Emekli General Ali Er: ‘NATO olayı kasıtlı yapıldı’

Emekli General Ali Er, NATO tatbikatındaki skandalın sadece iki teknisyene indirgenemeyeceğini söyledi ve tatbikatın hedefini ve yöntemini anlattı.

Yayınlanma: 18.11.2017 - 22:41
Abone Ol google-news

Norveç’te düzenlenen NATO tatbikatında Türkiye ile ilgili yaşanan krizi değerlendiren Emekli General Ali Er, Atatürk ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “düşman hedef” olarak gösterilmesi sorununun iki alt düzey teknisyene indirgenemeyeceğini ve ‘olayın kasıtlı’ olduğunu söyledi.

Er, Cumhuriyet’e Norveç’te düzenlenen Trident Javelin tatbikatının hedefini ve yöntemini anlattı. Tatbikatın amacının NATO’nun gelecek konseptini belirlemek olduğunu, mevcut planların değil geleceğin planlarının oynandığını vurgulayan Er, uygulamada askerden çok bilim insanı ve mühendisin görevlendirildiğini söyledi. Er, skandala ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu olay son anda oluşmaz. Kasıtlı bir olaydır. Bir teknisyene veya oradaki küçük rütbeli subaya teknik düzeyde personele indirgenemez. Böyle bir tatbikâtta kontrol karargahının her saniye hangi olayın enjekte edileceğine dair elinde bir tatbikat senaryosunun uygulama çizelgesi vardır. Bu çizelgelerde neyin ne zaman nasıl gerçekleşeceği bellidir.”

‘Özellikle araştırılmalı’

Tatbikatların daima jenerik olduğunu belirten Er, “Bugüne kadar hangi NATO tatbikat senaryosu gerçek ülke, kişi ve coğrafyaya dayandırılmıştır? Bunun özellikle araştırılması, açıklanması gerekir” dedi.

Jenerik senaryoda düşman ülkenin vazgeçilmez iki simgesiyle tanımlandığına dikkat çeken Er, “Burada Türkiye’nin siyasi bir hedef olarak birileri tarafından kullanılmaya çalışıldığı açıktır. Bunun arkasında kim vardır, çok iyi araştırılması lazım. Oradaki iki teknisyen ne yaparlarsa yapsınlar böyle bir girdiyi arkalarında sağlam güç olmadan o tatbikat ekranında gösteremez. Bu olacak bir şey değil. Eğer göstermişlerse NATO’nun güvenlik sistemini yeni baştan sıfırlaması gerekir. Bunun en masum açıklaması, tatbikatta görev alan bir teknisyenin hacker’lık girişimidir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler