Çarklar sert yavaşladı

İmalat PMI eylülde 42.7 ile Mart 2009’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Yayınlanma: 01.10.2018 - 21:16
Abone Ol google-news

İmalat sanayinin nabzı sayılan, imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) eylülde 42.7’ye gerileyerek Mart 2009’dan bu yana en düşük değeri alırken, sektörde daralmanın altıncı ayına girdiğini ortaya koydu.

Üretim ve yeni siparişlerdeki daralma devam ederken imalat sanayinde istihdam ve satın alma faaliyetleri geriledi. TL’nin değersiz seyri enflasyonist baskıların devam etmesini sağlarken, bazı şirketler satın alacak ham madde bulmakta zorluk çektiklerini belirtti.
IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, ağustos ayında 46.4 değerini almıştı. Endeks geçen ay ise altı aydır devam eden daralma süresince en düşük değeri aldı. PMI’da 50’nin üzeri seviyeler büyümeye, altı daralmaya işaret ediyor. Ankete katılan şirketler üretim ve yeni siparişlerdeki daralmada ekonomideki zor durumun rol oynadığını belirttiler. Üretim alt endeksi ağustostaki 44.1 seviyesinden eylülde 37.9’a, yeni siparişler 44’ten eylülde 38’e geriledi.

Yeni ihracat siparişleri de eylülde daralma kaydetti ancak daralmanın tüksek kurun desteğiyle toplam siparişlerden çok daha zayıf gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi 50.4’ten 48.9’a geriledi.

İstihdamda azalma

Üretimdeki daralma imalatçıların istihdam azaltmalarına yol açtı. İstihdam art arda ikinci ayda da geriledi. Fabrikadan çıkış ve ham madde fiyatları, TL’deki değer kaybının etkisiyle art arda ikinci defa rekor yükseliş kaydetti.

Bazı imalatçılar tedarikçilerden ham madde temin edemediklerini ifade ederken, tedarikçilerin teslim süreleri endeksin derlenmeye başladığı Haziran 2005’ten b


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler