan ve devlet erkânı, daha sonra Misakı Milli Kulesi’ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan’ın son 5 yılda kullandığı “Aziz Atatürk” hitabını bu yıl kullanmaması ve herhangi bir hitap kullanmadan notunu doğrudan bırakması dikkat çekti.

Tören boyunca Anıtkabir yurttaşların ziyaretine kapatılırken, törene askerlerin yanı sıra önceden seçilmiş siviller de katıldı. Anıtkabir alanının yarısı sivillere ayrılırken, belediye ve çeşitli bakanlıkların çalışanları ile çeşitli mahallelerden seçilmiş kişilerden oluşan kitle Erdoğan’ın gelişi ve gidişi sırasında

“Var ol Reis”, “Reis çok yaşa” sloganları attı. Kitlenin resmi tören bitiminde askerlerin aksine mozoleyi ziyaret etmeden alandan ayrılması ve kendilerini bekleyen otobüslere yönelmesi dikkat çekti. Seçilmiş siviller, törenin başlangıcı ve sonrasında normal zamanda yasak olan alanlara ve çimenlere oturdukları, uzandıkları görüldü. Anıtkabir çevresinde geçen yıllara göre arttırılan güvenlik önlemleri ekseninde yurttaşlar, kapatılan yollar ve 4 farklı polis barikatından geçmek zorunda kalınca “Bayramı eziyete dönüştürüyorlar” diyerek isyan etti.

Harp Okulları Mezuniyet Töreni’ne  de katılan Erdoğan, 15 Temmuz’un ardından kapatılan Harp Akademileri Komutanlığı yerine kurulan Milli Savunma Üniversitesi’nin ekim ayında yeni eğitim-öğretim yılına başlayacağını açıkladı. Erdoğan, “Türkiye’nin diğer tüm kazanımları gibi Milli Savunma Üniversitesi ile kurduğumuz yeni sistemden de geriye dönüş kesinlikle mümkün değildir. TSK’yi sadece silahıyla, sadece insan gücüyle, sadece fiziki performansıyla değil, aynı zamanda hayata, dünyaya, ülkemize üstlenilen sorumluluklara bakış açısıyla da en ileri düzeye ulaştırmak noktasında kararlıyız. Önümüzdeki dönem, bu doğrultuda çok büyük reformlara imza atılacak bir dönem olacaktır” dedi.

 

Meclisler arası yürüyüş

Bayram etkinlikleri kapsamında ayrıca TBMM önünden Ulus’taki eski Meclis binasına kadar geçit töreni düzenlendi. Atatürk Bulvarı üzerinde geniş güvenlik önlemi altında düzenlenen törende, bulvara çıkan bütün yollar, barikatlar ve belediyenin hafriyat kamyonlarıyla kapatıldı. Kortejde askeri birlikler, polis ekipleri, mehter takımı, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait askeri kıyafetler giyen askerler ve sivil savunma ekipleri ile 15 Temmuz gazileri de yer aldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da beraberindeki subaylarla, Zafer Bayramı nedeniyle Devlet Mezarlığı’nı ziyaret etti. 

Kırmızı-beyaz İstanbul

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96. yıldönümü İstanbul’da coşkuyla kutlandı. İstanbul’daki resmi kutlamalar Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı. Daha sonra valilikte düzenlenen programa katılan yabancı ülke temsilcileri, mülki ve idari yetkililer, dini cemaat temsilcileri Vali Vasip Şahin’e tebriklerini sundu. Vatan Caddesi’nde ise geçit töreni düzenlendi.
Kutlamalar kapsamında İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte, 100’den fazla klasik otomobilin katılımıyla “Zafer Konvoyu” oluşturuldu. İstanbul Park Formula 1 pistinde 5 tur atan konvoy, daha sonra Bağdat Caddesi üzerinden Kadıköy’e gitti. Yurttaşlar bayraklarla süslenen klasik otomobillere yol boyunca büyük ilgi gösterdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da coşkuyla kutlandı. Sabiha Gökçen Havalimanı yetkilileri, yolculara terminal girişinde Türk Bayrağı dağıttı. Giden yolcu terminalinde 3 saat boyunca bando dinletisi yapıldı. Havalimanını kullanan yolcular keyifli anlar yaşadı.
Büyükçekmece Belediyesi ve Tüm Telsiz Amatörleri Derneği (TAMAD) işbirliğiyle gerçekleşen etkinlikte, telsiz iletişimi aracılığıyla tüm dünya ülkeleri ile çevrime girilerek 30 Ağustos Zafer Bayramı ve zafere giden tarihi süreç anlatıldı, çok farklı bir etkinliğe imza atıldı.

‘Atatürk’süz’ tepkisi

Sultanbeyli’de yapılan 30 Ağustos Zafer Bayramı töreninde Atatürk adının anılmamasına CHP İlçe Başkanı Murat Kantekin tepki gösterdi. Çelenk sunumu yaparken yüksek sesle tepki gösteren Kantekin, “Bu zaferi kazanan Başkomutan Atatürk’tür. Atatürk adı anılmadan bu tören kutlanamaz. Bunu hazırlayan her kimse, bir daha adam gibi hazırlasın. Atatürk adı anmadan tören kutlanmaz. Hele de Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda cephede ordunun başındaki Başkomutan Atatürk adı anmadan hiç kutlanamaz. Ayıptır!” diye konuştu.

 

‘Unutturmayacağız’

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) önderliğinde dün gerçekleştirilen yürüyüşle yüzlerce yurttaş 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Kadıköy’deki Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar Kadıköy İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Yurttaşlar ellerinde Atatürk resimleri, Türk bayrakları ve “Atatürk’ün izinde tam bağımsız Türkiye” yazılı dövizleri taşıdı. Yol boyu “Ya İstiklal ya ölüm, Tam bağımsız Türkiye” sloganını atan yurttaşlar yürüyüş sırasında şarkılar ve marşlar söyledi. Yurttaşlar meydanda 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudu. Burada konuşan ADD Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum özetle “Sevgili Atatürkçüler, Türk tarihinin en önemli bayramlarından birini kutluyoruz. 30 Ağustos’ları unutmayacağız. Unutturmayacağız. 30 Ağustos’un 100. yılını burada 100 bin kişiyle kutlayacağız” dedi. Gazetemiz yazarı Meriç Velidedeoğlu da “Biz kadınların da her şeyi bir kenarı bırakarak bu toplantı ve yürüyüşlerde olması gerektiğini düşünüyorum. Artık söz bitti, eylem zamanı” diye konuştu. Yürüyüşe CHP’liler de katıldı.

Atatürk’e layık olacağız

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96. yıldönümü, kurtuluş ve kuruluşun kenti İzmir’de yurttaşların coşkulu katılımıyla kutlandı. CHP İzmir İl Örgütü Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenledi. Törene katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya “Özgür ve demokratik Türkiye’yi yeniden kuracağız ve Atatürk’e layık olacağız” dedi. Buca Belediyesi de vatandaşlara Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün portresinin yer aldığı Türk Bayrağı dağıttı.

Su altında kutlama

Dalış turizmine katkı sağlanması amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden temin edilip, 2017 yılında, 6 metre derinliğe batırılan 45 tonluk tankın olduğu Kaş Limanı’nda, Zafer Bayramı nedeniyle özel dalış yapıldı. 15 dalgıcın katıldığı etkinlikte, 6 metre derinlikteki tank batığının üzerinde, 6 metre boyunda ve 4 metre enindeki Türk bayrağı ile dev Atatürk posteri açıldı. 

Eskişehir’de coşku

Eskişehir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları ilk olarak Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Ardından, Atatürk Bulvarı’nda düzenlenen törene geçildi. Kutlamalar, şiirlerin okunması ve halk oyunu gösterilerinden sonra askerlerin geçit töreni ile sona erdi.

7’den 70’e kutlama

Aydın’daki törende, saat 09.15’te Valilik Hizmet Binası önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Daha sonra Vali Vekili Mustafa Hulusi Arat, AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Sezgin, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, valilik makamında tebrikleri kabul etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler