Seçilmiş başkan da çaresiz

Palu ailesiyle ilgili yayınlar nedeniyle ATV’ye verilecek cezayı görüşmek üzere geçen hafta yapamadığı toplantıyı bugün yapacak olan üst kurulun, bu kez de başkanın istifası nedeniyle toplanması beklenmiyor.

Yayınlanma: 22.01.2019 - 22:22
Abone Ol google-news

RTÜK’ün AKP kontenjanından seçilen Başkanı İlhan Yerlikaya, görevinden istifa etti. Anne ve babasının sağlık sorunlarını gerekçe gösteren Yerlikaya’nın istifasında hükümete yakın ATV ve AKİT TV gibi kanallarla ilişkilerin yattığı belirtildi. Görece az da olsa verdiği cezalar nedeniyle hükümete yakın yayın gruplarının tepkisi ile karşılaşan RTÜK’te Palu ailesi olayını yayımlayan ATV’nin cezalandırılmasının bugünkü toplantıda gündeme gelmesi bekleniyordu. Yerlikaya’nın yerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “elimizde büyüyen bir kızımız” dediği eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın eski müsteşarı Ebubekir Şahin’in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

<haber-dikey:1211850>

RTÜK’ün AKP’li Başkanı Yerlikaya dün başkanlık görevinden istifa ettiğini duyurdu. Yerlikaya’nın annesinin geçirdiği kalp krizini ve babasının sağlık sorunlarını istifasına gerekçe olarak gösterdiği belirtildi.

Yandaş kurum baskısı

Yerlikaya’nın istifasında, hükümete yakın yayın organlarının üst kurul ile ilişkilerinin etkili olduğu ifade ediliyor. Son olarak hükümete yakın ATV’de Palu ailesi olayının günlerce yayımlanması AKP’lilerin bile tepkisini çekmiş, parti yöneticileri RTÜK’ün denetim ve cezalandırma fonksiyonunu yerine getirmekte yetersiz kaldığı aktarılmıştı. Buna karşın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Palu ailesi olayını yayımlayan ATV’nin programcısı Müge Anlı’ya telefonda teşekkür etmişti.

Aynı sırada RTÜK ise yayımladığı raporla hükümete yakın yayın organlarının baskısından şikâyet etmişti. RTÜK’ün 2019-2023 Stratejik Planı’nda, “yayıncı kuruluşların siyasal ve ekonomik nüfuzlarını çıkar amaçlı kullanma eğilimleri” kuruma yönelik bir “tehdit” olarak değerlendirilmişti.

Palu ailesi olayının ardından Müge Anlı’nın sunduğu “Tatlı Sert” programı nedeniyle kanala 3 ayrı ihlal nedeniyle ceza kesilecekti. Ancak geçen haftaki toplantıda Yerlikaya da dahil AKP’li üyelerin katılmaması gerekçesiyle ceza raporları görüşülmedi. ATV’nin cezalandırılmasının gündeme geleceği bugünkü toplantı öncesinde Yerlikaya’nın istifa etmesi dikkat çekti. ATV ile ilgili ihlal raporlarının bugün de görüşülmesi beklenmiyor.

Geçen hafta kriz yaşandı

Öte yandan hükümete yakın ATV’nin de içinde yer aldığı Turkuvaz Grubu’nun cemaate yakın yayın kuruluşlarının frekanslarını alması ile ilgili hukuki bir tartışma, geçen hafta RTÜK’te kriz yaratmıştı. İzin ve Tahsisler Daire Başkanvekili Yasin Yiğit, mevzuata göre bir bölgede birden fazla frekans sahibi olmaması gereken Turkuvaz’ı uyarınca görevinden alınmıştı. Aynı dairenin başkan yardımcısı Ali Sarı da, dün istifa eden Yerlikaya’nın amcasının oğlu İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ömer Yerlikaya ile tartışınca görevinden alınmıştı.

RTÜK’ün bugünkü toplantısına, en yaşlı üye olarak Arif Fırtına başkanlık edecek. Bugün RTÜK’ün yeni başkanı ve başkanvekili seçilecek. Yerlikaya’nın yerine RTÜK Başkanlığı için AKP kontenjanından seçilen diğer bir üye, Ebubekir Şahin’in seçilmesi bekleniyor. Yerlikaya’nın da sadece başkanlık görevinden istifa ettiği, AKP kontenjanı olan üyelik görevini sürdüreceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler