‘Yalanla başardılar’

ÇGD, iktidarın kurduğu medya düzeniyle ‘gerçekleri’ örttüğünü, yandaş medyanın yaşanan ekonomik krizi perdelediğini vurguladı

Yayınlanma: 21.10.2018 - 21:54
Abone Ol google-news

 

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi’nin hazırladığı medya raporunda iktidarın toplumu medya üzerinden yaydığı yalan haberlerle yönetmeye başladığı belirtildi. Raporda “İktidar, gerçeklerin hiçbir şekilde duyulmaması hedefiyle uygulamaya koyduğu ‘yeni medya rejimi’ çerçevesinde, 3. havaalanı inşaatında çalışan işçilerden ekonomik nedenlerden dolayı intihar eden vatandaşa ve Rize’de bir çınar ağacının kesilmesine kadar istisnasız her alanda yaşanan gerçeklerin basın yoluyla duyurulmaması için sansüre sarıldı” tespiti yapıldı.

ÇGD Ankara Şubesi, her 3 ayda gazetecilikte ilke ihlalleri ve manipülasyonlarla ilgili yayımladığı raporların sonuncusunu kamuoyuyla paylaştı.

2018’in temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan raporda başta emekçi sınıf olmak üzere tüm toplumu doğrudan etkileyen krizin ‘yandaş ve havuz’ medyasında, gazeteciliğin tüm ilkeleri çiğnenerek şoven bir dille makyajlandığı belirtildi. Raporda, krizin etkilerinin medyada da yoğun olarak yaşandığı ve çok sayıda basın emekçisinin işsiz kaldığı da belirtilirken “Yazılı ve görsel basını güdümü altına alan iktidar, internet üzerinden görüntülü ve sesli haber yayıncılığını da sansürleme amacıyla mevzuat hazırlığına girişti. ‘Saray’ın ‘yeni medya düzeni’, geçen üç ayda medyaya basamak atlatarak, birçok siyasal kuramda yasama, yargı ve yürütmenin ardından 4’üncü güç olarak gösterilen medyayı 2’nci basamağa çıkardı. Artık iktidar, toplumu medya üzerinden yaydığı yalan haberlerle yönetmeye başladı” denildi. 

Muhabirimiz de raporda

Raporda, gerçeklerin peşinden giden basın organları ve gazetecilerin baskılarla karşı karşıya kalmaya devam ettiği de vurgulanırken pastör Andrew Brunson konusundaki siyasi pazarlıkları nedeniyle gazetemiz muhabiri Alican Uludağ hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesi uyarınca soruşturma açıldığına dikkat çekildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler