Bolton'a verilen dosyalarda ne var? İbrahim Kalın açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki ABD heyeti ile gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kalın, Bolton'a verdiği dosyalarla ilgili de konuştu.

Yayınlanma: 08.01.2019 - 15:20
Abone Ol google-news

"Türkiye üzerine düşeni yerine getiriyor"

Kalın, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Kürtler de dahil olmak üzere Suriye'de hiçbir sivilin canı ve malının zarar görmemesi için Türkiye üzerine düşeni yerine getiriyor, getirecek" dedi.

"Net şekilde ayrılması gerektiğini ifade ettik"

Kalın, şöyle devam etti: "Suriye Kürtleri ile PKK terör örgütü ve onun Suriye kolu olan YPG ve PYD'nin birbirine karıştırılması, adeta bunların aynı şeymiş gibi bir cümle içerisinde kullanılmasına Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hepimiz tepkimizi verdik. Bugünkü görüşmede de bunların birbirinden net bir şekilde ayrılması gerektiğini ifade ettik."

"Çekilme süreci etraflı şekilde ele alındı"

Kalın, şunları söyledi: 

"Sayın Trump'ın çekilme kararından memnuniyet duyuyoruz fakat bunun nasıl olacağı, geriye nasıl bir yapının bırakılacağı, özellikle dağıtılan ağır silahların ne olacağı, oradaki Amerikan askeri üslerinin ve lojistik merkezlerinin akıbeti gibi konuların da açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu toplantıda bu bahisleri etraflı bir şekilde ele aldık. Çekilme sürecinin PYD/YPG dahil olmak üzere terör örgütlerine ya da başka unsurlara yeni fırsat alanı yaratmasına izin vermemeliyiz."

Çekilme sürecini değerlendiren Kalın, "İlgili birimler konuyu, sahadaki çekilme sürecini, mahiyetini, geride bırakılacak tabloyu detaylı şekilde ele alacak" dedi.

"Kürtler zarar görecek' argümanları PKK propogandasıdır"

Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon hazırlarına da değinen Kalın, "Türkiye girince Kürtleri katledecek, Kürtler zarar görecek gibi argümanlar PKK propagandasıdı." dedi.

"Erdoğan'ın randevu sözü yoktu"

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bolton'la olası görüşmesine ilişkin soruya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Bolton'a teyitli bir randevu sözü yoktu" yanıtını verdi.

Bolton'a verilen dosyalar

Kalın, Bolton'a verdiği iki dosyadan birinin YPG/PYD terör örgütünün Suriye'de işlediği suçlar ve insan hakları ihlalleriyle ilgili olduğunu belirtti.

"Fırat'ın doğusunun temizlenmesi bu şarta bağlı"

Çekilme sürecinin detaylarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Kalın, şunları söyledi:

"Asıl önemli olan buradan çekilirken geride neyin nasıl bırakılacağı, silahların toplanıp toplanmayacağı, oradaki Amerikan üslerinin akıbetinin ne olacağı ve ABD'nin artık kendileri için de ciddi bir maliyet haline gelen YPG ile angajmanlarını ne zaman ve ne şekilde sonlandıracağı meseleleridir. Fırat'ın doğusunun terör unsurlarından ve tehditlerinden bütünüyle temizlenmesi de elbette bu şarta bağlıdır."

"Kimse Türkiye'den terör örgütüne güvence vermesini beklemesin"

Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oradaki Kürtler de dahil olmak üzere sivillerin can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye, en büyük hassasiyeti gösteren ülkedir. Ama hiç kimse Türkiye'nin bir terör örgütüne güvence vermesini, onu şu veya bu gerekçeyle aklayıp meşrulaştırmasını beklemesin."

"Beklentimiz verilen silahların toplanması"

ABD tarafından PYD/YPG'ye verilen silahlara ilişkin soruya Kalın, "Beklentimiz verilen tüm silahların toplanması. Bununla ilgili çalışma yaptıklarını ilettiler ama detayları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Bunların toplanması ve tamamen bertaraf edilmesi, PYD/YPG terör unsurlarının elinden alınarak nötralize edilmesi bizim temel beklentimizdir, bunun dışında bir alternatifi zaten kabul etmemiz söz konusu değil."

"Kimseden izin almayız"

Fırat'ın doğusuna düzenlenecek operasyona dair spekülasyonlara yönelik görüşü sorulan Kalın, "Biz herkesle koordinasyon yaparız ama kimseden izin almayız." dedi.

"Ortak devriyenin ötesinde bir noktaya geldik"

Kalın, bölgedeki ortak devriye faaliyetlerinin geleceğine ilişkin soruyu ise "Artık ortak devriyenin ötesinde bir noktaya geldik. YPG'lilerin oradan tamamen çekilip yerel unsurlara Münbiç'in devredilmesi gerek." şeklinde yanıtladı.

Görüşmenin gündeminde tampon bölge kurulması konusunun bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine Kalın, "Amerikalılar ile görüşmemizde bir tampon bölge, bir harita, sınır hattı konuları gündeme gelmedi." dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler