İttifak için kayıplarda başı çekebilir

Kocaeli’nde Cumhur İttifakı adayları, seçim propagandasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a endeksli ve muhalefetin açıklarına odaklı olarak yapıyor. Ancak yüz yüze yaptığımız görüşmelerde, iktidarın ve ittifakın büyük bir sürprize hazır olmasında fayda olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Yayınlanma: 17.03.2019 - 23:16
Abone Ol google-news

Kocaeli, İzmit köklü kentleşme, sanayileşme, işçi sınıfı, siyasal örgütlenmeler kimlikleriyle, kimlikli yerel medyasını da ayakta tutabilmiş özel örneklerden biri. Kayıtlara göre, tarihin en son büyük deprem yıkımının en travmatik yaşanma süreci bir yana, 50 yıllık bir geçmişe dönük, en etkili sol, emek örgütleri ağırlıklı, 10-100 binlerin toplandığı mitingleri, sayı veremeyeceğim kadar çok işçi sendikalarının eğitim seminerleri ile, meslek örgütleri, üniversiteler, sivil toplum örgütlerinin, sosyal, siyasal, kültürel etkinlikleri ile dolu bir kent...

Bir günlük bir seçim sayfasına sığdırılabilecek sağlıklı bir toparlama için, söz konusu geçmişe tanıklık etmiş gazeteci arkadaşlarla ön buluşmayı yeğlemiştik. Demokrat Kocaeli gazetesinde, söz konusu geçmişi de paylaştığımız arkadaşlarla, İstanbul kökenli Tanju Cılızoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Adem Turgut’la da ön değerlendirme yapacaktık ki, CHP İl Başkanı, uzun yıllar baro başkanlığı çalışmaları içinde de yakından tanıdığım Cengiz Sarıbay, habersiz uğraması ile toplantımız genişledi.

Çok bilinmeyenli denklem

Dünyanın en garabet başkanlık, tek adam rejimi gerçeği ile yüzleştiğimizden bu yana, hangi pencereden bakılırsa bakılsın, aynı kaçınılmaz sonuç tabloya uzanan değerlendirmelerin bir benzerinin Kocaeli üzerinden yapılmaması olanaksızdı.

Saray’ın Cumhur İttifakı ile yürüdüğü yolun, Kocaeli’ye de yansıyan sonuçları ile ittifakın dışında kalan partiler ve adayların, seçimlere, yöreye, sorunlarına dönük aday belirleme, sorulara yaklaşımlarının renk, kimlik farklılıkları bir yana, anlaşmalı olsa da olmasa da birlikte duruşları kaçınılmazdı. İkili sistemde yoğunlaşma vatandaşı, seçmeni de bir önceki seçimlerden çok daha baskın etkilemişti. Sonuçta yerel yönetimlere başkan seçiliyor, partilerin adaylarına oy istiyor olmaları gerçeği de işin içine girince, ortaya çok daha bilinmeyenli bir denklem çıktı.

Yüz yüze iletişim yöntemi

Kocaeli özelinde, seçmenin 16 yıllık iktidar icraatları sonucu ağır yaşamsal kayıpları ile kızgın, oy vereceği parti arayışının baskın olduğunun gözlemleri, sadece muhalefet cephesinde kalan adayların değil, daha bir belirgin olarak seçmen söylemleri, çıkışlarına, aynı ölçeklerle de, Cumhur İttifakı adaylarının Kocaeli özelindeki kampanyalarına fazlasıyla yansımış durumda. Görünen o ki cephe çalışması olmasa bile muhalefet adayları, önceki seçimlerin mağduru olarak karşılarına çıkmış iktidar seçmenlerine yönelik, yüz yüze, yerel, yaşamlarının öncelikleri odaklı çözümler ağırlıklı çalışmalarıyla çıkıyorlar.

İktidar adayları bu görevi Erdoğan, Saray cephesi yönetimine terk etmiş olarak, muhalefette kalan partilerin konumlarına göre, açık kapı görebildikleri alanlara göre karşı taraf seçmeni çekme stratejisiyle çalışmayı yeğliyorlar. Haller böyle olunca, Kocaeli özelinde sorunlar patlaması rekorları da kırıldığından, seçmenden yüz yüze alınan izlenimler de, sürpriz iktidar aleyhine sonuçlar ağırlıklı oluyor.

Seçmenin kararını değiştirebilir

Kocaeli’nin Millit İttifakı Büyükşehir başkan adayı İYİ Parti’den Dr. Serdar Kaman, Kartepe’de esnafı gezecekti. Yüz yüze görüşmeler, seçim kampanyasını izlemek için örnek bir çalışmaya katılmak pratikti. Ulusal ve uluslararası alandaki başarılı çalışmaları ile tanınmış cerrahi dalında marka değerde bir bilim adamı kimliğini bu sayfada paylaşmanın olanağı yok. Siyasete dönersek İYİ Parti’nin Kocaeli il başkanlığı kuruculuğunu da yaptığını eklemek gerek. Sahadaki izlenimimiz birbirinden çok farklı alanlarda iş yapan esnafın da kendisini yakından tanıyarak, güvenerek, saygılı el sıkışıp konuştukları yolunda oldu. Kuşkusuz bu sıcak karşılamada CHP İl Başkanı, uzun yıllar baro başkanlığı da yapmış Cengiz Sarıbay ile, Kartepe’nin çocuğu olarak tanıtılan, gerçekten de el sıkıştığı esnafın bireylerine adlarıyla seslenebilecek kadar yakın CHP Kartepe belediye başkanı adayı Cumhur Karakadılar’ın ev sahipliği yapması da vardı. Seçim bildirgelerine, verilen sözler önceliklerine girme şansımız yok. Doğrusu seçmenle yüz yüze görüşmelerin satır aralarından kökeninde önceki seçimlerde ağırlıklı AKP’ye oy vermiş seçmenin reflekslerini gözlemlemek daha bir renkli geldi.

Sorunlara pazarlıkla çözüm

Günlük programlarında öncelikli etkinliğe katılma arayışında, Cumhur İttifakı’nın AKP’li başkan adayı Tahir Büyükakın’ı, halen il merkezinde bir AVM içine sıkıştırılmış, uyduruk sahaflar çarşısı içindeki, ilin kitap kurdu olarak da bilinen bir avuç aydınının arasındaki toplantıda bulduk. Geçmişte kimi zaman merkez ilçenin tarihi ara sokaklarında, kimi zaman fuar alanlarında düzenlenen sergiler, tarihi kitap ve değerli eserler eşliğinde yapılmış söyleşilerden tanıdık, İzmit’in kimlik olmuş, sahaflık alanında da uzman isimleri sahaflar sorunları için çözüm arayışına girmişler. Adaylardan seçim öncesi, şimdiki koşullarının çarpıklığını da sergileyen alanda kalıcı çözüm sözü istiyorlar. Bir AVM’nin alt katında, plastik eşyalar da satılan dükkânlar arasında, sınırlı sayıda görsel anlamlı tarihi eser ve kitapların sergilenebildiği, bir avuç alan görmek acılı bir görüntü. Kalıcı çözümler için yapılabilecekler, alınabilecek önlemler, verilebilecek sözler üzerinden ciddi ciddi pazarlıklı görüşmelere tanıklık ettik. Uygar, anlamlı bu görüşme, söz alma çabasına söyleyebilecek bir sözümüz olabilir mi? AKP’nin başkan adayı da bu çağrıya yanıt vermiş, olumlu kimi öneriler de getiren yaklaşımlarıyla, bugünkü halin belediye başkanlığı içinde etkin görevden gelmiş bir aday olsa da, karşı cepheden puan toplama stratejilerine uygun bir görüntü çizdi. Seçimden sonra yeniden görüşme ile kesin formülde uzlaşma önsözü vermiş gibiydi.

Söylemleri farklı bir aday

Altmışlı yılların, ülkenin 1961 anayasası, düşünce özürlüğü, sendikal yasaları, sol, sosyal devlete, sivil toplum örgütlenmeler açılımında, Cumhuriyet kazanımlarının üzerine, devrim boyutlarında gelişmelere yol açtığı süreçlere, Cumhuriyet Gazetesi habercilik ve yazarlarıyla kucak açtı. Bir tık solda Akşam gazetesinden aynı dönemleri paylaştığım Tanju Cılızoğlu’nun, yerleşik bir Kocaeli, İzmit’li olarak, “Millet ittifakına bağlı kalarak başkanlıkta oyum İyi Partili adaya, İzmitli olarak Saadet’in adayına..” demesi dikkatimi çekmişti. Ahmet Özen ile özel bir görüşme kaçınılmaz olmuştu. Programı, söylemindeki sözlerin içerikleri öylesine çarpıcı ki, birkaç cümleye sıkıştırsam içerik bütünlüğünü bozabilirim. Ülkemizde sol siyasetler, sendikal örgütlenmeler, meslek ve demokratik örgütlenmelerin açılım yıllarının günümüz İzmit sorunlarına uyarlanması olarak ancak kısaltılabilir. “En önemli kaynağımız 363 bin 416 insanımız”, “Aldığımız oy kadar ağaç dikeceğiz”, “Paralar bitince gönüllerimiz aklımıza geldi” cümleleri ile yetinmeliyim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler