Gülen'e vasiyetnamesini sunan avukat savunma yaptı: Bu yapı ile düşüncelerim aynı değil

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) elebaşı Fetullah Gülen ve firari Ekrem Dumanlı, kapatılan Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonunun avukatlığını yapan, 2014 yılında Gülen'e vasiyetnamesini sunduğunu belirten sanık Hasan Günaydın hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi.

Yayınlanma: 27.09.2018 - 12:58
Abone Ol google-news

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Hasan Günaydın ve avukatı katıldı. Duruşmada, mahkemeye gelen evrakların okunmasının ardından, sanık Günaydın'a beyanda bulunmak ve taleplerin için söz verildi. Sanık Günaydın, örgüte müzahir kurumların avukatlığını tamamen maddi amaçla yaptığını belirterek, örgütün avukatlık yapılanmasında yer almadığını, Bank Asya'daki mevduatının da iş gereği olduğunu ve söz konusu bankanın da bir dönem avukatlığını yaptığını söyledi.

''Bu yapı ile duygu ve düşüncelerim aynı değil. Çocuklarımı bunların okuluna bile hiç göndermedim.'' diyen sanık Günaydın, 17/25 Aralık'tan sonra örgütün hiçbir davasını almadığını, sadece devam eden dosyalara baktığını öne sürerek, 15 Temmuz'dan sonra da tüm dosyalardan istifa ettiğini belirtti. FETÖ'den yargılanan avukat Süleyman Taşbaş'ın bu dava ile ilgili tanık olarak verdiği beyanda ''Hasan Günaydın'ın bu yapıdan olmadığını'' söylediğini anlatan sanık Günaydın, Bylock'a kendi iradesi dışında girilmiş olabileceğini veya kendisine hediye edilen tablette yüklü olabileceğini savundu.

Sanık Günaydın, yaklaşık 22 aydır tutuklu olarak yargılandığını, kaçma şüphesinin bulunmadığını, tüm bildiklerini anlattığını ifade ederek, tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, mevcut delil durumunu dikkate alarak, sanığın tutukluluk halinin devamına, dijital materyallere ilişkin raporun beklenilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, sanık Günaydın'ın FETO¨/PDY ic¸erisinde faaliyet go¨sterdiği, kapatılan Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonu gibi o¨rgu¨te mu¨zahir kurumların avukatlığını yaptığı kaydedilmişti.

Sanığın, örgu¨t yo¨neticisi ve u¨yesi oldukları gerekçesiyle haklarında sorus¸turma yu¨ru¨tu¨len bazı kis¸ilerle irtibatlı olduğu ifade edilen iddianamede, yine örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı ve Günaydın'ın kullandığı telefon hattıyla 26 Aralık 2014 ile 25 Şubat 2015 arasında toplam 344 kez "ByLock"a eris¸im yaptıgˆı ifade edilmişti.

Sanık Günaydın'ın ve es¸inin Bank Asya'da hesabının olduğu ve o¨rgu¨t liderinin talimatının ardından hesapta para hareketinin görüldüğü belirtilen iddianamede, bu bankadaki hesabında Eylu¨l 2014'te 5 bin liranın altında para bulunurken Eylu¨l, Ekim ve Kasım 2014'te ise 350-400 bin lira civarında artış olduğu kaydedilmişti.


- "Etkin Pişmanlık" gösterdi

İddianamede, Ekrem Dumanlı'nın avukatlıgˆını yapan, konuyla ilgili basında demec¸leri bulunan, uzun yıllardır FETO¨/PDY elebas¸ısı Fetullah Gülen'in avukatlıgˆını da üstlenen Günaydın'ın, Aydın Doğan'ın SPK'ya muhalefet suc¸undan yargılandıgˆı davada da avukatlıgˆını yaptıgˆı belirtilerek, Günaydın'ın TCK'nın 221'inci maddesi kapsamında "Etkin Pis¸manlık" hu¨ku¨mleri c¸erc¸evesinde beyanda bulunduğu anlatılmıştı.

Günaydın, iddianamede yer verilen beyanlarına göre, 1990'da I·stanbul'da avukatlar Nazif Aktas¸ ve Orhan Erdemli ile birlikte Beyan hukuk Bu¨rosunu kurduklarını belirterek, ofiste kendisinin agˆırlıklı olarak Zaman gazetesi, Orhan Erdemli'nin Fetullah Gülen, Nazif Aktaş'ın da Samanyolu televizyonunun davalarını yu¨ru¨ttu¨gˆu¨nu¨ söylemişti.

Sanık Hasan Günaydın, örgütle 1994'te bas¸layan tanıs¸ıklıgˆının hic¸bir zaman profesyonel anlamda avukat-mu¨vekkil ilis¸kisinin o¨tesine gec¸medigˆini savunarak, daha o¨nceden mu¨vekkili olan C¸elikeller ins¸at firmasının sahibi Ali C¸elik vasıtasıyla FETO¨/PDY mensuplarıyla tanıs¸tıgˆını, avukatlığını yaptığı Fethullah Gu¨len, Samanyolu TV ve Zaman gazetesi gibi birc¸ok kis¸i ve kurumla ilis¸kilerinin de profesyonel bir c¸erc¸evede cereyan ettigˆini, yapının sohbetlerine katılmadıgˆını, herhangi bir s¸ekilde himmet, burs ve kurban bagˆıs¸ında bulunmadıgˆını ileri sürmüştü.

- Örgütün avukat yapılanması

"Esat ağabey" denilen, "Yüksel" olarak bildiği ve resmine bakarak teşhis ettiği Alaattin Yu¨ksel Bulut'un o¨rgu¨tu¨n avukat eylemlerini organize ettigˆini ve "hangi avukatın kime bakacagˆı, neler so¨yleyecegˆi, adliye o¨nu¨ndeki basın ac¸ıklaması, twitter ic¸eriklerinin ne olacagˆı" gibi talimatlar verdigˆini ifade eden Günaydın, şöyle devam etti:

"Bildigˆim kadarıyla cemaatin avukat yapılanması 2008 sonrasına aittir. Bu tarihi ifade etmemin sebebi cemaatin avukat imamı oldugˆunu so¨yleyen Aziz Gürcan, Erdal Mastar ile yine ismini Büyük Erdal olarak bildigˆimiz o¨gˆretmenlerin ofisimize ziyarete gelmesidir. Ziyarete geldiklerinde kendilerinin cemaat tarafından avukat yapılanmasının kurulması ic¸in go¨revlendirildiklerini, bu nedenle olus¸turulacak avukat yapılanmasında bu yapının avukatlıgˆını da yaptıgˆımız ic¸in kendilerine tabi olmamızı, kendilerinin bilgi ve izni dıs¸ında cemaate ait herhangi bir is¸ ve giris¸imde bulunmamamızı ifade ettiler. Bu kararın cemaatin bu¨yu¨k agˆabeyleri tarafından alındıgˆını, tebligˆ edilmesi go¨revinin kendilerine verildigˆini beyan ettiler. Biz de hic¸bir zaman bu cemaate mensup olmadığımızı, sadece profesyonel anlamda bir avukat-mu¨vekkil ilis¸kisi yu¨ru¨ttu¨gˆu¨mu¨zu¨, cemaatin organik bireyleri olmadıgˆımızı ifade ettik. Bunun u¨zerine 'Sizinle c¸alıs¸mamak gerekir aslında' diyerek ofisten ayrıldılar."

- Gülen'e vasiyetnamesini sunmuş

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giris¸iminden sonra FETO¨/PDY tero¨r o¨rgu¨tu¨ ile ilgili yu¨ru¨ttu¨kleri tu¨m dava ve dosyalar ile Bank Asya'nın dosyalarından istifa ettiklerini anlatan Günaydın, üc¸ kez ABD'ye gittiği söylemişti.

Bunlardan birinin yakın akrabalarını ziyaret olduğunu, diğer ikisinin ise Fethullah Gu¨len'le go¨ru¨s¸me amac¸lı yapıldığını belirten sanık Günaydın, bunların biat ziyaretleri değil, yu¨ru¨yen dava ve dosyalarla ilgili rapor verme amaçlı olduğunu, 2014'teki ziyaretinde Gülen'e, vasiyetnamesi ve telif eserleri ile ilgili vasiyetname o¨rnegˆini sunduğunu kaydetti. Günaydın, FETO¨/PDY tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n yurtdıs¸ındaki yapılanmasıyla ilgili hic¸bir organizasyona katılmadığını savunarak, ofis ortaklarıyla birlikte ABD'ye gidis¸lerini Ali Çelik'in organize ettiğini ifade etmişti.

İddianamede, tutuklu sanık Günaydın'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler