Acı kadar öfke de taze

Yaşamını yitirenlerin yakınları ile yaralılar ve yakınları Ankara Garı önünde adalet taleplerini yinelediler.

Yayınlanma: 10.10.2018 - 22:23
Abone Ol google-news

Ankara’da, 10 Ekim’de Ankara Garı önünde yaşanan IŞİD katliamının üzerinden 3 yıl geçti. Her ay 10 Ekim’de olduğu gibi katliamın 36. ayında da; yaşamını yitirenlerin yakınları, yaralılar, yaralı yakınları yurttaşlar ve siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri Ankara Garı önünde yitirdiklerini anmak istedi. Ancak yakınlarını anmak isteyenler Ankara Garı’nın çok uzağında kurulan polis barikatına takıldı.

Polis; soyadı kontrolü yaparak sadece yakınlarını kaybedenlerin gar önünde anma etkinliği düzenlemesine izin verileceğini duyurunca, tartışma yaşandı. Yurttaşlar; Güvenlik Şubesi amirine “Hepimiz o gün oradaydık” sözlerine amirin “Bir tek siz mi yaşadınız” yanıtı gerginliği artırdı. Yurttaşlar “Evet bir tek biz yaşadık” karşılığını verdi. Bu sırada polis barikatının pek çok yerinde uzun süre arbede yaşandı. Polisin kalkanlarla insanları ittiği, bu sırada cop da kullandığı görüldü. Fenalaşanlar, yere yığılanlar oldu. Ancak Emniyet; arbedenin ardından alana girişe kontrollü olarak, katliamın bulunduğu yere kadar 3 ayrı üst aramasından geçirerek izin verdi. Polisin arama işlemine yapılan itirazlara “güvenliğiniz için arama yapıyoruz” yanıtını vermesi de zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu. Aileler “Üç yıl önce de arama yapsaydınız, canlarımızı yitirmezdik” karşılığını verdi. Alanda, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

Böylece katliamda yaşamını yitirenler ilk kez yıldönümünde gar önünde anılmış oldu.
Saldırı anını twitter üzerinden çektiği video ile paylaşan CHP’li Murat Emir; “Acıların yasına dahi tahammül yok” dedi. Anmaya, CHP genel başkan yardımcıları, grup başkanvekili ile miletvekilleri katıldı. HDP milletvekili Garo Paylan ve TİP Milletvekili Barış Atay da anmada yerini aldı.

3 yıl önceki barış mitingini düzenleyen kurumlar adına ortak açıklama DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, “Acımız kadar öfkemiz de tazeliğini koruyor. Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını hesaplayanlar halklarımıza hesap vermedikçe öfkemiz de acımız da dinmeyecektir. Katillere koridor açan, saldırı olacağını gizleyenler, gaz sıkma emrini verenler, güvenlik tedbirleri almayanlar yargılanmadıkça adalet mücadelemiz sürecektir. Kokteyl örgüt diyenler koltuklarında oturmaya devam ediyorsa, mücadelenin daha başındayız demektir. Katliamın; 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki süreçte ‘ya biz ya onlar’ tehdidi ilişkisi sorgulanmadığı sürece adalet sağlanamayacaktır. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız” dedi.
Katliamda yaşamını yitiren Av. Uygar Coşkun’un eşi ve 10 Ekim Derneği kurucusu Mehtap Sakinci Coşkun ise “Yarım kalan barış mitinginin devam etmesi için ‘barış’ diye haykıralım” dedi.

‘Unutmayacağız’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenler için İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekili Ahmet Şık, CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı “Unutmadık unutturmayacağız” pankartı alanda serilerek, karanfiller bırakıldı. Basın açıklamasını okuyan avukat Gülseren Yoleri, katillerin kimlikleri ve bağlantılarına dair bilgilerin göz ardı edildiği için Ankara, Gaziantep ve İstanbul’da katliamların devam ettiğini belirterek “Bu katliamları hazırlayanlar, 10 Ekim Ankara katliamı sanıkları hakkında açılan ve 3 yıl sonra 4 Ağustos 2018 tarihinde karara bağlanan dava sürecinde de etkinliklerini sürdürdüler. Davanın insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesine engel oldular. Katliamın siyasi bağlantılarını, emniyet ve istihbarat içindeki bağlantılarını kamuoyundan gizleyemediler ama davadan kaçırdılar, yargılanmalarına engel oldular. Ancak katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve katliama maruz kalanların ısrarlı mücadelesi neticesinde, katillerin tamamını koruyamadılar. Sanıklar cezalandırıldı. Bu dava bir İnsanlığa karşı suç davasıdır. İnsanlığa karşı suçlar zaman aşımına uğramaz. Katiller ve katliam sorumluları ila nihayet yargılanmaktan ve hesap vermekten kurtulamayacaklar” dedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise 7 Haziran seçimlerinden sonra devam eden katliamlar ile bugünki rejimin temellerinin atıldığını söyledi. 1 Kasım seçimlerine giderken cihatçı örgütlerin devreye girdiğini ve sandıktan başka bir sonuç çıktığını belirten Tanrıkulu, “Bu katliama zemin hazırlayanlar şu anda iktidardalar” dedi.

Yaşamını yitiren Sarıgül Tüylü, Gökmen Dalmaç, Serdar Ben, Fatma Esen, Dicle Deli (17) İstanbul’da mezarları başında anıldı. Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anılan Dicle’nin babası Faik Deli, barış çağrısı için Ankara’ya gittiklerini hatırlatarak, “Dicle küçücük bedeninde kocaman bir yürek taşıyordu” diye konuştu. Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda yapılan anmada HDP MYK üyesi Mustafa Avcı, “Artık savaş istemiyoruz” dedi. Kanarya Mezarlığı’nda, Tuzla Aydınlar Mezarlığı’nda, Ayazağa Mezarlığı’nda, Gazi Mahallesi Mezarlığı’ndaki anmalarda polis ablukası vardı. Gökmen Dalmaç Trabzon Bostancı Mezarlığı’nda, Necla Duran Hatay’da, Meryem Bulut, İbrahim Atılgan ve Veysel Atılgan Batman’da, Abdullah Erol Diyarbakır’da, Elif Kanlıoğlu Artvin Arhavi’de, Osman Turan Bozacı Rize Pazar’daki mezarı başında anıldı.

Unuttuk ağız dolusu gülmeyi

Katliamda yaşamını yitirenler İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde anıldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nden Mustafa Özdağ, 103 kişinin adını okuduktan sonra “Sayı değil, tam 103 can. Bundan tam üç yıl önce, bu ülkenin başkentinde insanlar ölmesin, analar ağlamasın, çocuklar anasız babasız kalmasın diye ellerimizde pankartlar, yüreğimizde sevinç, coşku ve inançla barış isteyen bizleri katlettiniz. Unuttuk o günden bu yana unuttuk ağız dolu gülmeyiz” dedi. Hazırlanan ortak metni okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, “Gerçek katiller dışarıda. İsyanımız her gün büyüyor” dedi.

Yargılama sınırlı yapıldı

İHD İskenderun Şubesi’nin yaptığı anmada, Gar katliamının sadece ülkemizin değil, dünya tarihinin en acımasız, en vahşi katliamlarından biri olduğunu ifade eden İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, saldırıda İskenderun’dan sendikacı Fevzi Sert’in de yaşamını yitirdiğini anımsattı. Selçuk, katliamın, “insanlığa karşı işlenen suç” kapsamına alınmasını istedi. Selçuk, “Ülke tarihine karanlık bir leke olarak geçen 10 Ekim katliamında sadece sanıkların cezalandırılmasıyla sınırlı bir yargılama yapılıp dosyanın kapatılmasına izin vermeyeceğiz“ dedi. 

‘Barış?Güvercinleri’

Ankara Gar katliamının yıldönümü nedeniyle Özalper Mahellesi’nde katliamda yaşamını yitiren 12 kişi için yaptırılan, “Barış Güvercinleri” anıtı önünde bir tören düzenlendi. Törene HDP Diyarbakır Milletvekili Adnan Selçuk Mızraklı, Adana Milletvekili Kemal Peköz, CHP, HDP ve EMEP Malatya il başkanları, bazı sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, katliamda yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve arkadaşları katıldı. 

Van’da anmaya müdahale

Van’da yapılmak istenen basın açıklaması polisin müdahalesiyle engellendi. HDP Van Milletvekili Berdia Özgökçe Ertan ve Murat Sarısaç, polisin il binasına girerek gözaltı yapmasına engel olmaya çalıştı. Polis il binasına girerek aralarında HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede ve millevtekili danışmanının olduğu çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Gaziantep HDP il örgütü de Yeşilsu’da basın açıklaması gerçekleştirdi. 

6 öğrenci gözaltına alındı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde katliamı anmak isteyen öğrencilere polis ve özel güvenlik birimleri müdahale etti. 6 öğrenci gözaltına alındıktan bir süre sonra serbest bırakıldı. İstanbul’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde “Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerle” pankartı asıldı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde öğrenciler katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu kartonları Siyasal Bilgiler Fakültesi arka bahçesindeki ağaçlara astı.

Kılıçdaroğlu'ndan 10 Ekim Mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabı üzerinden “Tarihimizin en acı olaylarından birisi olan #10EkimAnkaraKatliamı’nda yaşamını yitiren yurttaşlarımı hüzün
ve rahmetle anıyor, terörü bir kez daha lanetliyorum. Biz, savaş ve düşmanlıktan beslenenlere inat kardeşlik ve barış türküleri söylemeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler