Yeni adli yıl "kıyamet günü" tartışmalarının gölgesinde başlıyor

Avukatlar, öğrenciler, siyasetçiler, hak savunucuları tutuklu. aylardır hazırlanmayan iddianameler mağduriyeti daha da artırıyor. HSK Başkanvekili ise yeni adli yılda hâkimlere kıyamet gününü hatırlattı.

Yayınlanma: 02.09.2018 - 21:18
Abone Ol google-news

 

Yeni adli yıl, adil yargılanma hakkı ve uzun tutukluluk tartışmalarının gölgesinde, Saray’da düzenlenecek törenle yarın başlıyor. Enis Berberoğlu, Eren Erdem ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu pek çok siyasetçi, Osman Kavala, yüzlerce üniversite öğrencisi, avukatlar, bu yıl da adliye koridorlarında adalet arayacak.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, yeni adli yıla ilişkin, “Baro olarak adli yıl açılışını, mutlu gelecek tasavvur ederek yapamıyoruz. Şimdiye kadar meydana gelen gelişmeler, yeni adli yılın adil olabileceğine ilişkin umutlu göstergeler içermiyor. Bu açıdan İstanbul Barosu olarak yanılmayı çok istiyoruz. Türkiye’de yargının siyaset stratejilerinin parçası olmaya dönüştürülmüş olması karşısında, yargı bileşenlerinin bu oluşuma direnmesi gerektiğini vurgulamaya devam edeceğiz. Her şeye karşın avukatlar olarak evrensel hukukun genel kabule ulaştırdığı temel ilkeleri savunmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Adalet Nöbeti’nin mimarlarından avukat Kemal Aytaç da “Ne yazık ki hukuk alanında, yargı alanında bir iyilik söz konusu değil. Olumsuz süreç giderek ağırlaşarak devam ediyor. Külliye dedikleri, bizim Saray dediğimiz adına ne dersek diyelim, adli yıl açılışı orada yapılacak. Yargı mensuplarının tören yapması bile söz konusu değil. Bu tablo ağır, zedeleyici bir durum. Bizim açımızdan adli yıl, demokrasiyi, hukuku, insan haklarını savunan yeni bir umut ve mücadele dönemi olacak. Adalet Nöbeti bu mücadelenin bir parçası, he ne kadar barolarımız umut vermese de altını çizerek söylüyorum Türkiye Barolar Birliği umut vermese de... Avukatlar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütü adına ne varsa, önümüzdeki dönemi, hukukun gerçekten egemen olduğu bir sürece dönüştürme mücadelesini birlikte yürütmeliyiz. Umut hukukta, umut demokraside...” dedi.

Erdem’den intikam alınıyor

Eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş ise “Bu adli yıl da binlerce kişinin haksız tutukluğu ile başlıyor. Eren Erdem, Enis Berberoğlu ve Selahattin Demirtaş tutukluyken kimse adaletten söz etmesin...” dedi. CHP’nin tutuklu PM üyesi Eren Erdem’i Silivri Cezaevi’nde ziyaret eden  Yarkadaş, “Eren Erdem, tam 65 gündür haksız ve hukuksuz bir tutuklamanın; bir intikam operasyonun  mağdurudur” ifadesini kullandı. Erdem’in 2013’te yayımladığı 17/25 Aralık operasyonuna ilişkin haberler gerekçe gösterilerek tutuklandığını anımsatan Yarkadaş, şöyle devam etti: “Eren’in FETÖ karşısındaki tutumu bellidir. 65 gündür cezaevinde tutulan Eren’den yargılama adı altında intikam alınıyor. Ancak buna rağmen morali ve sağlığı iyi. Cezaevinde en çok Cumartesi Anneleri’ne yönelik zulme üzülmüş. O gece hiç uyumadığını anlattı.” Adli yıl açılışı öncesi AKP’li siyasetçilerin yine süslü sözler söyleyeceğine dikkat çeken Yarkadaş, “2018 - 2019 Adli Yıl’ı da adaletsizlikle başlıyor.

Başta Enis Berberoğlu, Eren Erdem ve Selahattin Demirtaş olmak üzere onlarca siyasetçinin yanı sıra, üniversitelerin binlerce öğrencisi de talimatlı yargı düzeninin mağduru olarak cezaevinde tutuluyor.  Siz hangi adaletten söz edeceksiniz” diye sordu. Yarkadaş, AKP’nin, sırf muhalifler de konuşuyor diye adli yıl açılış törenlerini bile kaldırdığını da sözlerine ekledi.

Yeni adli yılda kıyamet vurgusu

Yeni adli yıl, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törenle başlıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni adli yıl nedeniyle yayımladığı mesajda yargı mensuplarının ‘hukukun üstünlüğünden’ yana taraf olması gerektiğini vurguladı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, adli yıl mesajında hâkimlere ‘kıyamet günü’nü hatırlattı. Yargıtay tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni, bu yıl da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Kongre ve Kültür Mekezi’nde yapılacak. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından adli yıl açılış töreni ilk kez  Saray’da yapılmış, yoğun tepkiler üzerine 2017’deki açılış töreni yeniden Yargıtay’a alınmıştı. Ancak Yargıtay Başkanlığı, bugün yapılacak olan 2018-2019 Adli Yıl Açılış Töreni’ni bir kez daha Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’ne taşıdı.  

Zillet çukuruna gömülür 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni adli yılın açılışı nedeniyle mesaj yayımladı. Mesajında FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine vurgu yapan Erdoğan, “Emniyet-yargı darbe girişimi” olarak adlandırdığı 17-25 Aralık sürecinin 15 Temmuz’la sonuçlandığına dikkat çekti. Erdoğan, gerçek  anlamda bağımsız ve tarafsız bir yargının işleyişini güçlendirmekte kararlı olduklarını vurgulayarak “Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki ‘cihana adalet armağan etmek için’ yola çıkan bu millete hizmet eden tüm yargı mensupları, tarafını daima ‘hukukun üstünlüğünden’ yana seçmek zorundadır” görüşünü dile getirdi.

Kıyamet günü vurgusu

HSK Başkanvekili Yılmaz ise Twitter’dan  yaptığı açıklamada, hâkimin yargılama bağlamında bir hiyerarşi içinde olmadığı gibi kimsenin de “çalışanı olmadığını” vurguladı. Hâkimlere kararlarını verme konusunda “kıyamet günü” anımsatması yapan Yılmaz’ın “Unutma; kıyamet günü Allah’ın gölgesinde öncelikli olarak şu kimseler yer alacaktır; hak kendisine sunulduğunda hakkı kabul edenler, kendilerinden istenildiğinde cömertçe harcayanlar ve insanlar arasında hükmettiklerinde kendilerini onların yerine koyup tarafsız hüküm verenler” demesi dikkat çekti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon