Önce ihraç sonra dayak... Cüppe postal altında

KHK ile üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenler #HayırGitmiyoruz çağrısıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde bir araya gelmek istedi. Ancak, üniversitelerine girmek isteyen akademisyenlere polis saldırdı. Akademisyenlere biber gazı ve plastik mermiyle saldıran polis 12 kişiyi gözaltına aldı.

Yayınlanma: 10.02.2017 - 12:51
Abone Ol google-news

<video:673827>

 

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda akademisyenlerin ihraç edilmesine karşı düzenlenen ‘Büyük Buluşma’ eylemine katılan milletvekilleri, akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar polisin sert müdahalesi ile okula alınmadı. Polisin, ihraç edilen hocaların üniversiteye girişine izin vermemesi ile başlayan gerginlik, gazlı, coplu ve TOMA’lı müdahaleye dönüştü. Akademisyenlere destek veren milletvekilleri polis tarafından darp edilirken, kampusa alınmayan hocaların cüppeleri polis postalları altında ezildi.

Cüppeler postal altında

Akademisyenler polis müdahalesine böyle tepki gösterdi

<video:673851>

 Polis müdahalesinin ardından Korkut Boratav'dan çağrı

Akademisyenlerin giremediği fakültelere polisin girerek devam ettirdiği müdahalede; 12 öğretim görevlisi ve öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda son KHK ile 73 akademisyenin ihraç edilmesine tepki göstermek için Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şubesi’nin çağrısıyla düzenlenen ‘Büyük Buluşma’ eylemine polis saldırısı damgasını vurdu. İhraç edilen akademisyenler, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve farklı üniversitelerden destek için gelen öğretim görevlisi ve öğrencileri kampus girişinde kapalı kapılar önünde yüzlerce çevik kuvvet polisi karşıladı. Polis ve güvenlik ekiplerinin, ihraç edilen akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemesiyle başlayan gerginlik; okul öğrencilerinin kimlik göstermelerine rağmen içeriye alınmamasıyla devam etti.

<video:673895>

 Bilim ayak altında

Kampus girişinde polisin fiziksel müdahalesiyle karşılaşanlardan CHP Milletvekili Ali Şeker “Bu faşizm ve açık bir dikdatörlük değildir de nedir” diye sordu. O sırada bir öğrencinin gözaltına alınmasını engellemeye çalışan CHP milletvekili Orhan Sarıbal, polisle tartıştı. Sarıbal, “Üniversiteyi üniversite yapan değerleri, buradan atmaya kimsenin hakkı yok. Cehaletten beslenenler, üniversiteleri düşman görmeye devam ediyorlar” dedi. İhraçlara tepki gösteren akademisyenler, “Biz saraylara gitmeyiz, kimsenin de önünde cüppemizi iliklemeyiz” diyerek cüppelerini Cebeci Kampusu girişine bıraktı. Cebeci öğrencilerinin “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” sloganlarıyla tuttuğu kampus kapısı, polis tarafından zorlanarak kırıldı. Akademisyenlerin bıraktığı cüppeleri postallarla ezerek geçen polis, gazlı ve plastik mermili müdahaleye başladı. İçeri alınmayan Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanı Yalçın Karatepe ile birlikte birçok akademisyenin kapı girişinde konuşmaya çalıştığı sırada; Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da müdahaleye maruz kaldı. Yalçıntepe’nin “Emri kimden aldınız” sorusu üzerine bir polisin “Emri Yunan elçiliğinden aldık” yanıtı verdiği duyuldu. TOMA’nın dolaştığı kampusta; fakülte içlerine kadar giren polis, okul içlerini dolaşarak akademisyen ve öğrencileri gözaltına aldı. Aralarında akademisyenlerin de olduğu 12 kişi gözaltına alındı. Sivil polis tarafından yumruklandığını ifade eden ihraç edilen akademisyenlerden Cenk Yiğiter, “Bazı arkadaşlarımıza da çevik kuvvet tarafından şiddet uygulandı. Bütün bunlar kampusun güvenlik amirinin gözü önünde oluyor” diye konuştu.

Vedalaşacaktık

Olayların ardından akademisyen ve milletvekilleri Mülkiye merdivenlerinde açıklama yapmaya başladı. Daha önce ihraç edilen Doç. Dr. Sevilay Çelenk “Biz bugün burada sessiz sakin konuşma yapacaktık, birbirimizle vedalaşacaktık. Arkadaşlarımızla yapacağımız forumda durum değerlendirmesi yapacaktık. Bir günlük tahammülü bile gösteremediniz. Saldırganlık burayı hedef aldığı için bu üniversitede son üç yılda 150’ye yakın soruşturma açılmıştır” diye konuşma yapmaya başladığı sırada yeniden polis müdahalesi geldi.

Karanlığın erleri

CHP’li milletvekillerin önde set oluşturarak engellemeye çalıştığı müdahalede, polis ve vekil arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından açıklamaya devam edildi. CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Biz biliyoruz ki bundan sonra bu karanlıklar yenilecek ve Yeni Türkiye hikâyesi bilim diyenlerle omuz omuza beraber yazılacak. Bu karanlığın erlerine sesleniyoruz; sizin karanlığınıza teslim olmayacak milyonlar biziz. Boyun eğmeyeceğiz. Buradayız ve hiçbir yere gitmiyoruz” diye konuştu. Yaşanan olayla ilgili CHP milletvekili Veli Ağbaba ise “Türkiye bunlara teslim olmayacak. Öğretim üyelerine, yaşı 70-80’e gelmiş üniversite hocalarına yapılan bu muameleyi kınıyoruz” diyerek eleştirdi. Polisin müdahalesinden okulun özel güvenlik görevlisi de nasibihi aldı. İLEF güvenlik görevlisi Yusuf Okyay, müdahele sırasında kalp krizi geçirdi ve yoğun bakıma kaldırıldı


12 GÖZALTI

Milletvekillerinin üniversite kampüsüne girmesinin ardından çevik kuvvet ekipleri ve sivil polisler de kampüs içerisine girdi. Yaşanan arbedede polis, öğretim görevlilerine ve öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversitenin İletişim Fakültesi'ne doğru koşan çevik kuvvet ekipleri, içeriye girerek burada 1 öğretim görevlisi ve 1 öğreniciyi gözaltına alarak, kampüs dışına çıkardı. Polis ekipleri, daha sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne giderek burada da 1'i öğretim görevlisi 2'si öğrenci olmak üzere 3 kişiyi gözaltına aldı. Çıkan olaylarda, aralarında öğretim görevlilerinin de bulunduğu 6'sı kadın toplam 12 kişi gözaltına alındı.

Çevik kuvvet ekipleri ve sivil polisler ile üniversite güvenlik görevlileri, kampüs alanındaki gazetecileri de zor kullanarak dışarı çıkarırken, bu sırada üniversite içerisindeki bazı avukatlar da zorla dışarı çıkarıldı. 

Bir sivil polis Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter’i yumrukladı. Yiğiter, “Bazı arkadaşlarımıza da çevik kuvvet tarafından şiddet uygulandı. Bütün bunlar kampüsün güvenlik amirinin gözü önünde oluyor” dedi.

Polis, SBF eski Dekanı Yalçın Karatepe’yi, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca’yı ve İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ı da tartakladı. Çevik kuvvet ekiplerinin, üniversite kampüsünde bekleyişi sürüyor.

Ankara Üniversitesi'nde kampüse alınmayan akademisyenlere saldırı anı VİDEO 

<video:673831>

 

 



 

 

Akademisyenler polis saldırısına tepki olarak cüppelerini yere bıraktı

Marmara İLEF'ten ihraç edilen akademisyenlere destek

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler