Ethem Sarısülük'ün avukatı 'savunmadan' yargılanıyor

Gezi Parkı eylemleri sırasında polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük’ün avukatı Kazım Bayraktar duruşmada yaptığı savunmalardan dolayı hakim karşısına çıkacak. Mahkemelerin, avukatların savunma yapmasına engel olduğunu belirten Bayraktar, "Avukatlara neredeyse 'neden bu davalarda avukatlık yapıyorsunuz?' denilecek noktaya geldik" dedi.

Yayınlanma: 13.10.2018 - 19:37
Abone Ol google-news

Gezi Parkı eylemleri sırasında Ankara Kızılay’da başından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük’ün avukatı Kazım Bayraktar, duruşmada yaptığı savunmalardan ve basına verdiği demeçlerden dolayı hakim karşısına çıkacak. Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, 2013 yılından beri ‘teknik takibe alınarak’ hakkında soruşturma açılan Bayraktar pazartesi günü sanık sandalyesinde olacak. Mahkemelerin, savunma makamına yönelik açtığı davalara tepki gösteren Bayraktar, “Meslektaşlarımıza ‘bu tür davalara girersiniz bu iddialar sizin için de her zaman söz konusu olabilir’ denilerek gözdağı verilmek isteniyor” dedi.

<haber-dikey:1104565,1039266,987803,987023>
 
İDDİALAR NE?

Teknik takibin ardından avukat Bayraktar hakkında polis fezlekesi hazırlandı. Fezlekede Bayraktar’ın, ‘Sarısülük davasında mahkemenin duruşunu eleştirdiği’, ‘mahkemenin siyasetin güdümünde hareket ettiği’ gibi birçok iddia yer aldı. Ayrıca Bayraktar’ın yaptığı basın açıklamaları ve telefon kayıtları da fezlekeye eklendi. Davaya dönüşen soruşturmada hakkında ‘Terör örgütü üyeliği’ ile dava açılan Bayraktar, “Polisin hoşuna gitmeyen ne söylediysem fezlekeye teknik takip kaydı olarak eklenmiş. Duruşmaya gelerek söylediklerimi not etmişler ve bunu teknik takip olarak fezlekeye koymuşlar. Örneğin bir basın mensubu davayla ilgili bir gelişmeden dolayı beni aramış bu kaydı not almışlar” dedi.

Hakkında yürütülen soruşturmaya tepki gösteren Bayraktar şöyle devam etti: “Mahkemede yaptığım savunmalar, basın açıklamaları, kamuoyuna yaptığım açıklamalar derlendi. Bunun üzerine de kurgu bir telefon tapesi eklenerek yapılan soruşturma sürecinden sonra ifadeye çağrıldım. Bu soruşturma geçen sene davaya dönüştü. Bu dosyada 10 kişi yargılanacak. Tek avukat da benim. Yargılanan diğer isimler de gösteriye katılan ve açıklamalara katılan kişiler. Suçlamaların yüzde 90’ı Ethem Sarısülük yargılamasıyla ilgili ve avukat sıfatıyla kamuoyuna yaptığım açıklamalar ve duruşmada yaptığım savunmalar. Bunlar fezlekeye eklendi.” 

‘TEHDİT ALTINDAYIZ’

Mahkemelerin, avukatları işini yapamayacak kadar baskı altında tuttuklarını belirten Bayraktar son olarak şöyle konuştu: “Basın mensuplarına yapıldığı gibi avukatlar olarak da doğrudan faaliyetimizin içeriğiyle ilgili bir baskı ve tehdit altındayız. Avukatlara neredeyse ‘neden bu davalarda avukatlık yapıyorsunuz? Neden böyle haberler yayımlıyorsunuz, neden böyle yazıyorsunuz?’ noktasına geldik. Tutuklu avukat arkadaşlarımızın hakkındaki iddialara bakarsak ya da bu davadaki iddialara bakarsak avukatlık yapış tarzımız ele alınıyor ve ‘örgütle’ bağlantılanıyor. Meslektaşlarımıza ‘bu tür davalara girersiniz bu iddialar sizin için de her zaman söz konusu olabilir’ denilerek bir gözdağı verilmek isteniyor. Bugüne kadar ben 12 Eylül dönemi darbesinden beri nasıl avukatlık yürüttüysem bundan sonra da aynı tarzla avukatlık yürüteceğim. Bu davalar ve yargılamalar benim tercihimi değiştirmeyecek.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler