15 Kasım: Dünya Hapisteki Yazarlar Günü

15 Kasım 2018 Perşembe

Bugün 15 Kasım...
Bugün dünyanın birçok ülkesinde, birçok kentinde, kapalı salonlarda, açık alanlarda, hapishane önlerinde, dar sokaklar arkasında, okuyan, yazan, dünyada neler olup bittiğinin biraz farkında olanlar arasında “Eyy Türkiye!”, “Eyyy Çin”, “Ey Eritre!”, “Eyyy Rusya!” nidaları duyuluyor ve bir hafta boyunca bol bol duyulacak... Çünkü bugün, “Dünya Hapisteki Yazarlar Günü”...
Eh bu konuda Çin ve Rusya ile geri bıraktırılmış Afrika ve Latin Amerika ülkeleriyle yarıştığımıza göre, elbet bizden de bol bol söz ediliyor.
Dün Ergenekon’du, bugün FETÖ’ydü derken... Kimileri, hem ondan, hem bundan; kimileri hem devrimci hem karşıdevrimci; hem sağcılıktan hem solculuktan; hem fena halde demokratlıktan hem fena halde totalitarizmden hapsi boylarken, güzel ve yalnız ülkem yine gündemin baş sıralarında...

Siz bu sayıların neresindesiniz???
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ekim ayı raporuna göre 172 gazeteci cezaevinde. Geçen ay 42 gazeteci yargılandı, 5 gazeteci 12 yıl 6 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Freedom House’un internet özgürlüğü raporunda Türkiye bu yıl da “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde yer alıyor.
Erol Önderoğlu’nun hazırladığı bianet’in son üç ayı kapsayan medya raporuna göre ise halen 123 gazeteci hapiste.
Raporda ayrıca şu ayrıntılar var:
Hapishanedeki 123 gazeteciden 36’sı yargılanıyor, 31’i mahkûm olarak dosyalarını istinaf mahkemesine veya Yargıtay’a taşıdı. 27’si hükümlü, 29’u da hapiste iddianame bekliyor.
Tutuklu gazetecilerin 73’ü Gülen Cemaati’ne yakın kapatılan medya kuruluşlarında çalışıyordu, 36’sı da Kürt medyasındandı. Bu dönemde, tutuklu gazeteciler “Darbecilik”, “Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs”, “FETÖ, PKK, MLKP, DHKP-C, TKEP/L, Direniş Hareketi gibi silahlı örgütlerle işbirliği veya yardım” suçlamalarıyla karşılaştılar.
Neyle suçlandığını anlayabilmek için bir yılı aşkın süredir iddianame bekleyen Osman Kavala’nın bu listenin neresinde olduğunu bilmiyorum. Ya da adlarını bile bilmediğimiz nice “isimsiz gazeteciler”; yıllardır hapislerde süründürülenler, bu listenin neresinde?
Ya siz? Siz sayın okurlar bu sayıların neresindesiniz? “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın”ın yanında mı? “Bana ne”cilerin koynunda mı? “Oh! Beter olsunlar”dan yana mı? Yoksa bu sayıların içinde mi?

Buyrun ters vuruşa
Uluslararası PEN Yazarlar Birliği, kamuoyunun dikkatini çekmek üzere “15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü” bağlamında her yıl beş kişiyi odak seçiyor. (Önceki yıllarda Türkiye’den Aslı Erdoğan, Zehra Doğan gibi isimleri seçmişti.) 2018 için seçilen kişiler şöyle: Hakkında 7-14 yıl hapis cezası istenen Bangladeş’te aktivist yazar-fotoğrafçı Shahidul Alam... Eritre’de 17 yıldır hapiste olan İsveçli-Eritreli gazeteci-yazar Dawit Isaak... Mısır’da keyfi tutukluluğu sürmekte olan aktivist yazar Wael Abbas... Sibirya’da 20 yıla mahkûm edilen, Rusya’nın Kırım işgalini protesto eden Ukraynalı filmci-yazar Oleg Sentsov...
PEN Türkiye Yazarlar Derneği olarak bu ve benzeri uygulamaları kınadık, dayanışma ve güç birliğinde bulunduk. Ayrıca Türkiye’de, Meksika’da, Malta’da, Rusya’da “yok edilen” gazetecileri öldüren ve öldürtenlerden hesap sorulmasını talep ettik.
Çeşitli anti-demokratik uygulamaların bir parçası olarak ülkemizde düşüncelerinden ve yazdıklarından dolayı tutuklu bulunan 123 gazeteci ve yazarın durumunu kabul edilemez bulduğumuzu dünyaya ilan ettik.
Bir şey daha yaptık. Her yıl 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü için hazırladığımız açıklamayı, bu yıl bir de tersten söyleyelim istedik. Kamuoyuna duyurumuzu kayıtlara geçmesi için sizlerle paylaşıyorum:
“15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü artık yok!
Böyle bir başlık gördüğünüzde aklınızdan neler geçer?
1. Allah Allah, ilk defa duyuyorum, böyle bir gün mü var?
2. Bayram değil seyran değil bu da nerden çıktı?
3. Onlar da akıllı olsunlar, suya sabuna dokunmasınlar!
4. Dünyanın sonu gelmiş olmalı!
5. Ee o kadar hapishane yapılıyor, boş mu kalsaydı yani?
6. Yazarlığa giden yol hapishaneden geçer!
7. Asmayıp da beslediğimize şükretsinler!
8. Bu çağda yazarların hapsedilmesi! Aklım almıyor!
9. Kardeşim millet ekmek derdinde, siz neyle uğraşıyorsunuz?
10. Onlar yazar, gazeteci filan değil...
Bu başlık gerçek oluncaya kadar yazacağız!”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları