‘Türkiye haritada neden küçük’ soruşturması

Terör örgütü üyeliği ile suçlanıp 8 yıl hapis cezasına çarptırılan KHK ile kapatılan DİHA muhabiri gazeteci Nedim Türfent hakkında, Almanca dil öğrenimi kitabının arka kapağından koparıp, dolabına astığı dünya haritasında, Türkiye’nin küçük gösterildiği iddiasıyla Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi yönetimince disiplin soruşturması başlatıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 30.10.2018 - 22:42
Abone Ol google-news

 


Edinilen bilgilere göre, 13 Eylül’de yapılan aramada Türfent’in koğuştaki dolabında asılı “Türkiye’yi küçük ve sınırlarının da yanlış çizilerek, ülke topraklarını başka ülke toprağıymış gibi gösteren” dünya haritası bulundu. Türfent hakkında disiplin cezası verilmesi için, bir de tutanak tutuldu.
Başlatılan soruşturma kapsamında Türfent ifade verdi. Savunmasında, Almanca öğrenmek için dil bilgisi çalıştığını belirten Türfent, söz konusu arka kapaktaki dünya haritasından da ülkelerin Almanca isimlerini ezberlediğini, bu amaçla yanında bulundurduğunu söyledi. Ardından cezaevi idaresi, disiplin soruşturması kapsamında bir de Disiplin Kurulu kurup, haritayı araştırdı. Kurul hazırladığı raporunda şu ifadelere yer verdi: “Türfent’in odasından genel arama sonucunda alınan Cornelsen yayınevine ait olan Almanca Dil Gramer Kitabı’nın arka kapak kısmında yayımlanan dünya haritası küçük ölçekle çizildiği için bu çizim esnasında bozulma meydana geleceği bilgisi Milli Eğitim Müfredatında da yer almaktadır. Ayrıca, internet üzerinde yapılan dünya haritaları kıyaslamasında benzer şekilde olduğu görülmektedir. Goethe Institut’un İstanbul şubesinin de grundstufe seviyesinde bu kitapları kullandığı, sertifika sınavları için ilk bakılması gereken kaynaklardan olduğu, Goethe Institut’lerde de tüm yayınlarının var olduğu ve uluslararası bir yayınevi niteliğinde olduğu görülmektedir.”


Böylece, araştırmanın sonunda kasıt olmadığı kanısına varan kurul, Türfent’in bilerek ve kasten suç teşkil edecek herhangi bir davranışta veya oluşumda bulunmadığını belirterek “disiplin cezasının verilmesine yer olmadığına” oybirliği ile karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler