Sözcü davası genişletildi

Çölaşan ve Doğru’ya 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Yayınlanma: 10.12.2018 - 23:44
Abone Ol google-news

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Sözcü gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru’nun da aralarında bulunduğu 5 gazete çalışanı hakkında “FETÖ’ye yardım” suçlamasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. İddianame İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nca, Sözcü gazetesinin yazarları Çölaşan ve Doğru ile gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz, internet haber koordinatörü Yücel Arı ve internet genel yayın yönetmeni Mustafa Çetin hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. 61 sayfalık iddianamede, 5 şüphelinin “FETÖ silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianameyi kabul eden İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 18 Ocak 2019’da yapılmasına karar verdi.

Yazılar suçlama konusu

Bazı Sözcü yazarlarının “devlete ve hükümete rağmen FETÖ’yü savundukları” öne sürülen iddianamede Çölaşan’ın 2013’teki “Bizim başaramadığımızı Fethullah’la ekibi başardı”, 2015’teki “Şimdi Cemaati Savunma Zamanı”, 2017’deki “Bir annenin dramı” başlıklı yazıları suçlama konusu yapıldı. Çölaşan’ın kamuoyunda FETÖ/PDY yapılanması hakkındaki olumsuz algıyı azaltmaya ve terör örgütü ile yapılan hukuki mücadeleyi sekteye uğratmaya çalıştığı iddia edildi. Doğru’nun ise 2016’daki “Ankara’dan ine girme manzaraları”, “Naylon darbe” ve “12 gün” başlıklı yazıları suçlama konusu yapıldı. Doğru’nun “darbenin sanki hükümet yanlılarınca kurgulanmış, danışıklı bir dövüşmüş izlenimi” vermeye çalıştığı öne sürüldü. Gazeteci Uğur Dündar ve Saygı Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında yürütülen soruşturmada ise takipsizlik kararı verildi. Sözcü gazetesine yönelik 19 Mayıs 2017’de operasyon düzenlenmiş, gözaltına alınan Gökmen Ulu ve Mediha Olgun tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında gazetenin sahibi Burak Akbay’ın da bulunduğu 4 isim hakkında geçen yıl dava açılmıştı. Akbay hakkında “silahlı terör örgütü yönetme” ve “örgüt propagandası” yapmak, Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli hakkında ise “silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçlaması kapsamında ceza istenmişti. 4 şüpheli hakkındaki yargılama İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

‘Sözcü’ye FETÖ çamuru yapışmaz’

Sözcü yazarları ve çalışanları hakkında yeni bir iddianame hazırlanmasına CHP 25. ve 26. dönem milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Yarkadaş, “En sosyal medya Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile gazete çalışanları hakkında FETÖ’cü suçlaması yöneltmek, akla, vicdana, mantığa ve hukuka aykırıdır. Bu iddianame, yerel seçim öncesi medyaya yönelik bir gözdağıdır ve ‘susun’ işaretidir. Sözcü yazarlarına FETÖ çamuru yapışmaz” diye yazdı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler