103 barış güvercini için 'canlarımızı yitirdiğimiz' Ankara Garı’nda...

Ankara’daki 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliği, yaklaşık 3 yıl önce Barış ve Demokrasi mitinginin başlangıç noktası olarak düzenlenen ancak bombalı saldırı ile 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Tren Garı’nın önünde düzenlenecek.

Yayınlanma: 31.08.2018 - 23:45
Abone Ol google-news


Sivil toplum kuruluşları ve emek örgütleri 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Türkiye’nin farklı yerlerinde çeşitli program düzenleyecekler. Ankara’daki etkinliğin adresi ise 10 Ekim 2015 tarihinde 103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Katliamı’nın gerçekleştiği Ankara Garı önü olarak belirlendi. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Ankara Tabip Odası (ATO), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, KESK Şubeleri Platformu, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) Ankara Şubesi temsilcileri 1 Eylül’de katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’de Ankara Garı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yapacak.

BM’ye mektup

Şiddetsiz Toplum Derneği ise saat 12’de Ankara Ulus Meydanı’nda basın açıklaması yapacak. Dernek Başkanı Rıza Sümer ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Güven, burada, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle; Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Papalık ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na gönderdikleri 19 maddelik mektubu açıklayacak. Mektupla birlikte; Birleşmiş Milletler’in dünyada şiddetin, adaletsizliğin, yoksulluğun sonlandırılması, insan haklarının ve demokrasinin geliştirilmesi, üye ülkelerde ortak çağdaş değerlerin bulunması ve tüm ülkelerde idam cezasının kaldırılması için bir Dünya Federasyonu gibi çalışması, Avrupa Birliği, Papalık ve İslam İşbirliği Teşkilatımın da destek vermesi gerektiği mesajı verilecek.

İstanbul ve Diyarbakır’da miting

HDP İstanbul İl Örgütü, “1 Eylül Dünya Barış Günü” nedeniyle yarın Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda düzenlenecek mitinge katılım çağrısında bulundu.

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle HDK, HDP, EMEP, DİSK, KESK ve İHD gibi çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika ve dernek tarafından 2 Eylül saat 15.00’te Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda miting düzenlenecek. Mitinge ilişkin HDP İstanbul İl binasında  düzenlenen toplantıda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Pazar günü Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelerek eşitlik, adalet, özgürlük ve barış taleplerimizi haykıracağız”dedi.
Açıklamanın ardından HDP milletvekilleri Taksim İstiklal Caddesinde bildiri dağıtarak yurttaşları mitinge davet etti.

Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve sendikalardan oluşan Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenleyeceği miting, bugün Yenişehir İstasyon Meydanı’nda yapılacak. “Barış hemen şimdi” sloganıyla yapılacak miting, saat 16.00’da başlayıp 20.00’de son bulacak. Dün merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bir araya gelen HDP milletvekileri basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan, mitinge tüm Diyarbakırlıları davet ederek, “Barışa en çok ihtiyaç duyanlar bunu daha görkemli kutlayacak. Tüm Ortadoğu bir savaş alanı. Yıllardan beri acıların yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Biz, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü çok önemsiyoruz” dedi. Ardından HDP milletvekilleri, çevredekilere ve esnafa dağıttıkları bildirilerle mitinge katılım çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler