Lise kitabında Gezi Direnişi’ni çarpıttılar

CHP'li Kani Beko, MEB tarafından hazırlanan “Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” kitabındaki Gezi Direnişi'ne yönelik çarpıtılmış ifadelere tepki gösterdi.

Yayınlanma: 17.09.2018 - 20:42
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl 12. sınıflar için hazırlanan “Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” adlı kitapta Gezi direnişinin “hükümeti devirmek için düzenlenen uluslararası komplo” olarak gösterilmesi CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun tepkisine neden oldu. AKP’nin “kindar nesil” hedefini gütmeye devam ettiğini anımsatan Beko, “Kitapta tarihin olgusal gerçeklerinden uzak, ideolojik yönelimle yeniden yazılma çabası olduğu açık” dedi.

Beko, Milli Eğitim Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Söz konusu kitabın 270 ve 271. sayfalarında Gezi Parkı Direnişi’nin, “Hükümetten rahatsızlık duyan ve eylemleri organize eden kesimler, hükümetin ekonomik ve demokratikleşme alanında attığı adımların kendi ayrıcalıklarını sonlandırmasından hoşnut değildi” cümleleriyle anlatıldığını belirten Bako, “Yurttaş haklarını hiçe sayan, demokratik toplumsal mücadeleyi kriminalize etmeyi amaç edinmiş ve temel hak karşıtı bir tutumla hazırlanmış bu kitap ders kitabı olarak dağıtılmıştır.

Tarihi gerçeklerden uzak
Kitapta tarihin olgusal gerçeklerinden uzak, ideolojik yönelimle yeniden yazılma çabası olduğu ise açıkça görülüyor” ifadelerini kullandı.

Kitabın müfredattan kaldırılması gerektiği vurgulayan Beko, “AKP’nin, 4+4+4 eğitim sistemiyle yapmayı amaçladığı gerici, dinci ve kindar nesil projesinin bir örneği; en küçük hak mücadelesini dahi terörize etme çabalarından biridir. Bugün gelinen nokta; hükümetin maddi manevi her türlü baskısını üzerinde hisseden yurdun her yerinden kendiliğinden sokaklara dökülen halkın, işçinin, emekçinin taleplerini hiçe sayan bir anlayışın ders kitabına yansımasıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler