Anne- babalar dikkat! Bu harfler hayat kurtarıyor

Kanser yapan ve hormon sistemini bozan kırtasiye ürünlerinden uzak durun, üründeki işaretlere dikkat edin.

Yayınlanma: 05.09.2018 - 23:27
Abone Ol google-news

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Adem Şahin, okul alışverişi öncesinde velilere kalitesiz ve standart dışı kırtasiye malzemesi almamaları uyarısında bulundu.
Uyarılar şöyle:

-lTSE markası arayın. Tüketicilerin okul alışverişlerinde ve oyuncaklarda araması gereken bir başka marka ise CE (Avrupa Birliği normlarına uygunluk) işaretidir.
Bu iki temel işaretin dışında velilerin aldıkları ürünlerin üzerinde, ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-1, yanmazlık özelliğine ilişkin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-2, ağır metallerin belirlenen sınırlar dahilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işaretlerini, fitalat ve BPA analizlerini ve diğer oyuncak güvenliği standartlarını da aramaları gerekmektedir.

-Kokulu ürünler tercih edilmemeli. Oyuncaklarda, ağır metallerin belirlenen sınırlar dahilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işareti aranmalı. Yumuşatılmış oyuncaklarda fitalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalı.

-Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmeli. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalı.

- Markasız boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataralar tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır.

-Solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmeli.

Güvensiz ürünü ifşa kırtasiyeden başladı

Piyasa gözetimi ve denetimi sonucunda tüketicilerin sağlığını tehdit ettiği belirlenen ürünlerin, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi kapsamında oluşturulan “www.guvensizurun.gov.tr” ve “www.gubis.gov.tr” aracılığıyla kamuoyuna ilan edilmesine başlandı. İnternet sitesine ilk konulan ürünler arasında bazı kırtasiye, oyuncak, çocuk gereçleri ve tekstil ürünleri yer aldı.

Sitedeki bilgilendirmede, ürünün fotoğrafının yanında, marka ve model bilgisi, üretici ya da ithalatçı firma ile ürünün güvensizlik nedeni de yer alıyor. İlgili kurum tarafından güvensiz bulunan ürüne ilişkin alınan “toplatma” ya da “piyasaya arzının yasaklanması” gibi kararlar da siteden ilan ediliyor.
Yetkililer, GÜBİS’i özellikle tüketicilerin yoğun olarak takip etmesini amaçladıklarını aktardı. 

Fitalat: Plastiklerin yumuşak hale getirilmesinde kullanılan bir kimyasal. Özellikle çocuklarda hormon sistemini etkiliyor.

BPA: Şeffaf ve sert yapılı plastiklerde kullanılan üreme sistemini bozucu bileşik.

 

Super Top-Drower Fruit, renkli yiyecek taklidi, belirlenen limitin üzerinde fitalat (kanser yapıcı ve hormon bozucu kimyasal) tespit edildi.

Novelty Erasers, renkli dondurma şeklinde yiyecek taklidi silgi, 3 yaş altı çocuklar için boğulmaya neden olabilecek parça tespit edildi. Menşe ülke Çin.

Mikado yaratıcılığı geliştirici eğitim seti, mevzuatta belirtilen limitin üzerinde fitalat tespit edildi. Menşe ülke Türkiye.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler