Büyükanıt'ın 'Son nefesimde bile affetmem' dediği eski savcı görüntülendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla soruşturma başlatılıp gözaltına alınan Şemdinli soruşturmasının savcısı Ferhat Sarıkaya'nın gözaltı süresi 4 gün uzatıldı.

Yayınlanma: 06.11.2018 - 15:52
Abone Ol google-news

<video:1132994>

HSK tarafından meslekten ihraç edilen ve Ankara TEM Şube ekiplerince gözaltına alınan eski savcı Ferhat Sarıkaya, ek gözaltı süresi alınmak üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) ilk kumpası olduğu iddia edilen Şemdinli davasını açan ve hazırlanan iddianamede imzası bulunan eski savcı Ferhat Sarıkaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından savcılığa giderek itirafçı olmuştu. HSK o dönemde Sarıkaya’yı açığa almıştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından 1 Kasım 2018 günü meslekten ihraç edildiği açıklanan eski savcı Sarıkaya ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca gözaltına alınması talimatı verildi. Bunun üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Sarıkaya'yı FETÖ üyeliği suçlamasıyla Çankaya'daki evinde gözaltına aldı.

Savcı adliyede
HSK 2. Dairesi, açığa alınan Ferhat Sarıkaya ile FETÖ'nün sözde hava kuvvetleri sorumlusu Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez'i 1 Kasım 2018 günü meslekten ihraç etmişti. TEM Şube Müdürlüğünde 4 gündür gözaltında bulunan Sarıkaya, ek gözaltı süresi alınmak üzere Ankara Adliyesine getirilerek, nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarıldı. Sarıkaya'nın da beyanını alan nöbetçi hakimlik, Savcı Özcan'ın talebini kabul ederek, şüphelinin gözaltı süresini 4 gün uzattı. Sarıkaya’nın adliyeye getirilme anları ise kameralara yansıdı.

"Son nefesimde bile affetmem"

Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt, Şemdinli soruşturmasının savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında "Bu kişileri son nefesimde bile affetmem" demişti.

Şemdinli davası nedir?

Dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli’de 9 Kasım 2005’te Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanmasına ilişkin iddianame hazırladı. Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’in sanık olduğu iddianamede, astsubay Ali Kaya için “Tanırım iyi çocuktur” diyen Yaşar Büyükanıt da çete kurmak ve yargıyı etkilemeye teşebbüsle suçlandı. Sarıkaya, Büyükanıt’ın dosyasını ayırarak dava açılması için Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Başkanlığını İlhan Kaya’nın yaptığı Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubaylar ve PKK itirafçısına yargılama sonucunda 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezası verdi. Dönemin HSYK’si, Sarıkaya’yı 20 Nisan 2006’da meslekten attı. 12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliği sonrasında cemaatin etkili olduğu HSYK, Sarıkaya’yı 26 Nisan 2011’de tekrar mesleğe kabul etti ve Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirdi. Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş ise cezaevinde...

<haber-yatay:1129821,1128592,1132451,1128592>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler