Hayat boyu fişlemenin önü açıldı

Hazırlanan diplomalarda KHK ile ‘kapatılan’ üniversitede başarılı oldukları vurgulanan öğrencilere hayat boyu fişlemenin önü açıldı.

Yayınlanma: 28.02.2017 - 22:30
Abone Ol google-news

15 Temmuz sonrası KHK ile kapatılan vakıf üniversitelerinde öğrenim gören ve darbe girişiminin ardından başka üniversitelere yönlendirilen öğrencilere eziyet sürüyor. Mezuniyetlerine ilişkin belgeleri başka üniversitelerden almak zorunda bırakılan öğrenciler, okullarının kapatıldığı yazılarak verilen geçici mezuniyet belgelerinin ardından, aynı skandalla diplomalarını alırken de karşılaştı. Hazırlanan diplomalarda “kapatılan” üniversitede başarılı oldukları vurgulanan öğrencilere hayat boyu fişlemenin önü açıldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin OHAL KHK’si ile 15 vakıf üniversitesine ilişkin kapatma kararı almasıyla yeni üniversitelere yönlendirilen 65 bine yakın öğrencinin çilesi bitmedi. Üniversitede ara sınıfta olan öğrenciler sınava girdikleri yıl aldıkları puan üzerinden yeni üniversitelerine yerleştirildi. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş olanlar ise ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmadılar. YÖK tarafından belirlenen koordinatör üniversite tarafından diplomaların düzenlenmesine karar verildi.

Ancak geçici mezuniyet belgelerinde kapatılan üniversiteden geldikleri özellikle belirtilen öğrenciler, iş bulmakta zorlanırken fişlenmekle karşı karşıya kaldı.

YÖK, başka üniversitelere yerleştirilen öğrenciler hakkında yaptığı açıklamada, yönlendirildikleri kurumdan diplomaları alacaklarını, bununla birlikte sadece diploma eki ve transkriptlerinde önceki üniversitelerinde almış oldukları derslerin yer alacağını belirtse de, üniversitelerde bu durum farklı uygulamalara neden oldu. Koordinatör üniversiteler aynı skandal uygulamayı yeni hazırlanan diplomalarda da gerçekleştirilerek 15 Temmuz darbe girişiminin öğrencilerin hayatında iz bırakmasına yol açtı.

Hayat boyu fişleme

YÖK tarafından haklarında yapılan güvenlik soruşturmasının ardından gerçek diplomalarına kavuşmayı bekleyen öğrenciler, geçici mezuniyet belgesi hüsranı sonrası yeniden başvurdukları koordinatör üniversitelerde bu sefer de diploma skandalı yaşadı. KHK ile kapatılan Ankara Turgut Özal Üniversitesi’nden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne yönlendirilen öğrenciler, aldıkları diplomalarda yeni üniversitelerinin ismi ve eski üniversitelerinin kapatıldığı vurgusu ile karşılaştı. Öğrencilerin diplomalarında yeni üniversitelerinin ismi ve rektörünün imzası bulunsa da, ilgili bölüm adının ardından “Gerekli çalışmalarını kapatılan Turgut Özal Üniversitesi’nde başarıyla tamamlayarak” ibaresi yer aldı.

Öğrencilerin geçici mezuniyet belgeleri ile yapılan ve “fişleme” olarak değerlendirilen işlem, hayat boyu karşılarına çıkacak bir uygulamaya dönüştü.

‘Devlet gözünde potansiyel FETÖ’cü mü?’

Üniversitelerinin kapatılmasının ardından bir de diploma şoku yaşanan öğrencilerinin mağduriyetini CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan Sarıhan, “Veli ve öğrencilerden gelen itirazlara rağmen, FETÖ ile hiçbir bağlatıları olmadığı halde, kendi istekleri dışında başka bir üniversitede okumaya mecbur bırakılan bu öğrencilerin diplomalarında ve yine geçici mezuniyet belgelerindeki aynı ifade ile karşılaşmış olmaları, onları YÖK ve devlet gözünde potansiyel FETÖ üyesi mi yapmaktadır” diye sordu. Kaç öğrenciye bu şekilde diploma verildiğini de soran Sarıhan, “Bu öğrencilerin FETÖ operasyonları kapsamında kapatılan üniversitelerin öğrencileri olduğunun ısrarla belirtilmesi bir tür fişleme değil midir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler