Danıştay saldırısı sanığı yurtdışına kaçarken yakalandı

Danıştay saldırısı davasında 39 yıl 2 ay hapse mahkum edilen ve yurt dışına kaçmak isterken sahte kimlikle yakalanan Osman Yıldırım tutuklandı.

Yayınlanma: 31.08.2018 - 16:50
Abone Ol google-news

<video:1069730>

 Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yunanistan sınırındaki Elçili köyünde sırt çantası ile birlikte sınıra doğru giden bir şüpheliyi yakaladı. İl Jandarma Komutanlığı'na götürülen şüphelinin, Danıştay saldırısı davası sanıklarından Osman Yıldırım olduğu belirlendi. Yıldırım tutuklanarak cezavevine konuldu.
 
<haber-dikey:1069304,1069720>

Ankara'da 17 Mayıs 2006'da, Danıştay 2'nci Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in öldürüldüğü ve 4 kişinin de yaralandığı davanın bugünkü duruşmasında, cinayetin faili sanık Alparslan Aslan ağırlaştırılmış ömür boyu ve 72 yıl hapis cezası alırken, davanın diğer sanıkları arasındaki 
Osman Yıldırım da 39 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Osman Yıldırım Edirne Adliyesi'nde

Yurt dışına kaçmak isterken sahte kimlikle yakalanan Osman Yıldırım, Edirne Adliyesi'ne getirildi. Alınan bilgiye göre, Elçili köyü yakınlarında 1. derece askeri yasak bölgede yakalanan Yıldırım'ın jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Yıldırım, Edirne Adliyesi'ne sevk edildi. Yakalandığı sırada Yıldırım'ın üzerinde 2 bin Avro olduğu öğrenildi.

OSMAN YILDIRIM'IN KABARIK SUÇ GEÇMİŞİ

ABLASINI ÖLDÜRDÜ: 1986 yılında Akhisar’da kız kardeşi Miyase Yıldırım’ı bıçaklayarak öldürüp kaçtı. 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 4 yıl yatıp çıktı.

FUHUŞA ARACILIK: 1993 yılında öz yeğeni 18 yaşındaki Zübeyde Güzelceyi gezdirmek maksadıyla götürdüğü Erzurum’da erkeklere pazarladığı gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS: Tahliyesinden 1 yıl sonra 1994’te İstanbul Otogarı’nda Şeref Özkan’ı alacak verecek meselesi yüzünden vurdu. Adam öldürmeye teşebbüsten thapse girdi. Yine aftan yararlanarak 2000 yılında çıktı.

SAHTE KİMLİK: 1998 yılında Kırklareli’nde sahte kimlik çıkartmaya çalışırken yakalandı.

ATATÜRK’E HAKARET: 2208 yılında Kamu Görevlisine hakaret ve Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçlarından 3 yıl 9 ay ceza aldı.

Osman Yıldırım'ın mülakat görüntüleri - VİDEO
 
<video:627477>

Önce sanık sonra tanık oldu 

Cumhuriyet gazetesinin 8 -10 ve 11 Mayıs 2006 tarihlerinde bombalanması ve 17 Mayıs 2006’da yapılan Danıştay saldırısının Osman Yıldırım ve Alparslan Arslan’ın içinde olduğu bir ekip tarafından gerçekleştirildiği belirlendi. Daha önce saldırılara ilişkin Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen davada Alparslan Arslan ile birlikte müebbet hapis cezasına çaptırıldı. Ancak Yıldırım, dava süresince ifade değiştirdi. Daha önceki ifadelerini reddederek Danıştay saldırısını ve Cumhuriyet bombalamalarını Ergenekon Terör Örgütü’nün talimatları doğrultusunda yaptıklarını söyledi. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz Osman Yıldırım’ın tanık olarak ifadesini aldı.

'Duruşmaya geliyordum'

Yunanistan'a kaçmak isterken yakalanan Osman Yıldırım, Edirne Adliyesi'nde tutuklandıktan sonra, jandarmanın geniş güvenlik önlemleri arasında elleri kelepçeli dışarı çıkarıldı. Gazetecilerin "Neden kaçıyordunuz?" sorusuna Yıldırım, "Ben kaçmıyordum, geliyordum. Duruşmaya geliyordum ama devlet bana ihanet etti" diye karşılık verdi.

Osman Yıldırım, Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'ne konuldu.

‘Gizli tanık 9’

Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava Ergenekon davası ile birleştirildi. Yıldırım ise daha önce tanıklık yaptığı davada sanık oldu. Ardından “Gizli tanık 9”un da Osman Yıldırım olduğu anlaşıldı. Mahkeme kararında Yıldırım’ın Danıştay saldırısına yardım ettiğine dair kesin ve inandırıcı delil olmadığını belirtti. Danıştay davasından beraat kararı veren mahkeme, Cumhuriyet Gazetesi’ne saldırı eylemi suçlamasında da beraat verdi. Mahkeme sanık Osman Yıldırım’ın gazeteye el bombası atılması sırasında olay yerinde bulunmadığı ve el bombasını atan sanık Alparslan Arslan’a bu yönde bir talimat verdiği konusunda delil elde edilemediğini belirtti. Son olarak gazeteye atılan bombaların patlamadığını da dikkat çeken mahkeme, bu suçlardan da Yıldırım’a beraat kararı verdi.

‘Etkin pişmanlık’

Mahkeme Yıldırım’ı Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyeliğinin sabit olduğu gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak Yıldırım’ı bu cezadan “etkin pişmanlık yasası” kurtardı. Dosya da ‘gizli tanık’ olduğu anlaşılan Yıldırım’ın bu cezasında ‘işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi nedeniyle TCK 221/4 kapsamında’ 4 te 3 oranında indirim yapılarak 3 yıl 9 aya indirildi. Mahkeme, Yıldırım’a tehlikeli madde bulundurmak suçunda da 5 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Toplamda 9 yıl hapis cezası alan Osman Yıldırım, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Yıldırım hakkında yurtdışı çıkış yasağı konuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler