Daha da artan özlem ve sevgiyle... Yüz binler Anıtkabir'e aktı

Atatürk, 80 yıl sonra aynı sevgi ve özlemle anıldı. Yüz binler 10 Kasım’da Ata’sına koştu. Anıtkabir’e sığmadılar.

Yayınlanma: 10.11.2018 - 23:08
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1137132>

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, yaşamını yitirmesinin 80. yılında, Anıtkabir’de, hem resmi törenle hem de yüz binlerce yurttaşın katılımı ile anıldı. Sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Resmi heyetin Aslanlı Yol’dan yürümeye başlamasından saatler önce iki helikopter Anıtkabir’in üstünde uçmaya başladı. Yürüyüş hızlı bitince saat 09.01’de mozoleye ulaşıldı.

Siren skandalı

Aslanlı Yol yürüyüşü beklenenden hızlı bitti. Heyet, mozoleye saat 09.00’da ulaştı. Sirenin çalmasına daha 5 dakika vardı. Heyet yerini alınca, Cumhurbaşkanı, mozoleye kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi bıraktı. Tören düzenine göre bu aşamada, saat 09.05’te çalacak sirenin beklenmesi, sirenin ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın çalması gerekiyordu. Ancak 80 yıldır düzenlenen törenlerde bir ilk yaşandı. Sirenin çalması beklenmeden, iki dakikalık saygı duruşu başlatıldı; gönderdeki Türk bayrağı yarıya indirildi. İstiklal Marşı’nın da okunmasının ardından siren sesi duyuldu. Bu sırada Erdoğan’a refakat eden Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri, siren çalarken Erdoğan’ı iki kez uyardı. Erdoğan bunun üzerine siren çalarken harekete geçti.

Erdoğan, Misakı Milli Kulesi’ne doğru harekete geçince, resmi heyet de yürümeye başladı. Erdoğan ve heyet yürürken Anıtkabir avlusundaki askerler ise saygı duruşunu bozmadı.

<haber-yatay:1136695,1136577>

Yine ‘havalimanı’ vurgusu

Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, 29 Ekim’de olduğu gibi ‘İstanbul Havalimanı’ vurgusu yaptı.

‘Yasta değil, ayaktayız’

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Tandoğan Meydanı’nda buluşup ellerinde “Yasta değil ayaktayız, 10 Kasım yas değil mücadele günüdür” pankartı ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ve “Ne mutlu Türküm diyene” sloganları ile Anıtkabir’e yürüdü. TGB Genel Başkanı Yıldırım Gençer, “Mustafa Kemal’in aslında bugün fikirleri en canlı haliyle yaşamaktadır” dedi. 

Hayat durdu

Saat 09.05’i gösterdiğinde İstanbul’da hayat durdu.15 Temmuz Şehitler Köprüsü, D-100 Karayolu dahil trafikte araçlarından inen sürücüler, Ata’ya saygı duruşunda bulundu. Sirenler çalındığı sırada metrobüsler de durdu. 

Kentteki en kalabalık buluşma Ulu Önder’in 80 yıl önce ebediyete intikal ettiği Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşti. Erken saatlerden itibaren binlerce kişi Dolmabahçe’ye akın etti.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ

Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye Atatürk’ü anma yürüyüşünde binlerce kişi 1001 metrelik dev Türk Bayrağını taşıdı. Barbaros Bulvarı’ndan başlayan yürüyüşe katılanlar hep bir ağızdan ‘Andımız’ı okudu. Saray önünde uzun kuyruklar oluşturan yurttaşlar, öğrenciler, Atatürk’ün yatağına beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı.

KADIKÖY BELEDİYESİ

Kadıköy’de 7’den 70’e binlerce kişi el ele tutuşarak Ata’ya saygı zinciri oluşturdu. Fenerbahçe Orduevi - Bostancı Sahili yürüyüş yolu arasında oluşturulan dev saygı zinciri 6.5 kilometreyi buldu. Denizde bulunan bazı tekneler de Türk bayraklarıyla gösteri yaptı. Dalgıçlar Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı ve bayrakla dalış yaptı.

MALTEPE BELEDİYESİ

Maltepe'de Atatürk'ün fotoğrafının basılı olduğu tişörtlerle etkinliğe katılanlar Ata'ya saygı zinciri oluşturdu. Ata'ya saygı dalışıyla süren diğer etkinlikte de Atatürk âşığı İngiliz ressam Ned Pamphilon’a ait ‘Atatürk’ün Gözleri’ tablosu denizden çıkarıldı.

SİLİVRİ BELEDİYESİ

TÜYAP Kitap Fuarı’nın10 Kasım’a denk gelen ilk gününde; özel olarak hazırlanmış binlerce Nutuk, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar tarafından öğrencilere ve gençlere hediye edildi.
Ulu Önder, Ataşehir, Bakırköy, Kartal ve Beylikdüzü belediyelerinin de etkinlikleriyle anıldı.

<haber-dikey:1137204>

Hiç sönmeyen ışık

İzmir’de saat 09.05’i gösterdiğinde hayat bir kez daha durdu. Gencinden yaşlısına yüz binlerce İzmirli, Ata’sına bağlılığını saygı duruşuyla gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 11. kez düzenlediği Ata’ya Saygı Yürüyüşü’nde, yine on binlerce İzmirli tek yürek oldu. Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Alanı’na dek süren yürüyüşte, 350 metre uzunluğunda Atatürk posterleri de taşındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “80 yıldır hiç sönmeyen ışığımız, aydınlık yolumuz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü bir kez daha sevgiyle, saygıyla ve özlemle anıyoruz” dedi. 

<haber-dikey:1136991>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler