Temel'in görevden alınmasıyla ilgili son iddia: Harekata karşı mı çıktı?

2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel ve 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut’un, Türkiye’nin olası Suriye operasyonuna karşı çıktığı için ‘tenzili rütbe‘yle pasif göreve çekildiği öne sürüldü.

Yayınlanma: 02.01.2019 - 11:26
Abone Ol google-news

İsmail Metin Temel, 24 Haziran seçim kampanyası sırasında bir etkinlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Muharrem İnce hakkındaki konuşmasını alkışlaması sebebiyle CHP’nin yoğun tepkisini çekmişti.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de “Apoletlerini sökerim” diyerek Temel’e tepki göstermişti.

Temel’in yanısıra Barut’un görev yeri de 31 Aralık’ta değiştirilmişti.

Değişikliğin sebebi olarak, komutanların 14-15 Aralık tarihlerinde Ankara’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda düzenlenen Madalya ve Başarılı Birlik Ödül Töreni’ne katılmaması gösteriliyordu.

Sözcü’den Deniz Zeyrek ise ‘aldığı askeri kulis bilgilerine dayanarak‘ yazdığı haberde esas gerekçenin Fırat’ın doğusuna düzenlenecek harekat konusunda komutanların siyasi iradeyle anlaşamaması olduğunu belirtti.

Zeyrek komutanların harekata karşı çıkma gerekçelerini se şöyle sıraladı.

‘Şartlar operasyon için uygun değil’

Buna göre ilk gerekçe ‘karşıdaki tehdit’in ‘Fırat Kalkanı‘ ve ‘Zeytin Dalı’ operasyonlarına daha yüksek olması.

İkinci gerekçe ise uluslararası desteğin bu harekat için tam olarak sağlanamaması. Zeyrek’e göre hem ABD hem de Rusya’dan ‘karışık‘ mesajlar geliyor.

Mevsim ve coğrafi koşulların da Türkiye için dezavantaj olduğunun düşünüldüğünü belirten Zeyrek, bu durumun ‘en az kayıpla harekat’ hedefine zarar vereceği görüşünü aktardı.

Zeyrek son olarak askeri kulislerde Türkiye’nin ABD yoluyla IŞİD ile savaşmaya zorlanmasının rahatsızlık yarattığını ve bunun Türkiye için zaruri olmadığının konuşulduğunu yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler