Cumartesi Anneleri’ne abluka

23 yıldır her hafta Galatasaray Meydanı’nda kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için toplanan Cumartesi Anneleri, bu hafta alana sokulmadı. Polis dün erken saatlerde Galatasaray’a giden tüm sokakları barikat ve TOMA’larla kapattı. Cumartesi Anneleri, Büyük Parmakkapı Sokağı’nda açıklama yapabildi. Maside Ocak’ın okuduğu açıklamada, “701 haftadır inkâr, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için alanlardayız” denildi.

Yayınlanma: 01.09.2018 - 23:47
Abone Ol google-news
<video:1070205>

Kayıpların akıbetini sormak için 23 yıldır her hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin 701’inci haftalarındaki eylemleri de polis tarafından engellendi. Galatasaray Meydanı’na çıkan bütün yolları bariyerlerle kapatan polis, açıklama yapılmasına izin vermedi. Ancak bütün engellemelere rağmen, İstiklal Caddesi’ne çıkan Büyük Parmakkapı Sokağı’nda toplanan kayıp yakınları 20 Ağustos 1992’de gözaltından kaybedilen Mehmet Ertak’ın akıbetini sordu.

Sabahın erken saatlerinden itibaren İstiklal Caddesi polis ablukasına alındı. Galatasaray Lisesi’ne giriş çıkışlar ise yasaklandı. Bu haftaki eyleme katılmak isteyenler ise İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde toplandı. CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Erkan Baş, Garo Paylan, Ahmet Şık, Serpil Kemalbay, Saruhan Oruç, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, sanatçı Ferhat Tunç, gazeteci Hrant Dink’in oğlu Arat Dink ve çok sayıda yurttaş annelere destek olmak için hazır bulundu.

İlerleyen saatlerde Cumartesi Anneleri ellerinde karanfillerle göğüslerinde ise kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ile İHD binası önünden yürüyüşe geçti. Cumartesi Anneleri’nin yürüyüşü Büyük Parmakkapı Sokak’ta polisler tarafından engellendi. Annelerin önünü kesen polisler yapılacak eyleme izin vermeyeceklerini söylediler. Bunun üzerine kayıp yakınları bulundukları noktada yere oturarak kayıplarının akıbetini sordu.

‘Tükenmeyen umudumuz solmayan karanfilimiz’

Bu haftaki basın açıklamasını gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak okudu. “701 haftadır gözaltında kaydedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz” diyen Ocak, “701 haftadır kayıplarımızın akıbeti açıklanmadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için alanlardayız. 701 haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkâr, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için alanlardayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudunuz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız” dedi.

Mehmet Ertak’ın akıbetini soran Ocak, “Ertak’ı kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı Tahir Elçi de Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok” diye konuştu. Ocak son olarak Ertak ve Elçi için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Polislerin engellemesine rağmen İstiklal Caddesi’nde bulunan işyerlerinde Ahmet Kaya’ın “Beni bul anne” şarkısı çalındı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler