Olaylar Ve Görüşler

İstanbul Havalimanı nedir ne değildir?

06 Kasım 2018 Salı

Başlığı sorularla yanıtlayacağım:
¦ 22 milyar Avro gibi rekor ihale bedelli bu işi kime verildi? Yap işlet devret sistemi ile, İstanbul Havalimanı, yani İstanbul Grand Airport (İGA) yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu’na (OGG)’na verilmiştir. Vesselam kısa kelam; yandaş sermayeye..
¦ İstanbul Havalimanı’nın Kapasitesi ne olacak?
150 milyon yolcu taşıma kapasiteli olacakmış.
Peki Gerekli miydi?
Külliyen gereksizdi?
¦ Atatürk Havalimanı genişletilerek aynı yolcu kapasitesi yakalanabilir miydi?

Siyasi rant için
Daniskası yakalanırdı! Biliyorsunuz; Atatürk Havalimanı genişletme çalışmaları kapsamında yapılan ek terminal ile kapasite, 2016’da 80 milyona çıkarıldı. Eğer var olan alana 2 pist daha eklenseydi kapasite 150 milyonu aşardı.
¦ İyi de bu olası yapım kolaylığı varken, aynı bölgede doğayı ve doğanı yok eden, 3. Köprü, İstanbul Havalimanı ve de Kanal İstanbul neden yapılıyor, yapılmak isteniyor ve de neye referanstırlar?
Ekonomik ve siyasi rant için yapılıyorlar? 3 projede kesinlikle bu bölgede siyasi erkin ve yandaşlarının kapattıkları arsalara referanstır.
¦ Nasıl mı?
Önce arsalar kapatıldı, ardından projeler gündeme getirildi ve 1 liraya aldıkları toprakların metre karesini bin liraya çıkardılar.
¦ İstanbul Havalimanı devreye girdikten sonra Atatürk Havalimanı kapatılacak mı?
Elbet kapatılacak? Sözde Millet Bahçesi yapılacakmış. Kesin yalan, bu alan OGG ve benzer yandaşlara peşkeş çekilecek!
Bu yatırım devlete ve ulusumuza ne getirecek?
Devlete ve ülkemin vergi kamikazeleri ulusumuz bireylerine yük getirecek!
¦ Devlete nasıl yük getirecek?
Kocaman yük getirecek. Şöyle ki; OGG’ciler İstanbul Havalimanı’nı yapmak için uluslararası finans kuruluşlarından kredi alacak-aldı, devlet kefil olacak-oldu, OGG bunu ödemeyecek ve de borcu devlet üstlenecek. Bu ara, OGG yaptığı İstanbul Havalimanı’nı kendi işletecek, zarar ederse otoyol ve köprülerdeki gibi devlet sübvanse edecek ve devlet adeta OGG ve OGG’ye yandan kaynak olan siyasi erk ve yandaşların finans kaynağı haline gelecek ve bitirilecek.
¦ Ülke kalkınır mı, dahası devlet büyür mü?
Devlet asla büyümeyecek, ülke asla kalkınmayacak!! Çünkü ülke kalkınması devleti büyütür, dolayısıyla de büyüyen devletin halkı da büyür, yıllık geliri artar ve de halkın esnafı ve çalışanının cebine para girer. Aksine OGG ve etrafındaki asalakların cebine para girdi ve giriyor. Yani onlar büyür. Siyasi erk de yoksul halkın cebinde olmayan TL ile ve Cebi para dolu asalakların cebindeki TL’lelerini toplar ikiye böler ve işte benim ülkem insanının yıllık gelir ortalaması diye cahiller cemaatine yutturur..
¦ İstanbul Havalimani doğayı ve doğanı nasıl yok edecek?
İstanbul Havalimanı, 3. Köprü güzergâhı olan Sarıyer, Eyüp, Arnavutköy ve İstanbul’un nefes alma odağı kuzey ormanlarına konuşlandırılıyor. Özellikle Arnavutköy ve mahallelerini örseleyecek. Çünkü bu çevrede inşa edilecek Yeni Şehir ile Arnavutköy Tayakadın mahallesi tümden yok ediliyor. Yok etme sürecine önce 3. Köprü ile başlandı, İstanbul Havalimanı ile devam etti, Kanal İstanbul ile sonlandırılacak. Ve de süreci işleten siyasi ve ekonomik rant örgütü iş makineleri ve hafriyat kamyonları ile Kuzey Ormanlarının belli kesiminde kesilmedik tek bir ağaç, kurutulmadık tek bir su havzası, yani su birikintisi bırakmayacak. İnsanın, kuşun, kurdun, böceğin, çiçeğin yaşam alanları yerlebir ediliyor, edilecek. Nedense duyarlı meslek odaları dışında halktan en ufak bir direniş gösterilmiyor ve yeşil, yerini önce toprak rengine, sonra gri betona ve ardından siyah asfalta yerini bırakıyor.

Doğayı yok etmek
İşte bunun adı doğayı ve doğanı yok etmektir.. Ve bu yok edişi, var oluşumuz olan 29 Ekim’in önüne geçirerek ekonomik rantlarını siyasi rantla tümlüyorlar.
Dahası, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Türk milletinin karakterine ve âdetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir. Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir” dediği Cumhuriyet’i, ideolojik karakterlerine karşı görüyorlar ve yok sayıyorlar, Cumhuriyet kutlamalarını Ankara’da yapmayarak!

ŞEVKET ÇORBACIOĞLU
Teknopolitikalar Platformu

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları