Asker ölümü faili meçhul kaldı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Uşak Güre Jandarma Karakol Komutanlığı’nda askerlik hizmetini yapan ve 8 Ekim 2012’de devriye görevi sırasında askeri araçtan şüpheli şekilde kendisini atarak yaşamını yitiren er İmam Bildik’in ölümüne ilişkin soruşturmanın etkili şekilde yürütülmediği gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi.

Yayınlanma: 06.11.2018 - 22:33
Abone Ol google-news

AYM, Bildik’in anne ve babasının yaptığı bireysel başvuruyu değerlendirerek, yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yükümlülüğü ile adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Adil yargılanma hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın örneğini yerel mahkemeye gönderen AYM, er İ.B’nin ailesine 30 bin TL manevi tazminat verdi. Ancak AYM, kararında etkili soruşturma ilkelerine aykırı hareket edildiği ve gerekli delillerin toplanmadığı dikkate alındığında, dosyadaki somut verilerin yaşam hakkı kapsamındaki negatif yükümlülük yönünden Anayasa Mahkemesi’nce değerlendirme yapılmasına yeterli olmadığını öne sürdü. Kararda, yaşam hakkı kapsamında devlete ait etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlali kapsamında soruşturma aşamasında eksik bırakılan hususların telafisinin mümkün olmaması nedeniyle soruşturmanın yenilenmesinde hukuki yarar bulunmadığı savunuldu.

 

Soruşturmadaki eksiklikler

AYM, olayın gece yarısına doğru gerçekleştiği, astsubay Ö.D’nin saat 00:30’da Karakol Komutanı E.Ç’yi bilgilendirdiği, Askeri Savcılığın ise ancak 03:30’da haberdar edildiği vurgulandı. Kararda ise şöyle denildi: “Olaydan 3.5 saat sonra haberdar edilen Askeri Savcılık tarafından, olay yeri incelemelerinin ancak saat 13.00’te başlandığı anlaşılmaktadır. Olayın meydana geldiği yerde ise ancak 17.41’de inceleme yapıldığı görülmektedir. Olay saatinden soruşturma işlemlerine başlanmasına kadar geçen yarım günlük sürede aracın ve olay yerinin koruma altına alınmadığı, delillerin korunması için gerekli talimatların verilmesi ve gerekli makul önlemlerin alınmadığı tespit edilmektedir. Somut olayda soruşturma işlemlerine geç başlanması ve delillerin korunma altına alınması yönünde tedbir alınmaması nedeniyle olayın meydana geldiği aracın gerekli inceleme yapılmadan önce yıkanmasının önüne geçilememiş, varsa araçta bulunan maddi delillerin toplanması imkansız hale gelmiştir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler