Milletvekili, Kayyım yolsuzluklarını sordu

HDP Mardin Milletvekili Tuma ÇELİK, Kayyım atanan Mardin Büyükşehir ve Mardin Artuklu Belediyelerin, Sayıştay raporlarına yansıyan yolsuzluklarının araştırılması için Meclis Başkanlığı’na önerge verdi.

Yayınlanma: 14.11.2018 - 17:45
Abone Ol google-news

Çelik, verdiği önergede, Sayıştay raporlarına yansıyan yolsuzlukların önemli bir kısmının DBP belediyelerine atanan kayyımların OHAL ve KHK’ler gerekçe gösterilerek ihalelerin pazarlık usulü ile istenilen firmaya verildiğini ve yandaş firmalar üzerinden kaynak aktarımı yapılarak yolsuzluk yapıldığını söyledi. Mardin Büyükşehir Belediyesinde mevzuata aykırı mali yolsuzluklar veya araç ve gayrimenkullerin kullandırılması üzerinden yapılmış olan yolsuzluklar ile toplamda milyonlarca lira ile ifade edilen yolsuzlukların birçoğu Sayıştay raporuna açık bir şekilde tespit edildiğini belirten Çelik,“Mardin örneğinde olduğu gibi atanan kayyımların il dışından davet usulü AKP’ye yakın firmalar ihalelere davet edilerek (EGECAN Anonim Şirketi gibi) yandaş firmalara kaynak aktarıldığı kamuoyunca sıkça tartışılmaktadır” ifadelerini kulllandı.

Bütçeden 400 bin TL alında, Hatipoğlu’na 60 bin TL verildi
Çelik, önergeye koyduğu usulsüzlük örnekleri şöyle:“Mardin Artuklu Belediyesi’nin de seçimlere kadar doğal afet yönetmeliğini kullanarak ihaleleri istediği firmalara vermiştir.


Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde belediyeye bağlı Kültür Daire Başkanlığı’nın, “din konferansı ücreti” adı altında bütçeden milyarlarca lira parayı zimmetine geçirdiği iddia edilmektedir. Bu bağlamda, 18 Aralık’ta İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu’nun Mardin’de verdiği konferans için Hatipoğlu’na 60 bin lira ödenmiş ancak bütçeden Hatipoğlu’na ödenmiş gibi göstererek, 400 bin TL gösterilerek geri kalan paranın zimmetine geçirildiği kamuoyunda tartışılmaya devam edilmektedir.
Kayyım atanan diğer belediyelerde olduğu gibi Mardin’de yapılan ihaleler çoğu il dışından davet usulü getirilen firmalara verilmektedir. Örneğin Mardin’de kayyum atandıktan sonra ihalelerin Egecan, Miryol, Mahal gibi belli firmalar üzerinden yoğunlaştığı görülmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler