Arif Kızılyalın

Şampiyonlar Ligi’nin TV ile imtihanı!

18 Eylül 2018 Salı

Şampiyonlar Ligi... Kimilerine göre futbolun “devler sahnesi...” Hatta izlenilirlik oranına bakılırsa Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinin bile önünde...
Ve bu büyük organizasyon akşam saatlerinde başlıyor. Galatasaray da Lokomotiv maçıyla yıllar sonra kurtlar sofrasındaki yerini alacak!
Aslında sadece bir futbol turnuvası değil, bacasız endüstri futbolun Nirvanası bu organizasyon. Neresine dokunsanız para akıyor. Katılma hakkını yakalayanın kasasını doldurmasını bir yana bırakın, puan aldın para, saha kenarı panosu para, ürün sattın para; Napoleon’un dediği gibi “para, para, para...”
Gel gelelim bu büyük organizasyonun (şu satırların yazıldığı dakikalarda bile) Türkiye’deki yayıncısı hâlâ ‘resmen’ belli değil.
Aslında herkes Türk futboluna yıllık 3.26 sabit kurdan 500 milyon Avro ödeyen Katarlı şirket beIN Sports’un son dakikada da olsa Şampiyonlar Ligi maçlarını yayımlayacağını biliyor ama dedik ya iş resmiyet kazanamadı bir türlü.
Çünkü Süper Lig’e, “büyük yerden gelen rica” üzerine servet akıtan Katarlılar, UEFA’nın 50 milyon Avro civarındaki yayın satış fiyatını geri dönmeyecek para olarak görüyorlar. Doğal olarak da futbolun Avrupa’daki patronuyla indirim konusunda sıkı bir pazarlıktalar. Haklılıklarını ise şöyle ifade ediyorlar: “TL bazında satış yapıp, Avro bazında ürün alıyoruz...” Dilleri, “Avro, ya 10-15 liraya çıkarsa”ya gelmiyor ama sıkıntıları tamamen maddi.
O yüzden son dakikaya kadar bekleyecekler. Maç saati geldiğinde de imzayı basıp, zaten 2 gündür Ali Sami Yen’de konuşlanan yayın ekiplerini devreye sokacaklar. Kriz de çözülecek. Şampiyonlar Ligi derken, UEFA Avrupa Ligi’nin yayın hakkını da kaparlarsa kimse şaşırmasın. Çünkü Saran Group, ağır maliyet nedeniyle Türkiye’nin Beşiktaş, Fenerbahçe ve Akhisar’la temsil edildiği bu mecradan çekilmiş bulunuyor. O yüzden bir imza, iki kupaya dönüşebilir yayın pazarlığında. Ne var ki bu parayı veren beIN Sports’tan kimse şifresiz yayın beklemesin!

***

Söz paradan açılmışken, Galatasaray’da Mustafa Cengiz yönetimi ay sonunda üyelerin karşısına ucu maddi konulara dokunan yetkiler için çıkacak. Üye aidatının 300 TL’den 400’e yükseltilmesi, üye kaydiye paralarının yüzde yüz artışı ve taşınmaz malların değerlendirilmesi bir torba talep haline getirilmiş. Öncelikle F.Bahçe’nin 50, Beşiktaş’ın 100 TL’lik yıllık üyelik aidatı göz önüne alındığında 300 TL’yi 400’e çıkarmak neyin nesi, anlaşılır gibi değil. Keza, kulüp üyeliğindeki fahiş artış da öyle. Haydi diyelim bu maddelerin çok önemi yok. Ama Galatasaray Adası’nın ipotek ve devrine ilişkin 4.9 sayılı madde adınız gibi emin olun üyelerden veto yer. Çünkü, üyelere bilgi amaçlı gönderilen yetki talebi metninde kullanılan, “3. kişilere ipotek, tahsis...” gibi ifadeler camiada, “Adanın Galatasaray kullanmındaki hazineye ait bölümü Bel-Tur’a devredilecek, bize de orada tek katlı bir lokal yapacaklar” dedikodularına dönüşmüş durumda. Hatta adaya iktidar merkezli kaftan biçenler de yok değil!
Şunu net söyleyeyim yaşı 30-80 arasındaki hiçbir üye bu maddeye onay vermez. Hele Mecidiyeköy’deki stat arazisi beceriksizlik sonucu TOKİ’ye kaptırılmışken, Ada maddesi bu kongrede geçmez. En iyisi Mustafa Başkan, çevresini değil de kendi doğrularını dinlesin, yıpranmasın!

***

Ve son paragraf federasyonlar için. Yarın aksilik olmazsa yeni Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu federasyon başkanları ile bir araya gelecek. Gündem her ne kadar tanışma, dertleşme gibi gözükse de Sayın Kasapoğlu, “tasarruf ve TL’ye dönüş” konusunu açacak. Çünkü, birçok branşta antrenör, devşirme sporcu Avro ve dolar bazında maaş alıyor. İşin daha kötüsü, geçen gün duyduğuma göre yarı özerk bir federasyonda seçilen üyelerin maaşları 10- 25 bin Avro aralığında. İlgili federasyonun korkusu ise döviz bazındaki bu maaşların Cumhurbaşkanı’na iletilecek olması. Çünkü gördüğümüz kadarı ile şu an Recep Tayyip Erdoğan’ın en kızdığı şey, “Dolarlı, Avrolu maaşlar...”mış. Eğer bu belgeler Saray’a bir şekilde çıkarsa seyreyleyin hengâmeyi...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları