Barış Terkoğlu

Binali Yıldırım’ın kestiği kurdeleyi tanıyorum

25 Ekim 2018 Perşembe

“Kim bilir, duyuyorum yazgısını belki de Kuru bir dal parçasını içinden yiye yiye
Dal olan bir böceğin
O garip yazgısını”
Edip Cansever’in şiiri aklıma hep aynı soruyu getirir:
Böcek nerede biter, dal nerede başlar?
AKP-FETÖ ilişkisi bana bu dizeleri söyletiyor.
Hatırlayın, İzmir’de FETÖ’nün işadamları davasını yazmıştım. 27 Eylül’de etkin pişmanlıktan faydalanarak 5 buçuk yıl hapis cezası alan Ahmet Küçükbay tahliye edilmişti. Asıl dikkat çekici olan, yargılama sürecinde yaşananlardı. Herkesin FETÖ ile ilişkisini bildiği Küçükbay’ın şirketine iktidara yakın Topbaşlar ortak olmuştu. Aynı dönemde Küçükbay’ı tehdit ederek para koparmaya çalışanlar da vardı. Ve tabii Cem Küçük’ün de itirafıyla Sancaklar’ın Star gazetesinde Küçükbay aleyhinde yayınları durdurmasını, hatta övgü dolu haberler yapmasını konu etmiştim. En garibi, Küçükbay’a polisin operasyon yapacağını önceden Mesut Sancak haber veriyordu. Bu mesajlaşmayı da yayımlamıştım.
İşte bunları yazdıktan sonra bir fotoğraf gördüm, şaşırdım.
Meclis Başkanı Binali Yıldırım kurdele kesiyordu.
İzmir’de “Büyük Dâhi Gazi Mustafa Kemal Atatürk” isimli sergiyi açıyordu.
Şaşırdığım, Atatürk sergisi açması değil. Serginin sahibinin Mesut Sancak olması.
Haliyle “dünya küçük”ten daha fazla şey söyleceğim.
Neden mi?

FETÖ’cü işadamından Yıldırım’a seçim ofisi
Malum, Cumhurbaşkanı Erdoğan FETÖ için 17-25 Aralık’ın milat olduğunu tekrarlıyor.
Peki AKP’nin İzmir İl Başkanlığı neredeydi?
Bayraklı’da, Ahmet Küçükbay’a ait binada.
15 Temmuz gecesi dahi AKP teşkilatı Küçükbay’ın mülkündeydi. Darbeden 3 hafta sonra, 8 Ağustos’ta, Küçükbay FETÖ’den gözaltına alınınca, il binası apar topar boşaltıldı.


Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Mesut Sancak ile

birlikte geçen hafta kurdele kesti.

Bir ayrıntı daha var...
Yıl 2014. Mart ayındaki seçimlerde AKP’nin hedefi İzmir’i almak. Daha sonra Başbakan olacak Binali Yıldırım, İzmir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Ve AKP il binasının üst katı Yıldırım’ın seçim çalışmaları için kullanılmak üzere Küçükbay’dan istendi. FETÖ’den ceza alan Küçükbay, “elbette” diyerek verdi.
Tutanaklara bakalım.
22 Ağustos 2017 tarihli duruşmada Küçükbay’ın avukatı süreci şöyle anlatıyor:
“AKP örgütü hep Küçükbay’ın binasında çalıştı, Küçükbay’ın binasını kullandı. 2014 yerel seçimleri dahil. O yerel seçimlerde hatta bir şey daha oldu. Bugünkü Başbakan Binali Yıldırım’ın büyükşehir belediye başkan adaylığı için, ona bir çalışma ofisi olarak, üst katın da tahsisi istendi. 2014 yerel seçiminden sonra AKP iki katı kullanmaya başlıyor. Sonra bu 2014 yerel seçimlerinden sonra, 2015 Haziran, Kasım seçimleri de dahil, 15 Temmuz darbesi dahil, darbe yapıldıktan sonra dahil, AKP o iki katta çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra da AKP’ye destek kesilmedi.”
Sadece bu kadar değil...

Ege imamıyla görüştü mü?
Davada sanıkların ifadelerinden, her salı FETÖ’nün İzmir’de işadamları toplantısı düzenlediği anlaşılıyor. Toplantının mimarı tabii ki FETÖ’nün firardaki Ege Bölge İmamı Bekir Baz. Sadece bu iddianamede değil, İzmir’deki birçok FETÖ dosyasında, Baz’ın örgüt adına aktif çalıştığını görüyoruz. Kısacası kritik bir isim.
İşte aynı duruşmada Bekir Baz ile ilgili bir ifade dikkatimizi çekiyor. Davada sanık olan ve hüküm giyen Kavuklar Holding’in patronu Abdullah Kavuk bakın ne diyor:
“17-25 Aralık sürecinden sonra dahi Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın, yerel seçimler öncesi Mart 2014’te, Ahmet Küçükbay’ın Kordon’daki ofisinde, Bekir Baz’la toplantı yaptığını Ahmet Küçükbay’dan öğrendim.”
FETÖ dosyasına giren ifadeler böyle...
Üstelik bu salı toplantılarında kimler yok ki? Kimi AKP milletvekillerinin, bazı valilerin ve tabii iktidara yakın işadamlarının orada olduğunu itiraflardan okuyoruz.
Bir de öbür taraftan meseleyi dinlemek için AKP İzmir İl Başkanlığı’nı aradım. Partinin yetkililerine Ağustos 2016’ya kadar kullandıkları bina için Küçükbay’a kira ödeyip ödemediklerini, ödedilerse ne kadar ödediklerini sordum. Ancak şu ana kadar yanıt alamadım. Binali Yıldırım’ın da konu hakkında konuşmayacağını yetkililerden öğrendim. Yine de cevap gelirse bu köşede bulacaksınız.
Şimdi yine bir yerel seçim arifesindeyiz.
Binali Yıldırım bu kez Meclis Başkanı olarak İzmir’de.
Bir zamanlar ortağı olduğu Küçükbay’a polis operasyonu bilgisini uçuran, soruşturmadaki ifadelerden “salı toplantıları”na katıldığını öğrendiğimiz Mesut Sancak’ın sergisinin kurdelesini kesiyor.
Edip Cansever’in dizelerindeki soru ise hâlâ kafamda:
AKP tam olarak nerede bitiyor, FETÖ tam olarak nerede başlıyor?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İsmi lazım değil! 15 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları