Yeni meslek: 8 bin liraya konkordato danışmanlığı!

Şirketler karmaşık gelen konkordato işlemleri için hukuk firmaları danışmanlık hizmeti vermeye başladı. 'Tam paket' ayda 8 bin liraya konkordato işlemleri yapılıyor.

Yayınlanma: 13.11.2018 - 09:51
Abone Ol google-news

Son günlerin en çok konuşulan konusu konkordato, yeni bir iş alanı daha doğurdu. Hukuk firmaları, konkordato danışmanlık firmalarına dönüştü. Sayıları giderek artan danışmanlık servisleri, rakipleri arasından sıyrılabilmek için website’lerine ‘konkordato’ sekmesi bile eklemiş durumda. Ayrı ayrı çok uğraştırıcı olan konkordato işlemlerine hukuk firmaları ‘tam paket’ danışmanlık hizmeti veriyor.

Firmanın borçlarına, danışmanlık şirketlerin deyimiyle ‘projenin’ büyüklüğüne göre aldıkları ücretler aylık 2 bin TL ile 8 bin TL arasında değişiyor. Toplamda 23 ay süren bir konkordato işleminin danışmanlık ücreti de 184 bin lirayı bulabiliyor. Danışmanlık veren yeminli mali müşavirlerin ücretleri ise 60 bin TL’nin üzerinde… Kısacası danışmanlık firmaları, borçlu şirketlerin iyileştirme projelerini ikna edici hazırlamak için çalışıyorlar. Danışmanlık şirketleri sadece konkordato başvurusu yapılması ve dosyanın duruşmalarının takibi ile kalmayıp, aynı zamanda sürecin hukuki ve mali her aşamasının sonuna kadar takibini gerçekleştiriyor. Hatta alacaklılarla tek tek görüşüp, pazarlık bile yapıyorlar.

Gizlilik anlaşması imzalanıyor

Avukat Ali Oyanık, danışmanlık hizmetlerinin nasıl işlediğini Dünya gazetesinden Selenay Yağcı’ya anlatarak, “Öncelikle şirketin mali analizini çıkarmaya yardımcı tüm evraklar, mali tablolar üzerinde inceleme yaparak borçları ve borçlular tespit ediliyor. Burada gizlilik esası var. Gizlilik anlaşması imzalanıyor” dedi. Oyanık, şöyle devam etti: “Sonra çözümlere bakılıyor, şirket ya da kişi çalışmak isterse, başvuru dosyasını hazırlıyoruz. Süreç, ön proje ve ana proje olarak devam ediyor. Konkordato talebi üzerine mahkeme geçici mühlet kararı veriliyor. Bu süreç en 2-3 ay olarak işliyor. Bu zamanda biz de şirketin tüm alacaklılarıyla firma adına tek tek görüşüp pazarlıklar yapıyoruz. Bunlar borcun faizini indirmek ya da vadesini uzatmak gibi çeşitli şekilde olabiliyor. Dava bitene kadar bütün süreci takip ettiğimiz gibi, alacaklılarla ya da geçici ya da kalıcı komiserlerle de biz görüşüyoruz.” Konkordatonun toplamda 23 aylık bir maraton olduğunu kaydeden Oyanık, “Bu şirketin 23 ayda bütün borçları ödemesi anlamına gelmiyor. Borçlar vadelerine göre ödeniyor. Biz bu 23 aylık süreçte şirketin iyileşeceğine dair verileri, çözümleri ana proje haline getirip, geçici komiserle paylaşıyoruz. O da raporunu mahkeme ile paylaşıyor” dedi. Oyanık, borcun büyüklüğüne göre işlem masraflarının 250 bin lirayı bulabildiğini hatırlatarak, kendilerinin danışmanlık ücreti olarak 2 bin TL ila 8 bin TL arasında ücret aldıklarını kaydetti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler