Zaman geçer müzik kalır

17 Ekim 2018 Çarşamba

Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Üstün Ergüder’in zamanında başlattığımız, su katılmadık klasik müzik konserleri yirmi iki yaşında. 1996’daki ilk konseri İdil Biret, ikincisini Fazıl Say vermişti. Bugüne kadar tüm rektörlerin desteği ve sponsorlarımızın katkılarıyla yirmi iki yıla ulaştık. Japonya, Amerika, Kanada, Avusturalya’dan bile sanatçı davet ettik. Hem duayen sanatçılara hem de genç yeteneklere kapıları açtık. Şimdi ünlü olmuş nice sanatçı ilk konserini ALH sahnesinde verdi. Gerek program içeriği, gerek sanatçı kalitesi hep daha yukarı tırmandı. Hatta bazan da, tabii ki isim benzerliği olarak, Londra’daki ünlü Royal Albert Hall konserleriyle karıştırıldı! ALH konserleri bugün Türkiye müzik yaşamındaki diğer kurumlar kadar önemli bir yer tutuyor. Konuğumuz olan sanatçı ve topluluklar arasında Martha Argerich, Shlomo Mintz, Alfred Brendel, Paul Badura Skoda, Midori, Khatia Buniatisvilli, Renaud Capuçon, Emma Kirkby, Spivakov ve Moskova Virtüözleri, Camerata Salzburg, Daniel Müller-Schott, Musica Viva, Festival Strings Lucerne, Allegri Quartet, Hermitage Orchestrası, Alexey Utkin, Charles Owen, Alexander Markof, Reinhard Friedrich, Martin Hasselböck, Amati Trio, Mahler Quartet gibi dünya ünlüleri oldu. Bunların kimi artık çok ünlenmişti, kimiyse daha çiçeği burnundaydı.

Başlangıç bu akşam
Program kitapçığımıza ve gecelik programlara çok önem verdik. Oradaki bilgiler öğrencilerimizin müzikten daha çok zevk almasına ışık tuttu. Şimdi başka konser salonlarında rastladığım nice eski öğrencimiz, klasik müzik zevkini bu konserlerle edindiğini söylüyor. Bir okul olduğumuzu unutmadan bilet fiyatlarını da bugüne kadar ucuz tuttuk. Halen ana sponsorumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ulaşım sponsorumuz Türk Hava yolları.
Albert Long Hall’deki mükemmel akustik, Steinway marka piyano ve 120 yıllık orgumuzla, bu ortam her çarşamba gecesi öğrencileri, hocaları, mezunları olduğu kadar İstanbul’un her köşesinden nice müzikseveri kucaklıyor.
Konserlerimiz bu akşam Sasha Rozhdestvensky (keman) ve Josiane Marfurt (piyano) ile başlıyor. Pekineller’in desteklediği harika gençlik, ilk kez bir araya gelen Trio Likya üyeleri, Almanya’da yıllardır ün salmış Betin Güneş’in Turkish Chamber Orkestrası, Golden Horn Brass, ünlü Rus sanatçılardan oluşan Brahms Trio, deneyimli Bozok Quartet, efsane piyanist Michail Lidsky’nin Rachmaninof resitali, ünlü şancılarımızın katılacağı Zehra Yıldız’ı anma gecesi, Ender Sakpınar yönetimindeki Eskişehir Senfoni ve Seren Akyoldaş, Elerki Taşkın ve Görkem Tokur’’un katılacağı yeni yıl konseriyle sona eriyor.
İkinci dönem, 13 Şubat’ta Rengim Gökmen yönetimindeki Karşıyaka Oda Orkestrası ile başlıyor. Macaristan’dan Petroff piyanolu üçlü, Fransa’dan Les Paladines, Gülsin Onay resitali, Almanya’dan viyolacı Tatjana Masurenko, Avrupa’da ünlenmiş gençlerimizin piyanolu kenteti, Leyla Gencer’i anma konseri, İspanyol piyanist Javier Perianes, üç ünlü sanatçımızla bir trio, Barış Demirezer yönetimindeki Bilkent Gençlik Senfoni ve İngilitere’den Tercia Realidad’ın danslar, masallar şarkılarla dolu konseriyle sona eriyor.
Sonra zaman geçiyor ve geriye müzik kalıyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları