Okuması yok ama tweet'le suçlanıyor

Eşinin sosyal medyada örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla pasaportuna el konuldu.

Yayınlanma: 01.01.2019 - 22:40
Abone Ol google-news

Avusturya’dan geçen ağustos ayında Gaziantep’e ailesini görmeye gelen Rahime Kılıç Baykal’ın pasaportu, bir ihbar üzerine eşi Galip Baykal’ın sosyal medyada örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla başlatılan soruşturma nedeniyle iptal edildi. Emniyetten nüfus müdürlüğüne gönderilen yazıda, sosyal medya hesabının Galip Baykal’a ait olabilme ihtimalinin araştırıldığı belirtilirken Avusturya’ya dönemeyen 7 aylık hamile Rahime Kılıç, “Sosyal medya hesabından bahsediliyor fakat benim eşimin okuma yazması bile yok. Nasıl örgüt propagandası yapabilir” diyerek özgürlüğünün kısıtlanmasına tepki gösterdi.

‘Eşleri de kapsar’
Uzun yıllardır Avusturya’da yaşayan ve şu an 7 aylık hamile olan Rahime Kılıç Baykal, pasaportunun iptal kararına ilişkin Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ordu İdare Mahkemesi kararında “İlgili pasaport birimine isimleri bildirilen kişilerin eşlerine ait pasaportlar da genel güvenlik açısından mahzurlu görülmesi halinde aynı tarihte İçişleri Bakanlığı’nca iptal edilebilir...Yürütmenin durdurulması isteminin incelenmeksizin reddine” kararını verdi. Giresun İl Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü’ne eşi Baykal için Emniyet’ten gönderilen yazıda ise örgüt propagandası yaptığı ihbarı üzerine harekete geçildiğine değinilerek, “Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce ‘Galip Kendal’ isimli kullanıcının açık kimlik bilgilerinin tespitine yönelik yapılan araştırmalar neticesinde belirtilen kullanıcının Galip Baykal isimli şahıs olabileceğinin tespit edilmesi üzerine hazırlanan tahkikat evrakı Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Gerekli yasal işlemlere başlanılmış, Galip Baykal isimli şahıs hakkında Giresun Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile yakalama emri çıkarılmıştır” denildi.

‘Dosyayla ilginiz yok’
Eşinin dosyasının bulunduğu Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe veren Rahime Kılıç Baykal’a, “Dosyamızda taraf olarak herhangi bir kaydınız ve dosyamıza konu suçla ilgili herhangi bir ilginiz bulunmadığından, alıkonulmanızla ilgili mağduriyetinize ilişkin talebiniz değerlendirilememektedir” yanıtı verildi.

‘Okuma yazma bilmez’
Baykal, bir ihbar yüzünden yaşadığı ülke olan Avusturya’ya dönemediğini söyleyerek, eşinin orada olduğunu belirtti. Baykal, “4 aydır hukuki girişimlerde bulunuyorum. Mahkeme kararına itiraz ettik, bekliyoruz. Sosyal medya hesabından bahsediliyor fakat benim eşimin okuma yazması bile yok. Örgütle, derneklerle kesinlikle alakası yok. 18 aylık çocuğum yanımda. 7 aylıkta hamileyim. Şu an ailemle kalıyorum. Psikolojim ve düzenim bozuldu. Burada alıkonuldum. Bütün düzenimiz alt üst oldu” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler