Cevap ve düzeltme

Gazetemizdeki "Off-shore kardeşler" haberine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın vekili Avukat Ahmet Özel cevap ve düzeltme metni yayımladı.

Yayınlanma: 27.12.2017 - 21:30
Abone Ol google-news

Gazetemizdeki "Off-shore kardeşler" haberine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın vekili Avukat Ahmet Özel cevap ve düzeltme metni yayımladı.

"CUMHURİYET GAZETESİ’NİN Sn. BERAT ALBAYRAK’I HEDEF ALAN GERÇEK DIŞI HABERİNE CEVABIMIZDIR

Cumhuriyet Gazetesi’nin 07.11.2017 tarihli nüshasında manşetten “Off-shore kardeşler” ve devamında 11. sayfada “Offshore biraderler” başlıklarıyla gerçek dışı bilgiler kaynak edinilerek yayınlanan yazıda; kimliği belirsiz kişi/kişilerce, kamuoyuyla paylaşılan ve hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan, bu anlamda güvenirliliği konusunda ciddi kuşkular barındıran bilgiler eşliğinde söz gelimi bir takım kişi veya kuruluşların off-shore şirketler ile ilişkili olduğu böylece vergi ödemeden haksız kazanç sağladıkları iddia edilmektedir. Yayınlanan hayal ürünü, gerçek dışı yazı ile Cumhuriyet Gazetesi’nin Müvekkilimin şahsı üzerinden kasıtlı bir algı operasyonu yaptığı açık şekilde anlaşılmaktadır. Gazetecilik meslek ilkelerini çiğneyerek yayın yapan bu sözde gazete her ne kadar tarafımızca muhatap alınmak istenmese de kamuoyunun yalanlarla meşgul olmaması ve gerçeklerin kayda geçmesi adına bu tekzip metni hazırlanmıştır. Müvekkilimin günümüz itibariyle anılan şirketle hiçbir ilişiği bulunmamaktadır.

Sözde haberde adı geçen Serhat Albayrak ve Çalık Holding de iddiaların tamamen gerçek dışı ve çarpıtılmış olduğu hususunda kamuoyunu bilgilendirmiştir. Bu şekilde gazetenin belirli kişi ve kurumları hedef alarak ‘gazetecilik’ kisvesi altında kamuoyunu kendi menfaatleri doğrultusunda yönlendirmeye çalıştığı anlaşılmıştır. Bilhassa Müvekkilim Sn. Berat Albayrak’ın siyasi kimliği nedeniyle maksatlı haberlere konu edildiği, ağabeyi ve bir dönem yetkilisi olduğu şirketin de Müvekkilim üzerinden yapılan bu algı operasyonunda hedef haline getirildiği, aynı gün basına yansıyan çeşitli haberler için tercih edilen çarpıcı başlıklardan da (Hükümet’in başı vergiden kaçıyor ... ) anlaşılacağı üzere T.C. Hükümeti’nin de doğrudan hedef alındığı, gazetenin yalan haberlerle siyasi bir çıkarım elde etmeye çalıştığı ortadadır. Gazetenin sadece belirli kişiler aleyhine birtakım iddialar ortaya attığı ve bunları hiçbir şekilde ispatlayamadığı gibi hukuki müeyyidelere de maruz kaldığı ancak bu hukuksuz uğraşına ara vermeden aynı iddiaları başka şekillerde gündeme getirdiği böylece gazetecilik, kamuoyunu bilgilendirme namına herhangi bir uğraşının olmadığı yalnızca Müvekkilim gibi hedef aldıkları kişilerin itibarlarını sarsmaya çalıştıkları anlaşılmaktadır. Müvekkil Sayın Bakan Berat Albayrak’ın doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi yabancı menşeli şirketin sahibi ya da ortağı da değildir. Hal böyleyken Cumhuriyet Gazetesi ve basın meslek ilkelerini gözetmeksizin yalnızca Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini yıpratmak amacıyla yayın yapan diğer sözde gazeteler, her fırsatta Müvekkilim Sn. Berat Albayrak’ı suçlamak, kamu nezdinde itibarını sarsmak amaçlı bir yayın politikası güttüğü için internete sızdırılan iddiaları da ahlak gözetmeyen yayın anlayışına uygun olarak Müvekkilimle ilişkilendirmek adına adeta ‘fırsat’ olarak kullanmıştır. Vurgulamak gerekir ki, sözde haberde geçen tüm iddialar ve isnatlar tamamen gerçek dışıdır. Bu iddiaların kamuoyunun gündemine taşınmasına aracılık eden gazete ülke gündemini bir şekilde manipüle etmeye çalışmaktadır. Cumhuriyet Gazetesi ve yazarları uzun süredir Müvekkilimi hedef alan yazılarla gerçeğe aykırı şekilde belirli bir amaca matuf iftira niteliğindeki iddialarını yayınlayarak hukuk dışı ve basın meslek ilkelerini açıkça ihlal anlamına gelen yayıncılık politikasını sürdürmektedir.

Bu nedenle Cumhuriyet Gazetesi’nin çamur at izi kalsın stratejisine uygun olarak, kin ve nefret söylemleriyle sürdürmekte olduğu yayın anlayışı basın ve ifade özgürlüğü korumasından yararlanamamaIıdır. Zira basın özgürlüğü korumasından yararlanmanın öncelikli kriteri en azından görünür gerçekliğe uygunluktur. Fakat Cumhuriyet Gazetesi’nin yalnızca internet üzerinden ‘sızdırılan’ ve hiçbir somut gerçekliğe dayanmayan iddiaları kaynak edinip, Müvekkilimin adı geçmese dahi bir şekilde asılsız iddialarla irtibatlandırarak Müvekkilim aleyhine yayın yapması her bakımdan hukuka aykırıdır.

Basın ahlakını gözeterek kamuoyunu aydınlatma noktasında bir kaygısı bulunmayan gazete tıpkı daha önceki gerçek dışı yazıları nedeniyle tarafımızca gönderilmiş olan tekzip metinlerini mahkeme kararları mecburiyetiyle usule uygun olmasa da yayınlamış olduğu gibi, bu gerçek dışı iddiaları nedeniyle de Müvekkili hedef alan 07.11.2017 tarihli yazının neden olduğu kişilik hakları ihlalini cevap/düzeltme metnini yayınlayarak gidermelidir. İfade ve basın özgürlüğünün sınırlarını aşarak yayın yapan basın organları kamuoyunu, ortaya attıkları iddialarla yönlendirebilmekte ve bu anlamda hedef aldıkları kişilerin itibarlılarına zarar verebilmektedirler. Gazete ile televizyonların propaganda ve algı yönetiminin en etkili enstrümanlarından olduğu gerçeği yadsınamaz. Bu anlamda propaganda ve kamuoyu üzerindeki algı yönetiminin Cumhuriyet Gazetesi’nde sistematik olarak yayınlanan yazılar ile Müvekkilim Sn. Berat Albayrak aleyhine sürdürüldüğü görülmüştür. Sonuç olarak yazı içeriğinde anılan belgelerde Müvekkilim Sn. Berat Albayrak’ın adı geçmemektedir. Gazetenin sözde haberi yalan ve iftiradan ibarettir. Bu sebeple tekzibe konu yazı içeriğinde Müvekkilin adının kullanılması habercilik adına kamuoyunu gerçek bilgilerle aydınlatma noktasında hiçbir kaygısı olmayan gazetenin kasıtlı yayın anlayışını bir kere daha gözler önüne sermektedir. Ülkesini seven, görev bilinci taşıyan, tüm eylem ve işlemlerini hukuk dairesinde yapan, Müvekkilim Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı Sayın Berat Albayrak bu karanlık odaklara karşı mücadelesini tüm kararlılığıyla sürdürecek, asılsız haber yapmayı kendine düstur edinmiş olan Cumhuriyet Gazetesi’nden hızlı ve etkin bir şekilde bu hukuk dışı eyleminin hesabı yargı önünde sorulacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla sunarız. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. BERAT ALBAYRAK Vekili Av. AHMET ÖZEL"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler