MHP af teklifinin detaylarını açıkladı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız af teklifinin detaylarını açıkladı. Düzenleme yasalaşırsa 162 bin hükümlü aftan faydalanacak.

Yayınlanma: 22.09.2018 - 16:33
Abone Ol google-news

<video:1090677>

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, "19 Mayıs 2018'e kadar ki suçlarda cezadan 5 yıl şartlı indirim getirilecek. Devlete karşı işlenen suçlar ve terör suçları kapsam dışı bırakılmıştır. Cinayet, cinsel, kadın-çocuklara yönelik suçlar da kapsam dışı" ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde 253 bin 535 kişi var

Yıldız, cezaevlerinin doluluk oranlarına işaret eden ve bu tablonun mahkumların sağlığını bozduğunu, insan haysiyetine uygun yaşamayı zorlaştırdığını ve fiziki koşulların sosyal barışı tehdit edecek provokasyonlara açık bir durum yarattığını söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, 449 cezaevinin kapasitesinin 211 bin 274 olduğunu, cezaevlerinde dün itibariyle 194 bin 404 hükümlü, 59 bin 131 tutuklu olmak üzere 253 bin 535 kişi bulunduğu bilgisini paylaştı.

'162 bin 989 kişi yararlanacak'

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığı tarihi af ve ceza indirimi için esas aldıklarını belirten Yıldız, şunları söyledi: "19 Mayıs 2018 tarihinden sonra işlenen suçlar bu sebeple kapsam dışı bırakılmıştır. Bu düzenleme anayasanın başlangıç maddesinde yazılı olduğu gibi, 'Hiçbir faaliyet Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, devleti ve ülkesi ile bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin karşısında koruma göremez' düsturunu esas almıştır. Adalet sistemimiz içinde oluşan haksızlık ve mağduriyetlerin kısmen de olsa giderilmesiyle hükümlü ve tutukluların topluma yeniden kazandırılması, toplumsal barış ve uzlaşmayı sağlamak amacıyla ve anayasanın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesi gereği, hukuksal durumları aynı olan kişilerin yasalar karşısında aynı işleme bağlı tutulması gözetilerek, belli suçlara ilişkin olarak tabii oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken cezalardan indirim yapılması uygun görülmüştür. Teklifimiz yasalaşırsa bu düzenlemeden yararlanacak tutuklu hükümlü sayısı 162 bin 989 kişidir. Bu kadar kişinin hukuksal durumunda önemli bir değişiklik olacaktır."

Kapsam dışı olanlar
Kasten öldürme, işkence, ağırlaşmış işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, rezit olmayanlarla cinsel ilişki, devletin birliği ve milletin bütünlüğünü bozmak, askeri tesisleri tahrik, düşman devletlere maddi ve manevi yardım, hütümete karşı suç, halkı askerlikten soğutma, savaşta yalan haber yapma, yasaklanan bilgileri açıklama, taksir sonucu casusluk fillerinin işlenmesi, devletin güvenliğine dair belgelerin paylaşılması...

Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar, Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsam dışı bırakıldı. 

Yıldız örnekleriyle anlattı
Fethi Yıldız’ın verdiği örneğe göre; Cinayet suçundan 24 yıl hapis cezası alan bir hükümlü mevcut yasalara göre; bu cezanın 3’te 2’sini (16 yıl) cezaevinde geçiriyordu.

MHP’nin teklifine göre bu cezadan 5 yıl daha düşürülecek. Yani cinayetten 24 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, 11 yıl hapis yatacak. 11 yılını dolduran hükümlüler de serbest bırakılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler