Çorlu'dan ders alınmadı: Hâlâ ölüm menfezi

25 kişinin öldüğü tren faciasından ders alınmadı, ihalede kapsam dışı bırakıldı.

Yayınlanma: 16.10.2018 - 22:19
Abone Ol google-news

 

Çorlu’da temmuzda 25 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan tren faciasından ders alınmadı. Bilirkişi raporunda kazanın meydana geldiği menfezin günün koşullarına uygun olmayan “kargir” (taşıyıcı kolon ve kirişleri olmayan, dayanıksız yığma yapı, depreme dayanıksız) yapıda olduğu belirtilirken toprak dolgunun güçlendirilmesi için riskli bölgelerde çimento enjeksiyonu ile güçlendirme yapılması önerildi. Buna karşın CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygun, kazanın ardından çıkılan bakım ihalesinde de bu menfezin yine kapsam dışında bırakıldığını belirledi. Konuyu Meclis’e taşıyan Aygun, “Akıllara durgunluk verici” dedi.

<haber-dikey:1020836>

 

145 yıl önce hizmete girdi

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilen bilirkişi raporunda, 4 TCDD personeli asli kusurlu bulunmuştu. Konuyu yakından takip eden CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygun, 33 sayfalık bilirkişi raporundan yola çıkarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’te soru önergesi verdi. Önergede yer alan değerlendirmeler şöyle:

-Bilirkişi raporunda, kazanın meydana geldiği 161+968’deki menfezin 145 yıl önce hizmete girdiği ve bugüne kadar değiştirilmediğine dikkat çekildi.

<haber-dikey:1029778>

 

-Raporda, 11 Mayıs 2018’de yapılan kontrollerde “menfez mecrasının dolu olmadığı” yönünde tespit yapılarak rapor tutulduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Bahse konu menfezde herhangi bir temizliğe ihtiyaç duyulmadığından bu menfezde çalışma yapılmamıştır. Buna karşın balast tutucu duvar yapılması gerektiğine dair tespit yapılmasına rağmen bir çalışma yapılmamıştır. Üstelik raporda menfez mecrasının dolu olmadığı belirtilirken ilgili tabloda ‘dolu’ işaretlemesi yapılmıştır” deniliyor.
Vahim olan...

-Kazanın gerçekleştiği menfezin, Osmanlı döneminden kalma kargir yapıda olmasına karşın menfez değişimine ilişkin tüm ihalelerde kapsam dışında tutulduğu görülüyor.

<haber-dikey:1098626>

Nitekim TCDD Genel Müdürlüğü 1. Bölge Malzeme Müdürlüğü tarafından hazırlanan 14 Demiryolu Bakım Müdürlüğü Mıntıkası Halkalı Muratlı Arası Menfez Bakım ve Taş Duvar İşleri İhalesi’nde, kaza olan menfez ihale kapsamı dışında tutulmuştur. Bu ihale, zaten kaza öncesinde Haziran 2018’de ödenek yetersizliği nedeniyle iptal edilmiştir.

-Konunun vahim yanı, bilirkişi raporunda da vurgulandığı üzere 8 Temmuz’da gerçekleşen ve 25 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kazanın ardından çıkılan yeni ihalede de menfez kapsam dışı tutulmuştur.

Bilirkişi: Uyarı var, bakım yok

Çorlu tren faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunun ayrıntıları ortaya çıktı. Kazanın menfezlere bakım yapılması durumunda önlenebileceği tespiti yapılarak, 10 gün önce uyarılmalarına rağmen önlem almayan yetkililerin ‘ağır kusurlu’ olduğu sonucuna varıldı. Raporda, Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ‘asli kusurlu’ bulundu. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı raporun ardından 4 kişi hakkında gözaltı kararı vermiş, 4 yetkili adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler