Pelin Ünker’e Şeffaflık Ödülü

Arkadaşımız Pelin Ünker, vergi ödememek için yurtdışına para aktaran siyasilerin faaliyetlerini belgelediği Paradise Papers yazı dizisi ile Şeffaflık Ödülü’ne layık görüldü. Ünker, ödülü tutuklu gazetecilere adadı.

Yayınlanma: 16.01.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

Finans editörümüz Pelin Ünker, Türkiye’de vergi ödememek için yurtdışına para aktaran siyasilerin faaliyetlerini belgelediği Panama ve Paradise Papers yazı dizisi ile 2017 Şeffaflık Ödülü’ne layık görüldü. Ünker’i, offs-hore gizliliğinin kamuoyuna duyurulmasına katkı sağladığı için kutlayan Uluslararası Şeffaflık Derneği, yaptığı açıklamada arkadaşımız için, “Araştırmacı gazetecilik geleneğini, zor koşullar altında zenginleştirerek yaşatan genç gazeteci Pelin Ünker, küresel yolsuzlukla mücadelenin en önemli unsurlarından biri haline gelen vergi cennetleri konusunu dikkatli bir şekilde takip edip, titiz bir çalışmayla kamuoyuna duyurmuştur” denildi.

Ödül konuşmasında yolsuzlukla mücadelenin en önemli ayağının basın özgürlüğü olduğunu belirten Ünker, ödülünü tutuklu gazetecilere adadığını söyledi. Panama Belgeleri sebebiyle vergi otoritelerinin dünya çapında 500 milyon dolardan fazla para topladığını; Paradise Papers’ın ardından ise Avrupa Komisyonu’nun vergi cennetlerini incelemeye aldığının altını çizen Ünker, Türkiye’de ise sürecin farklı işlediğine dikkat çekerek, “CHP ve HDP’nin Meclis’te verdiği araştırma önergeleri AKP oylarıyla reddedildi. Başbakan Yıldırım ise Malta’da varlığını bizzat kabul ettiği şirketlerle ilgili haberimiz nedeniyle 500 bin liralık manevi tazminat talep etti. Asıl önemlisi Bakanlar Kurulu vergi cennetleri listesini yayımlamadığı için bu ülkelerdeki ticari faaliyetlerden yüzde 30 stopaj halen alınamıyor. Söz konusu kayıp 11 yıllık bir kayıp. Eğer bu vergi 11 yıl boyunca alınsaydı Hazine ne kadar gelir elde edecekti? Bu gelirle ekonominin kronik sorunlarından biri olan cari açık kapatılacaktı. Bunun için Rıza Sarraf’lara ihtiyaç kalmayacaktı. Türkiye’nin itibarı zedelenmeyecekti” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler