Erdoğan, Fransa'ya hediye uçakla gitti

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz tapeleri verdik. Suudi Arabistan'a da verdik. Amerika’ya, Almanlara, Fransızlara, İngilizlere hepsine verdik. Buradaki konuşmaları falan onlar da dinlediler biliyorlar. Bunu sağa sola çarpıtmaya gerek yok" dedi. Erdoğan, açıklama sonrası Paris Barış Forumu'na katılmak üzere Fransa'ya gitti. Erdoğan'ın Fransa ziyaretinde, Katar şeyhinin hediye ettiği Boeing 747-800 tipi VIP uçak ilk kez kullanıldı.

Yayınlanma: 10.11.2018 - 14:26
Abone Ol google-news

AKP'li Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 100. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreni ve Paris Barış Forumu'nu katılmak üzere bugün Paris'e gitti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un daveti üzere Fransa'ya bir seyahat gerçekleştireceklerini söyleyen Erdoğan, Paris'e hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

"KATİLLERİ 15'İN VEYA 18'İN İÇİNDE"

"Bu işin katilleri kesinlikle bu 15'in veya 18'in içindedir bunu hiç başka yerde aramaya gerek yok" 
Cemal Kaşıkçı soruşturmasında gelinen son aşamayla ilgili soru üzerine Erdoğan, şöyle konuştu: 
"Merhum Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak şuan itibariyle elimizde herhangi bir belge bulgu yok. Ama bilgi var. Bilgi nedir? Baştan itibaren bunu hep söyledim. Buraya gelen bu 15 kişi şu anda artı 3 ile 18 tutuklu. Bu 18 kişi veya daha kısa olarak 15 kişi kesinlikle bir defa hem faili biliyorlar hem de bu cesedin nereye götürüldüğünü biliyorlar. Daha önce de söyledim Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın açıklaması oldu. Şimdi inkar ediyorlar ‘yapmadık’ diyorlar. O açıklamasında şu ifadeyi kullandı: ‘Yerel işbirlikçilerle bunu gerçekleştirdik’ dedi. Yani yerel işbirlikçileri bunun teslim ettik ve ben başından itibaren kim bu yerel işbirlikçiler bunu açıklamanız lazım dedim. Bunu bilen sizsiniz. Siz değilseniz bu 15 kişi veyahut da bu katil veya katiller bunlar bunu çok iyi biliyor. Biz tapeleri verdik. Suudi Arabistan'a da verdik. Amerika’ya, Almanlara, Fransızlara, İngilizlere hepsine verdik. Buradaki konuşmaları falan onlar da dinlediler biliyorlar. Bunu sağa sola çarpıtmaya gerek yok. Kesinlikle bu 15'in içerisinde bunun katili veya katilleri kimdir bunu onlar biliyor. Suudi Arabistan yönetimi bu 15'i konuşturmak suretiyle bunu meydana çıkarmasını başarır. Bize başsavcıyı gönderdi gelen başsavcı ipe un seriyor ve bizim başsavcımız oraya istiyor. Sen bizim başsavcımızı oraya çağırıp da ne yapacaksın olayın işlendiği yer burası. Olayın işlendiği yer burası olduğuna göre burada ne görüşeceksen görüşürsün. 

"BEN EKONOMİSTİM"

Konsolosluğa da gittin neyi göreceksen veya görmek istiyorsan onu da zaten orada herhalde etmişsindir. Ama ipe un sermeye gerek yok. Ben hukukçu değilim, bir ekonomistim ama 40 yıllık siyasetçiyim. Bu işin başka izahı olamaz. Bu 15 kişi İstanbul'a ne için geldi, burada ne işleri var? Bu 15 kişi Cuma günü ayrı bir programla ayrı bir grup Pazartesi akşamı Salı günü o gece ayrı bir program, plan ve bu arada operasyon. Bu işin katilleri kesinlikle bu 15'in veya 18'in içindedir bunu hiç başka yerde aramaya gerek yok. Yerli işbirlikçi de kimse bunu da bunların açıklaması lazım ve biz bunları bize gönderdikleri özel temsilcilerine de bizzat anlattım. Daha ne yapayım. Benim Suudi Arabistan'a giden özel temsilcim de onlara bunları açıkça anlattı. Artık Suudi Arabistan bizim bu iyi niyetimize karşı kendileri de adaletli davranmak suretiyle bu 18'in içinde bunun olduğunu bilip bu şaibeden kurtulmaları lazım. Aksi takdirde kurtulamazlar." 

Erdoğan açıklamalarının ardından Paris'e doğru hareket etti.

İtilaf Devletleri ile Almanya arasındaki 11 Kasım 1918'de imzalanan ateşkes anlaşmasıyla Dünya Savaşı'nı resmi olarak bitiren "Ateşkes Günü"nün 100. yıldönümü dolayısıyla Fransa'nın başkenti Paris'te Zafer Takı'nda anma törenleri düzenlenecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğindeki anma törenlerinde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek.

Törenlere ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in de aralarında olduğu 80 ülkenin lideri katılacak.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Paris’te Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.

Görüşme basına kapalı bir şekilde gerçekleşti.

<haber-yatay:1136374,1136755,1088839,1088005,1085734,1081274>

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler