Özgürlüğün ilanında 96. yıl

Kurtuluş Savaşı’nı taçlandıran İzmir’in kurtuluşunun 96. yıldönümü binlerce kişinin katıldığı coşkulu etkinliklerle kutlandı. Zafer yürüyüşüne katılan İzmirliler, 350 metrelik Türk bayrağını omuzlarda taşıdı. Marşlar ve şarkılar eşliğinde yürüyen kitleye çevredeki yurttaşlar alkışlarla büyük destek verdi.

Yayınlanma: 09.09.2018 - 21:56
Abone Ol google-news

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın zaferle taçlanmasının simgelerinden İzmir’in kurtuluşunun 96. yıldönümü, kentte binlerce kişinin katıldığı coşkulu etkinliklerle kutlandı. İzmir’in bağımsızlık yolundaki direniş destanının simge kenti olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ne güzeldir bugün İzmir’de olmak... İzmir’i sevmek, Türkiye’yi sevmektir” diye konuştu.

Kutlamalar sabahın erken saatlerinde, 96 yıl önceki gibi Zafer Yürüyüşü’yle başladı. Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922’de İzmir’e girerken kullandığı güzergâh üzerinde düzenlenen yürüyüş, Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Alanı’na kadar sürdü. 350 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyan binlerce İzmirliye, Kocaoğlu’nun yanı sıra, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Süheyl Batum, milletvekilleri, belediye başkanları da eşlik etti. İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu’nun marşları eşliğinde yürüyen kitleye, çevredeki yurttaşlar da alkışlarla destek verdi. Yürüyüş sonunda alandaki Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu.
 Törenlere Cumhuriyet Alanı’nda devam edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu burada yaptığı konuşmada, 9 Eylül’ün İzmir’in bayramı olduğunu vurgulayarak, “Ne güzeldir bugün İzmir’de olmak” dedi.

<haber-dikey:1078183>

Atatürk’ün kenti...

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep’in de yer aldığı programda Kocaoğlu, şunları söyledi:

“9 Eylül’ü sıradan bir gün olmaktan çıkaran, yalnızca kentimizdeki işgalin sonlandırılması değil. İzmir’in kurtuluşu, aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşu; özgürlüğümüzün dosta düşmana ilanıdır. İzmir, bağımsızlık yolundaki direniş destanımızın simge kentidir. Bizim için İzmirli olmak ve İzmir’de yaşamak çok özel bir anlam taşır. Biliriz ki, bir ülkeyi sevmek, önce yaşadığı kenti sevmekle başlar. İzmir’i sevmek, Türkiye’yi sevmektir... Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti İzmir olarak, O’nun bize çizdiği bu rota doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürüyoruz. Bugünleri bize bahşeden, başta ulu önderimiz olmak üzere, bu vatan uğruna savaşan  cesur ve onurlu şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla, minnetle eğiliyoruz. 9 Eylül’ümüz kutlu olsun. Yaşasın İzmir; Yaşasın demokratik, çağdaş ve laik cumhuriyetimiz, Yaşasın Türkiyemiz!”

Program kapsamında, İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu eşliğinde Kültür Modern Brass Ensemble Orkestrası sahne aldı. Alanı dolduran İzmirliler hep bir ağızdan İzmir Marşı’nı söyledi. İzmir Nevvar Salih İşgören Lisesi öğrencisi Anıl Gürel’in okuduğu şiirin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Dans ve Ritim Grubu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ve İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Dans Topluluğu sahne aldı. Üsküp halk dansları ile zeybek gösterisi seyircilerden büyük alkış aldı.    

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler